Please use this identifier to cite or link to this item: https://dspace.mnau.edu.ua/jspui/handle/123456789/10956
Title: Optimisation of Nutrition of Early-Maturing Potato Varieties on Drip Irrigation in the South of Ukraine
Other Titles: Оптимізація живлення ранньостиглих сортів картоплі на краплинному зрошенні Півдня України
Authors: Гамаюнова, Валентина Василівна
Gamayunova, Valentina
Хоненко, Любов Григорівна
Honenko, Lubov
Іскакова, Оксана Шаміліївна
Iskakova, Oksana
Keywords: урожайність
якість бульб картоплі
система удобрення
Плантафол
біоетанол
спирт
yield
quality of potato tubers
fertiliser system
Plantafol
bioethanol
alcohol
Issue Date: 2021
Citation: Gamajunova V., Khonenko L., Iskakova O. Optimisation of nutrition of early-maturing potato varieties on drip irrigation in the South of Ukraine // Scientific Horizons, 2021. Вип. 24(8). С. 47-55.
Abstract: Картопля є виключно важливою культурою харчування населення в Україні. Потенційні можливості її високі – до 100 т/га бульб, проте середня врожайність сягає 14–16 т/га. Для отримання значно вищої продуктивності необхідно удосконалювати основні елементи технології вирощування. Головним із факторів виробництва картоплі на краплинному зрошенні є оптимізація живлення рослин, саме цей захід нами взято на вивчення з трьома сортами ранньостиглої картоплі. Дослідженнями встановлено, що забезпечення рослин елементами живлення з добором сортів дозволяє збільшити продуктивність бульб до 37–39 т/га, або підвищити її рівень порівняно з контролем до 64,7%. Визначено, що максимальну врожайність забезпечує основне внесення з осені N32P32K32, перед садінням N48P48K48 та проведення трьох підживлень упродовж вегетації одночасно з поливами загальною нормою N33 і Плантафолу 6 кг/га, починаючи з початку бутонізації з інтервалом 8–10 днів. При цьому формуються бульби з високими показниками якості – в них міститься достатня кількість сухих речовин, аскорбінової кислоти (вітаміну С) і крохмалю. Зазначимо, що за оптимізації живлення вступ усіх основних показників бульб картоплі порівняно до контролю, дещо знижувався, а саме сухих речовин та крохмалю. Кількість аскорбінової кислоти, навпаки, зростала й особливо за підживлень Плантафолом. Визначено і сортові особливості щодо впливу на якість бульб. Значно більше сухих речовин міститься в бульбах сортів Рів’єра і Прада, а крохмалю – Прада та Мінерва. Дещо менше, порівняно з іншими сортами сухої речовини і аскорбінової кислоти, визначено в бульбах картоплі сорту Мінерва. З вирощеного врожаю бульб досліджуваних сортів картоплі за умови їх переробки можливо отримувати до 4,0 т/га біоетанолу чи спирту.
Potatoes are an extremely important crop for the nutrition of the population in Ukraine. Its potential is high-up to 100 t/ha of tubers, but the average yield reaches 14-16 t/ha. To obtain significantly higher productivity, it is necessary to improve the main elements of cultivation technology. The main factor of potato production on drip irrigation is the optimisation of plant nutrition, which the authors have taken to study with three varieties of early maturing potatoes. Studies have established that providing plants with nutrients with the selection of varieties can increase the productivity of tubers up to 37-39 t/ha, or increase its level compared to the control to 64.7%. It was determined that the maximum yield is provided by the main application from autumn N32P32K32, before planting N48P48K48 and carrying out three top dressings during the growing season simultaneously with watering with a total rate of N33 and Plantafol 6 kg/ha, starting from the beginning of budding with an interval of 8-10 days. At the same time, tubers are formed with high-quality indicators as they contain a sufficient number of dry substances, ascorbic acid (vitamin C), and starch. It should be noted that when optimising nutrition, the intake of all the main indicators of potato tubers compared to the control slightly decreased, namely dry substances and starch. On the contrary, the amount of ascorbic acid increased, especially with top dressing with Plantafol. Varietal features regarding the impact on the quality of tubers are also determined. Significantly more dry substances were found in tubers of the Riviera and Prada varieties, and more starch content was found in Prada and Minerva varieties. Slightly less dry matter and ascorbic acid were detected in Minerva potato tubers compared to other varieties. From the grown crop of tubers of the studied potato varieties, it is possible to obtain up to 4.0 t/ha of bioethanol or alcohol if they are processed
URI: https://dspace.mnau.edu.ua/jspui/handle/123456789/10956
Appears in Collections:Публікації науково-педагогічних працівників МНАУ у БД Scopus
Статті (Факультет агротехнологій)

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Scientific Horizons_Vol. 24, No. 8_47-55.pdf797,67 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.