Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: https://dspace.mnau.edu.ua/jspui/handle/123456789/21457
Повний запис метаданих
Поле DCЗначенняМова
dc.contributor.authorПанфілова, Антоніна Вікторівна-
dc.contributor.authorPanfilova, Antonina-
dc.contributor.authorКорхова, Маргарита Михайлівна-
dc.contributor.authorKorhova, Margarita-
dc.date.accessioned2025-05-15T06:52:41Z-
dc.date.available2025-05-15T06:52:41Z-
dc.date.issued2025-
dc.identifier.citationПанфілова А.В., Корхова М. М. Економічна ефективність вирощування різних видів та сортів пшениці озимої. Аграрні інновації. 2025. Вип. 29. С. 95-100. DOI: https://doi.org/10.32848/agrar.innov.2025.29.16uk_UA
dc.identifier.urihttps://dspace.mnau.edu.ua/jspui/handle/123456789/21457-
dc.description.abstractВ останні роки зростає інтерес до культури пшениці спельти, але економічна ефективність їх вирощування не висвітлена в наукових працях. Поряд з цим, надзвичайно важливою для переробної і харчової промисловості України є пшениця тверда озима, розширенню посівних площ під якою заважає економічна недоцільність її вирощування, через низьку зимо- і морозостійкість та вибагливість до попередників. Економічна ефективність є важливим показником оцінки доцільності вирощування пшениці озимої в зоні Південного Степу України. Мета досліджень – встановити вплив видових та сортових особливостей на формування врожайності та економічну ефективність вирощування пшениці озимої. Експериментальні дослідження проводили впродовж 2016-2021 рр. на чорноземі південному в умовах дослідного поля Навчально-науково-практичного центру МНАУ з сортами пшениці мякої, твердої та спельти озимого типу розвитку. Під час дослідження використано польовий та порівняльно-розрахунковий методи.Закладання та проведення дослідів проводили згідно методики дослідної справи. Визначено, що більшу врожайність зерна в середньому по сортам формує пшениця м'яка озима (5,97 т/га), порівняно з твердою та спельтою, що на 9,4% та 24,6% відповідно більше.Аналізуючи вплив видових та сортових особливостей на економічну ефективність вирощування пшениці озимої визначено, що більш економічно вигідно в умовах Південного Степу України вирощувати пшеницю тверду озиму, що дозволяє отримати чистий прибуток від вирощування 37,3 (Босфор) та 34,0 тис. грн/га (Лінкор) з рівнем рентабельності виробництва 201,3 і 184,1% відповідно. При вирощуванні пшениці спельти перевагу слід надавати більш врожайному сорту Європа, собівартість 1 т зерна якого становить 3,67 тис. грн, що на 32,4% менше, ніж собівартість 1 т зерна сорту Зоря України.Отримані наукові результати досліджень сприятимуть ширшому впровадженню вітчизняних сортів пшениці твердої та спельти на Півдні України, що сприятиме збільшенню виробництва продовольчого зерна високої якості.uk_UA
dc.language.isootheruk_UA
dc.subjectпшениця озимаuk_UA
dc.subjectурожайність зернаuk_UA
dc.subjectекономічна ефективністьuk_UA
dc.titleЕкономічна ефективність вирощування різних видів та сортів пшениці озимоїuk_UA
dc.typeArticleuk_UA
Розташовується у зібраннях:Статті (Факультет агротехнологій)

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
742-Article Text-1441-1-10-20250430.pdf496,99 kBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.