Please use this identifier to cite or link to this item:
https://dspace.mnau.edu.ua/jspui/handle/123456789/21171
Title: | Ефективність вирощування та відгодівлі гібридних свиней англійського походження за сухої та комбінованої системи їх годівлі |
Other Titles: | Efficiency of growing and fattening of hybrid pigs of English origin under dry and combined systems of their feeding |
Authors: | Тіщенко, О. С. Tishchenko, O. S. Гутий, Б. В. Gutyj, B. V. Калиниченко, Галина Іванівна Kalinichenko, Galina Кепкало, І. Д. Kepkalo, I. D. Кузьменко, М. В. Kuzmenko, M. V. Махно, К. І. Makhno, K. I. |
Keywords: | свині системи годівлі дорощування приріст конверсія корму собівартість рентабельність pigs feeding systems rearing growth feed conversion cost profitability |
Issue Date: | 2024 |
Citation: | Ефективність вирощування та відгодівлі гібридних свиней англійського походження за сухої та комбінованої системи їх годівлі / О. С. Тіщенко, Б. В. Гутий, Г. І. Калиниченко та ін. Науковий вісник ЛНУВМБ імені С.З. Ґжицького. Серія: Сільськогосподарські науки. 2024. Т 26, № 100. С. 214-223. |
Abstract: | Метою статті було вивчити ефективність вирощування та відгодівлі свиней за незмінної впродовж життя сухої та змінної
під час відгодівлі систем годівлі. Встановлено, що зміна системи годівлі з сухої на рідку призвела до пришвидшення інтенсивності
поросят і як результат – вищої на 7,8 % їх маси по завершенні відгодівлі, не погіршила конверсію корму у свиней, а навпаки, призвела до її поліпшення на 2,9 % на відгодівлі та на 1,8 % за період дорощування та відгодівлі. Споживання корму в розрахунку на
одну голову та на один кілограм приросту за період дорощування суттєво не відрізнялись між групами тварин, що відповідно не
мало різниці за його вартістю. Тим часом під час відгодівлі свині, які були переведені на рідку годівлю, щодоби споживали на 6,8 %
більше корму, що спричинило на 6,8 % більшу його кількість в розрахунку на одну голову за період відгодівлі та на стільки ж вищу
його вартість. Але за рахунок вищої інтенсивності росту конверсія корму в них виявилась на 2,9 % кращою, що посприяло здешевленню на 2,9 % кормової собівартості 1 кг приросту порівняно з тваринами, які споживали на цій стадії сухі корми. Не встановлено різниці в ефективності вирощування поросят за незмінної годівлі в підсисний період та на дорощувані, тимчасом як за
період відгодівлі виявлено вищу на 6,8 % операційну собівартість відгодівлі однієї голови, на 5,0 % собівартість та на 7,8 % її
вартість по завершенні відгодівлі, на 8,8 % дохід від відгодівлі однієї тварини та кращу на 1,9 % рентабельність цього процесу в
групі тварин зі змінною системою годівлі. Водночас тварини цієї групи за рахунок кращих показників росту виявили на 1,0 % нижчу собівартість 1 кг приросту на відгодівлі, на 2,6 % собівартість 1 кг живої маси по її завершенні. Також встановлено нижчу на
2,3 % собівартість 1 кг приросту на дорощувані й відгодівлі та вищі за цей період на 5,0 % собівартість однієї голови, на 7,8 % її
ринкову вартість, на 13,2 % дохід від реалізації та на 7,8 % рентабельність всього виробничого циклу отримання, вирощування та
відгодівлі свиней. Тобто зміна системи годівлі з сухої на рідку після періоду дорощування посприяла підвищенню ефективності
всього процесу отримання, вирощування та відгодівлі свиней. - The article aimed to study the efficiency of rearing and fattening pigs with constant drying throughout life and variable during fattening feeding systems. It was established that changing the feeding system from dry to liquid led to an acceleration of the intensity of the piglets and, as a result, a 7.8 % increase in their weight at the end of fattening did not worsen feed conversion in pigs, but on the contrary, led to its improvement by 2.9 % on fattening and by 1.8 % during the period of rearing and fattening. Feed consumption per head and kilogram of growth during the rearing period did not differ significantly between groups of animals, which, accordingly, did not differ in cost. Meanwhile, during fattening, pigs that were switched to liquid feeding consumed 6.8 % more feed, resulting in 6.8 % more feed per head during the fattening period and a correspondingly higher cost. However, due to the higher intensity of growth, feed conversion in them turned out to be 2.9 % better, contributing to a 2.9 % reduction in the feed cost for 1 kg of growth compared to animals that consumed dry feed at this stage. No difference was found in the efficiency of rearing piglets under constant feeding during the weaning period and the growing period, while during the fattening period, the operational cost of fattening one head was found to be higher by 6.8 %, by 5.0 % the cost price and by 7.8 % of its cost completion of fattening, 8.8% income from fattening one animal and 1.9 % better profitability of this process in a group of animals with a variable feeding system. At the same time, due to better growth indicators, the animals of this group showed a 1.0 % lower cost of 1 kg of gain during fattening and a 2.6 % lower cost of 1 kg of live weight at its completion. It is also established that the cost of 1 kg of growth for growing and fattening is lower by 2.3 %. The cost of one head is higher by 5.0 %, its market value by 7.8 %, income from sales by 13.2 %, and by 7.8 % profitability of the entire production cycle of obtaining, growing, and fattening pigs. Changing the feeding system from dry to liquid after the growingout period increased the efficiency of the whole process of acquiring, growing, and fattening pigs. |
URI: | https://dspace.mnau.edu.ua/jspui/handle/123456789/21171 |
Appears in Collections: | Статті (Факультет ТВППТСБ) |
Files in This Item:
File | Description | Size | Format | |
---|---|---|---|---|
Efficiency_of_growing_and_fattening_of_hybrid_pigs.pdf | 544,96 kB | Adobe PDF | View/Open |
Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.