Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: https://dspace.mnau.edu.ua/jspui/handle/123456789/22405
Повний запис метаданих
Поле DCЗначенняМова
dc.contributor.authorБродовський, В'ячеслав Анатолійович-
dc.contributor.authorBrodovskiy, Viacheslav-
dc.date.accessioned2025-10-07T11:32:45Z-
dc.date.available2025-10-07T11:32:45Z-
dc.date.issued2016-
dc.identifier.citationБродовський В. А. Обсіменіння яловичини і свинини, які надходять в реалізацію з присадибних і фермерських господарств, бактеріями групи кишкової палички. Науковий вісник Львівського національного університету ветеринарної медицини та біотехнологій імені С. З. Ґжицького. Серія: : Ветеринарні науки. 2016. Т. 18, № 1(2). С. 202-207.uk_UA
dc.identifier.urihttps://dspace.mnau.edu.ua/jspui/handle/123456789/22405-
dc.description.abstractВ сучасній Україні значно розширилась сфера переробки тварин в умовах приватного сектору, що призводе до порушення технології їх забою і первинної переробки, санітарно–гігієнічних умов збереження, транспортування і реалізації продуктів забою. Особливо актуальною сьогодні є проблема проведення ветсанекспертизи в умовах державних лабораторій ветеринарно–санітарної експертизи на ринках, які повинні забезпечувати випуск у реалізацію безпечної для споживачів, продукції. Тому нашою метою було дослідити обсіменіння м’яса яловичини та свинини, яке надходить до реалізації на ринки з присадибних і фермерських господарств, бактеріями групи кишкової палички. Встановлено, що для реалізації на ринки надходять яловичі і свинячі туші забруднені бактеріями групи кишкової палички. Так БГКП висівали з поверхні м’язів 22,2 % яловичих і 18,1% свинячих туш. А відсоток яловичих туш з яких висівали БГКП з товщі м’язів склав 4,5 %, а свинячих – 14,8 %. Всього з яловичих і свинячих туш було виділено 46 бактерій групи кишкової палички, які за серологічною ідентифікацією були віднесені до сероваріантів О8, О26, О111, О115, О127, О145. Всім виділеним культурам була притаманна сильна патогенність, яка коливалась в межах 10,0 – 30,0 % залежно від сероваріанту. Встановлено, що виділені сероваріанти бактерій групи кишкової палички мали різну термостійкість. Найстійкішими до впливу температур виявились сероваріанти О8, О127 і О145, які витримували протягом 25–30 хв. температуру 85˚С.uk_UA
dc.description.abstractIn modern Ukraine has significantly expanded the scope of processing of animals in a private sector, which leads to a violation of the technology of their slaughtering and primary processing, sanitary conditions of storage, transportation and sale of products of slaughter. Particularly relevant today is the problem of veterinary sanitary inspection in a state laboratory of veterinary–sanitary expertise in markets, which should ensure the safe release of the implementation for the consumers of products. Therefore, our goal was to investigate the colonization of beef and pork, which comes in the realization of the markets with gardens and farms, coliform bacteria. It was found that for the market received beef and pork carcasses contaminated with coliform bacteria. So coliforms were sown on the surface of muscle beef 22,2 % and 18,1 % of pig carcasses. The percentage of beef carcasses from which the thickness of the plated CGB muscle was 4,5 % and pork – 14,8 %. Total of beef and pork carcasses were allocated 46 coliform bacteria, which by serological identification were assigned to serovariantami O8, O26, O111, O115, O127, O145. All isolates were characterized by strong pathogenicity, which ranged from 10.0 – 30,0 % depending on the serovariantami. It was found that the isolated serovariantami coliform bacteria have different heat resistance, but the most resistant to temperature were serovariantami O8, O127 and O145, which was maintained for 25–30 minutes. 85˚S temperature.-
dc.language.isootheruk_UA
dc.subjectякістьuk_UA
dc.subjectбезпечністьuk_UA
dc.subjectяловичинаuk_UA
dc.subjectсвининаuk_UA
dc.subjectобсіменінняuk_UA
dc.subjectбактерії групи кишкової паличкиuk_UA
dc.subjectсероваріантuk_UA
dc.subjectпатогенністьuk_UA
dc.subjectтермостабільністьuk_UA
dc.subjectqualityuk_UA
dc.subjectsafetyuk_UA
dc.subjectbeefuk_UA
dc.subjectporkuk_UA
dc.subjectcolonizationuk_UA
dc.subjectcoliform bacteriauk_UA
dc.subjectserovariantamiuk_UA
dc.subjectpathogenicityuk_UA
dc.subjectthermal stabilityuk_UA
dc.titleОбсіменіння яловичини і свинини, які надходять в реалізацію з присадибних і фермерських господарств, бактеріями групи кишкової паличкиuk_UA
dc.typeArticleuk_UA
Розташовується у зібраннях:Статті (Факультет ТВППТСБ)



Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.