Please use this identifier to cite or link to this item:
https://dspace.mnau.edu.ua/jspui/handle/123456789/22335
Title: | Циркулярні бізнес-моделі в сільському господарстві |
Other Titles: | Circular business models in agriculture: elements, creation drivers and application perspectives. |
Authors: | Кузьома, Віталій Вікторович Kuzoma, Vitalii Співак, Вадим Вікторович Spivak, Vadym |
Keywords: | циркулярна аграрна економіка моделі замкненого циклу аграрні підприємства драйвери розвитку circular agrarian economy closed cycle models agricultural enterprises development drivers |
Issue Date: | 2024 |
Citation: | Кузьома В., Співак В. Циркулярні бізнес-моделі в сільському господарстві: елементи, рушійні сили створення та перспективи застосування. Енергозбереження. Енергетика. Енергоаудит. 2024. № 3(193). С. 18–30. URL: https://doi.org/10.20998/2313-8890.2024.03.02 |
Abstract: | У статті розкрито організаційно-економічні засади щодо елементів та
драйверів створення циркулярних бізнес-моделей у агропродовольчій сфері України,
обґрунтовано перспективні бізнес-моделі циркулярної економіки для агропродовольчої
сфери України. Обґрунтовано, що циркулярні бізнес-моделі – це нові способи організації
господарських зав’язків у межах агропродовольчої системи, які є толерантними по
відношенню до навколишнього середовища та природних ресурсів, а також формують
передумови для підвищення рівня благополуччя суспільства. Визначено фактори, які
постають драйверами для створення циркулярних бізнес-моделей для агропродовольчої
сфери, доведено, що ключовим з них є споживча поведінка покупців та рівень її соціальної
відповідальності, так як споживча поведінка і інтереси бізнесу мають досягти балансу за
умов, що результат роботи системи буде задовольняти всі зацікавлені сторони. Визначено
елементи циркулярної бізнес-моделі агропродовольчого сектору, які орієнтуються на
специфічні інструменти, що пов’язані з R-принципами процесу створення, пропозиції і
реалізації цінності. Визначено перспективні бізнес-моделі агроцирккулярної економіки для
агропродовольчої сфери України, а саме: модель органічного землеробства, модель
природного землеробства, агролісомеліорація, використання біомаси, інновації у пакуванні
продуктів харчування, екодизайн, інтегрована система органічного землеробства, інтеграція
ланцюгів створення вартості у межах сільського господарства та агропродовольчої сфери,
моделі екологічної біопереробки відходів та ресурсів. Окреслено сучасні проблеми
імплементації циркулярних моделей у практику діяльності бізнес-суб’єктів
агропродовольчого сектору. Обґрунтовано, їх вирішення в рамках комплексного системного
підходу до управління циркулярними трансформаціями, які мають реалізовуватись на всіх
рівнях господарського управління та сприяти досягненню єдиної стратегічної мети –
підвищення рівня сталості вітчизняної агропродовольчої сфери та національної економіки у
цілому. The article reveals the organizational and economic principles regarding the elements and drivers of creating circular business models in the agri-food sector of Ukraine. It substantiates the perspective business models of the circular economy for the agri-food sector of Ukraine. It is substantiated that circular business models are new ways of organizing economic ties within the agri-food system, which are tolerant towards the environment and natural resources and form prerequisites for increasing social well-being. The factors that become drivers for the creation of circular business models for the agri-food sector are determined; it is proved that the key to them is the consumer behavior of buyers and the level of social responsibility since consumer behavior and business interests must achieve a balance under the conditions that the result of the system will satisfy all interested parties. The elements of the circular business model of the agri-food sector are defined and focus on specific tools related to the R principles of creating, offering, and realizing value. Prospective agro-circular economy business models for the agri-food sector of Ukraine have been identified, namely: organic farming model, natural farming model, agroforestry improvement, biomass use, innovations in food packaging, eco-design, integrated system of organic farming, integration of value chains within agriculture and the agro-food sector, models of ecological bioprocessing of waste and resources. Modern problems of implementing circular models in the practice of business entities of the agro-food sector are outlined. Their solution is substantiated within the framework of a complex systemic approach to the management of circular transformations, which should be implemented at all levels of economic management and contribute to the achievement of a single strategic goal - increasing the level of sustainability of the domestic agro-food sector and the national economy as a whole. |
URI: | https://dspace.mnau.edu.ua/jspui/handle/123456789/22335 |
Appears in Collections: | Статті (Обліково-фінансовий факультет) Статті (Факультет менеджменту) |
Files in This Item:
File | Description | Size | Format | |
---|---|---|---|---|
307049-Текст статті-709357-1-10-20240627.pdf | 1,65 MB | Adobe PDF | View/Open |
Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.