Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: https://dspace.mnau.edu.ua/jspui/handle/123456789/21957
Повний запис метаданих
Поле DCЗначенняМова
dc.contributor.authorТерещенко, Анна-
dc.contributor.authorTereshchenko, Anna-
dc.contributor.authorДробітько, Антоніна Вікторівна-
dc.contributor.authorDrobitko, Antonina-
dc.date.accessioned2025-06-20T10:18:04Z-
dc.date.available2025-06-20T10:18:04Z-
dc.date.issued2024-
dc.identifier.citationТерещенко А. В., Дробітько А. В. Вплив технології вирощування на розвиток хвороб гібридів кукурудзи в умовах північного Степу України. Аграрні інновації. 2024. № 27 (Сторінка молодого вченого). DOI: https://doi.org/10.32848/agrar.innov.2024.27.29.uk_UA
dc.identifier.urihttps://dspace.mnau.edu.ua/jspui/handle/123456789/21957-
dc.description.abstractВивчити вплив технології вирощування кукурудзи на фітопатологічний стан ґрунту та розвиток хвороб культури в умовах Північного Степу України. Методи. Польові та лабораторні дослідження проводились відповідно до сучасних вимог і стандартів дослідної справи в агрономії та землеробстві. Ці дослідження дозволили об'єктивно оцінити вплив різних факторів технології вирощування кукурудзи на її розвиток, здоров'я та фіто-санітарний стан. Результати. Вирощування кукурудзи за технологією No-till, з залишенням рослинних решток на поверхні ґрунту, протягом усіх років досліджень сприяло зміні екологічних умов, що вплинули на формування і розвиток мікроорганізмів у ґрунті. За результатами фітопатологічного аналізу зразків ґрунту, загальна кількість грибів коливалася від 72,9 до 92,6 тис. КУО/г ґрунту. Збільшення чисельності всіх груп мікроорганізмів у ґрунті сприяло природному біологічному контролю чисельності та розвитку збудників хвороб кукурудзи. Усі гібриди кукурудзи, незалежно від варіанту досліду, були уражені грибами Sphacelothecareiliana Clint, Diplodia zeae та Fusarium verticillioides (Sacc.) Nirenberg. У середньому за роки досліджень та за варіантами технологій вирощування рослини гібриду ДКС 3730 були більше уражені збудниками летючої сажки та диплодіозу, і інтенсивність розвитку хвороб у фазі цвітіння та стадії наливу зерна була вищою на 15,2 та 4,9% відповідно, порівняно з гібридом ДКС 4795. Однак гібрид ДКС 3730 виявився більш стійким до ураження фузаріозом качанів: інтенсивність розвитку хвороби була меншою порівняно з гібридом ДКС 4795. Така ж тенденція зберігалася й під час дозрівання зерна. Щодо технології вирощування, то виявлено, що в усі роки досліджень умови, створені технологією No-till, сприяли кращому росту та розвитку рослин, що, в свою чергу, підвищувало їх стійкість до хвороб. Висновки. Середнє значення загальної кількості грибів у зразках ґрунту дослідних ділянок за роки досліджень коливалося від 72,9 до 92,6 тис. КУО/г ґрунту, з перевагою варіанту No-till технології. Частка патогенних грибів у зразках ґрунту за цією технологією склала в середньому 6,9 тис. КУО/г ґрунту, що є меншим показником порівняно з варіантом класичної технології вирощування кукурудзи. Дослідження показали, що зростання чисельності всіх груп мікроорганізмів у ґрунті сприяло суттєвому природному біологічному контролю чисельності та активності збудників хвороб кукурудзи. У середньому за роки досліджень і по кожному фактору, інтенсивність ураження рослин грибами Sphacelothecareiliana Clint, Diplodia zeae та Fusarium verticillioides (Sacc.) Nirenberg була нижчою порівняно з класичною технологією, залежно від фази росту та розвитку рослин.uk_UA
dc.description.abstractTo study the influence of corn cultivation technology on the phytopathological state of the soil and the development of crop diseases in the conditions of the Northern Steppe of Ukraine. Methods. Field and laboratory research was conducted in accordance with modern requirements and standards of research in agronomy and agriculture. these studies made it possible to objectively assess the influence of various factors of corn cultivation technology on its development, health and phytosanitary condition. The results Growing corn using no-till technology, with plant residues left on the soil surface, during all the years of research, contributed to changing ecological conditions that affected the formation and development of microorganisms in the soil. according to the results of phytopathological analysis of soil samples, the total number of fungi ranged from 72.9 to 92.6 thousand. CFU/g of soil. The increase in the number of all groups of microorganisms in the soil contributed to the natural biological control of the number and development of pathogens of corn diseases. all corn hybrids, regardless of the experiment variant, were affected by the fungi Sphacelothecareiliana Clint, Diplodia zeae and Fusarium verticillioides (Sacc.) Nirenberg. On average, over the years of research and according to the variants of growing technologies, the plants of the hybrid DKS 3730 were more affected by pathogens of flying soot and diplodiosis, and the intensity of disease development in the flowering phase and the grain filling stage was higher by 15.2 and 4.9 percentage points, respectively, compared to hybridoma DKS 4795.however, the hybrid DKS 3730 proved to be more resistant to Fusarium head blight: the intensity of disease development was lower compared to the hybrid DKS 4795. The same trend was maintained during grain ripening. with regard to cultivation technology, it was found that in all years of research, the conditions created by no-till technology contributed to better growth and development of plants, which, in turn, increased their resistance to diseases. Conclusions. The average value of the total number of fungi in the soil samples of the research plots over the years of research ranged from 72.9 to 92.6 thousand. CFU/g of soil, with the advantage of the no-till technology option. The proportion of pathogenic fungi in soil samples using this technology was on average 6.9 thousand. kUO/g of soil, which is a lower indicator compared to the version of the classical corn cultivation technology. Studies have shown that the increase in the number of all groups of microorganisms in the soil contributed significantly to the natural biological control of the number and activity of pathogens of corn. on average over the years of research and for each factor, the intensity of damage to plants by the fungi Sphacelothecareiliana Clint, Diplodia zeae and Fusarium verticillioides (Sacc.) Nirenberg was lower compared to the classical technology, depending on the phase of plant growth and development-
dc.language.isootheruk_UA
dc.subjectкукурудзаuk_UA
dc.subjectгібридuk_UA
dc.subjectкласична технологія вирощуванняuk_UA
dc.subjectNo-till технологіяuk_UA
dc.subjectґрунтова мікобіотаuk_UA
dc.subjectхвороби кукурудзиuk_UA
dc.titleВплив технології вирощування на розвиток хвороб гібридів кукурудзи в умовах північного Степу Україниuk_UA
dc.typeArticleuk_UA
Розташовується у зібраннях:Статті (Факультет агротехнологій)

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
779-Текст статті-1513-1-10-20250519.pdf2,15 MBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.