Please use this identifier to cite or link to this item: https://dspace.mnau.edu.ua/jspui/handle/123456789/22335
Title: Циркулярні бізнес-моделі в сільському господарстві
Other Titles: Circular business models in agriculture: elements, creation drivers and application perspectives.
Authors: Кузьома, Віталій Вікторович
Kuzoma, Vitalii
Співак, Вадим Вікторович
Spivak, Vadym
Keywords: циркулярна аграрна економіка
моделі замкненого циклу
аграрні підприємства
драйвери розвитку
circular agrarian economy
closed cycle models
agricultural enterprises
development drivers
Issue Date: 2024
Citation: Кузьома В., Співак В. Циркулярні бізнес-моделі в сільському господарстві: елементи, рушійні сили створення та перспективи застосування. Енергозбереження. Енергетика. Енергоаудит. 2024. № 3(193). С. 18–30. URL: https://doi.org/10.20998/2313-8890.2024.03.02
Abstract: У статті розкрито організаційно-економічні засади щодо елементів та драйверів створення циркулярних бізнес-моделей у агропродовольчій сфері України, обґрунтовано перспективні бізнес-моделі циркулярної економіки для агропродовольчої сфери України. Обґрунтовано, що циркулярні бізнес-моделі – це нові способи організації господарських зав’язків у межах агропродовольчої системи, які є толерантними по відношенню до навколишнього середовища та природних ресурсів, а також формують передумови для підвищення рівня благополуччя суспільства. Визначено фактори, які постають драйверами для створення циркулярних бізнес-моделей для агропродовольчої сфери, доведено, що ключовим з них є споживча поведінка покупців та рівень її соціальної відповідальності, так як споживча поведінка і інтереси бізнесу мають досягти балансу за умов, що результат роботи системи буде задовольняти всі зацікавлені сторони. Визначено елементи циркулярної бізнес-моделі агропродовольчого сектору, які орієнтуються на специфічні інструменти, що пов’язані з R-принципами процесу створення, пропозиції і реалізації цінності. Визначено перспективні бізнес-моделі агроцирккулярної економіки для агропродовольчої сфери України, а саме: модель органічного землеробства, модель природного землеробства, агролісомеліорація, використання біомаси, інновації у пакуванні продуктів харчування, екодизайн, інтегрована система органічного землеробства, інтеграція ланцюгів створення вартості у межах сільського господарства та агропродовольчої сфери, моделі екологічної біопереробки відходів та ресурсів. Окреслено сучасні проблеми імплементації циркулярних моделей у практику діяльності бізнес-суб’єктів агропродовольчого сектору. Обґрунтовано, їх вирішення в рамках комплексного системного підходу до управління циркулярними трансформаціями, які мають реалізовуватись на всіх рівнях господарського управління та сприяти досягненню єдиної стратегічної мети – підвищення рівня сталості вітчизняної агропродовольчої сфери та національної економіки у цілому.
The article reveals the organizational and economic principles regarding the elements and drivers of creating circular business models in the agri-food sector of Ukraine. It substantiates the perspective business models of the circular economy for the agri-food sector of Ukraine. It is substantiated that circular business models are new ways of organizing economic ties within the agri-food system, which are tolerant towards the environment and natural resources and form prerequisites for increasing social well-being. The factors that become drivers for the creation of circular business models for the agri-food sector are determined; it is proved that the key to them is the consumer behavior of buyers and the level of social responsibility since consumer behavior and business interests must achieve a balance under the conditions that the result of the system will satisfy all interested parties. The elements of the circular business model of the agri-food sector are defined and focus on specific tools related to the R principles of creating, offering, and realizing value. Prospective agro-circular economy business models for the agri-food sector of Ukraine have been identified, namely: organic farming model, natural farming model, agroforestry improvement, biomass use, innovations in food packaging, eco-design, integrated system of organic farming, integration of value chains within agriculture and the agro-food sector, models of ecological bioprocessing of waste and resources. Modern problems of implementing circular models in the practice of business entities of the agro-food sector are outlined. Their solution is substantiated within the framework of a complex systemic approach to the management of circular transformations, which should be implemented at all levels of economic management and contribute to the achievement of a single strategic goal - increasing the level of sustainability of the domestic agro-food sector and the national economy as a whole.
URI: https://dspace.mnau.edu.ua/jspui/handle/123456789/22335
Appears in Collections:Статті (Обліково-фінансовий факультет)
Статті (Факультет менеджменту)

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
307049-Текст статті-709357-1-10-20240627.pdf1,65 MBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.