Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал:
https://dspace.mnau.edu.ua/jspui/handle/123456789/22404
Повний запис метаданих
Поле DC | Значення | Мова |
---|---|---|
dc.contributor.author | Бродовський, В'ячеслав Анатолійович | - |
dc.contributor.author | Brodovskiy, Viacheslav | - |
dc.contributor.author | Ковбасенко, В. М. | - |
dc.contributor.author | Kovbasenko, V. | - |
dc.date.accessioned | 2025-10-07T11:19:24Z | - |
dc.date.available | 2025-10-07T11:19:24Z | - |
dc.date.issued | 2016 | - |
dc.identifier.citation | Бродовський В. А., Ковбасенко В. М. Обсіменіння сальмонелами яловичини і свинини, які надходять в реалізацію з присадибних і фермерських господарств. Науковий вісник Львівського національного університету ветеринарної медицини та біотехнологій імені С. З. Ґжицького. Серія: : Ветеринарні науки. 2016. Т. 18, № 3(71). С. 15-18. | uk_UA |
dc.identifier.citation | Brodovsky, V., Kovbasenko, V. (2016). Salmonella contamination of beef and pork coming in implementation, gardens and farms. Scientific Messenger LNUVMBT named after S.Z. Gzhytskyj, 18, 3(71), 15–18. | - |
dc.identifier.uri | https://dspace.mnau.edu.ua/jspui/handle/123456789/22404 | - |
dc.description.abstract | Сьогодні в Україні, майже все м'ясо, яке надходить для реалізації на агропромислові ринки, виробляється у фермерських і присадибних господарствах, де умови його отримання, не завжди гарантують його санітарну якість, що збільшує ризики щодо виникнення харчових токсикоінфекцій та станове загрозу для споживача. Ми вивчили ступінь обсіменіння сальмонелами туш великої рогатої худоби і свиней, які надходять для реалізації на агропромисловий ринок м. Миколаїва з фермерських і присадибних господарств. Дослідженню підлягали туші, які пройшли ветеринарно–санітарну експертизу в умовах державної лабораторії ветеринарно–санітарної експертизи на ринку і були допущені до реалізації. За результатами наших досліджень з 11,1% туш свиней і 9,1% туш ВРХ, виділено сальмонели, які за серологічними і біохімічними властивостями віднесено до сероваріантів S. typhimurium (25,0%), S. enteritidis (18,7%), S. cholera suis (37,5%) та S. рaratyphi (18,7%). Визначення патогенних властивостей виділених культур встановило, що 93,7% з них притаманні патогенні властивості різного ступеня, зокрема, 18,7% культур (сероваріанти S. cholera suis і S. typhimurium) виявили високий ступінь патогенності. Дослідження термостійкості виділених культур встановило високу термостійкість культур сероваріантів S. cholera suis і S. typhimurium – загибель за температури 90 ºС наставала через 10 хв. Отримані нами результати свідчать, що за сучасного стану системи контролю безпечності м'яса, в ній відсутній попереджувальний аспект і м'ясо яке реалізується на ринках може бути джерелом харчових токсикоінфекцій сальмонельозної етіології. | uk_UA |
dc.description.abstract | Today in Ukraine, nearly all the meat that comes for sale on the agro–industrial markets, produced in farms and private households, where the conditions to receive it, unfortunately, do not guarantee its sanitary quality. Meat rarely get from sick animals are not always fulfilled the requirements for slaughtering and primary processing of carcasses, storage and transportation. Such violations may result in contamination of the slaughter of microorganisms, including salmonella, in turn, contribute to the occurrence of damage processes meat and risks of occurrence of food poisoning, and therefore is a threat to consumers. According to international requirements and the state «the minimum list of research ...» microflora content in meat rationed and microbiological research of meat and meat products are required. But in a state laboratories of veterinary–sanitary expertise in markets, livestock microbiologically investigate. Given the above, we examined the degree of contamination with salmonella carcasses of cattle and pigs that come for sale on the markets of agro farms and private households, salmonella. The study was carried out of the market. Mykolaiv. Research subject carcasses that passed veterinary and sanitary examination in terms of state laboratory of veterinary–sanitary examination of the market, the results of which were accepted for implementation. The results of our studies on pig carcasses 11.1% and 9.1% of carcasses of cattle that came to the market and were made to implement, isolated salmonella Worms for serological and biochemical properties were attributed to serovariantiv S. typhimurium (25.0% ), S. enteritidis (18.7%), S. cholera suis (37.5%) and S. raratyphi (18.7%). Further studies to determine the pathogenic properties of isolated cultures found that 93.7% of them are pathogenic properties inherent in varying degrees, and 18.7% of selected crops (serovarianty S. cholera suis and S. typhimurium) found a high degree of pathogenicity. Investigation of the thermal stability of isolated cultures set high temperature resistant crops serovariantiv S. cholera suis and S. typhimurium – death at a temperature of 90 °C drew after 10 minutes. Our results indicate that under the current system status monitoring safety of meat, there is no preventive aspect, required by international standards, and meat which is sold in the markets can be a source of food poisoning and salmonellosis etiology constitute a danger for the consumer. | - |
dc.language.iso | other | uk_UA |
dc.subject | м'ясо | uk_UA |
dc.subject | яловичина | uk_UA |
dc.subject | свинина | uk_UA |
dc.subject | безпечність | uk_UA |
dc.subject | якість | uk_UA |
dc.subject | ветеринарно–санітарна експертиза | uk_UA |
dc.subject | мікробіологічні показники | uk_UA |
dc.subject | сальмонели | uk_UA |
dc.subject | meat | uk_UA |
dc.subject | beef | uk_UA |
dc.subject | pork | uk_UA |
dc.subject | safety | uk_UA |
dc.subject | quality | uk_UA |
dc.subject | veterinary and sanitary examination | uk_UA |
dc.subject | microbiological indicators of Salmonella | uk_UA |
dc.title | Обсіменіння сальмонелами яловичини і свинини, які надходять в реалізацію з присадибних і фермерських господарств | uk_UA |
dc.title.alternative | Salmonella contamination of beef and pork coming in implementation, gardens and farms | uk_UA |
dc.type | Article | uk_UA |
Розташовується у зібраннях: | Статті (Факультет ТВППТСБ) |
Файли цього матеріалу:
Файл | Опис | Розмір | Формат | |
---|---|---|---|---|
nvlnuvmbvn_2016_18_3(71)__6.pdf | 272,48 kB | Adobe PDF | Переглянути/Відкрити |
Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.