Please use this identifier to cite or link to this item: https://dspace.mnau.edu.ua/jspui/handle/123456789/10032
Title: Using biopreparations to optimize potato nutrition in the Southern Steppe of Ukraine
Other Titles: Використання біопрепаратів для оптимізації живлення картоплі в умовах Південного Степу України
Authors: Іскакова, Оксана Шаміліївна
Гамаюнова, Валентина Василівна
Iskakova, Oksana
Gamajunova, Valentina
Keywords: картопля
сорт
добрива
біопрепарати
позакореневе живлення
врожайність бульб
основні показники якості
potato
variety
fertilizers
biopreparations
foliar nutrition
yield of tubers
the main indicators of quality
Issue Date: 2021
Citation: Iskakova O., Gamajunova V. Using biopreparations to optimize potato nutrition in the Southern Steppe of Ukraine // AgroLife Scientific Journal. 2021, Vol. 10, No. 1. P.109-115.
Abstract: Картопля в Україні відноситься до основних продовольчих культур, її використовують для їжі впродовж усього року через високі харчові властивості бульб. Проте, незважаючи на значну потребу в картоплі, врожайність її залишається низькою і виникає потреба в удосконаленні технологічних прийомів вирощування культури, що сприяють як збільшенню виробництва бульб, так і покращенню основних показників їх якості. У статті наведено результати досліджень, проведених у 2017-2019 рр. з удосконалення живлення сортів картоплі за краплинного зрошення на чорноземі південному. Визначено позитивний вплив мінеральних добрив та проведення позакореневих підживлень по фону їх внесення сучасними біопрепаратами в основні періоди вегетації рослин на рівень урожайності бульб та їх якість. Встановлено, що врожайність бульб під впливом живлення у сорту картоплі Мінерва зростає у межах від 3,.0 до 13.2 т/га, а сорту Рів’єра – від 3.2 до 12.6 т/га, або відповідно на 18.0-79.0% та 16.4-64.6% залежно від варіанту. Окрім зростання рівня врожаю за оптимізації живлення покращуються основні властивості бульб – в них збільшується вміст сухої речовини, вітаміну С і крохмалю, зростає умовний збір крохмалю з одиниці площі, а за умови переробки бульб і вихід спирту та біоетанолу.
Potatoes in Ukraine belong to the main food crops, it is used for food throughout the year for the high nutritional quality of tubers. However, despite the significant demand for potatoes, its yield remains low and there is a need to improve the technological methods of the crop growing, which contribute to both increasing the production of tubers and improving the main indicators of their quality. The article presents the results of research conducted in 2017-2019 yrs on improving the nutrition of potato varieties by drip irrigation on southern Chernozem. It was determined the positive influence of mineral fertilizers and foliar nutrition on the background of application of modern biopreparations in the main periods of vegetation of plants on the level of yield of tubers and their quality. It was found that the yield of tubers under the influence of nutrition in the potato variety Minerva grew in the range of 3,.0 up to 13.2 t/ha, and in the Riviera variety the yield of tuber grew from 3.2 up to 12.6 t / ha, or respectively by 18.0-79.0% and 16.4-64.6% depending on the variant. In addition to the increase in the yield level, the main properties of tubers were improved by optimizing nutrition – they increased the content of dry substance, vitamin C and starch, the conditional yield of starch per unit area increased, and, if the tubers were processed, the yield of alcohol and bioethanol increased.
URI: https://dspace.mnau.edu.ua/jspui/handle/123456789/10032
Appears in Collections:Публікації науково-педагогічних працівників МНАУ у БД Scopus
Публікації науково-педагогічних працівників МНАУ у БД Web of Science
Статті (Факультет агротехнологій)

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
110-116.pdf601,92 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.