Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: https://dspace.mnau.edu.ua/jspui/handle/123456789/11519
Назва: Підвищення м’ясної продуктивності свиней за використання сучасного генофонду та інноваційних технологічних рішень
Інші назви: Increasing the meat productivity of pigs through the use of modern gene pool and innovative technological solutions
Автори: Лихач, Вадим Ярославович, науковий керівник
Likhach, Vadym, scientific director
Фаустов, Ростислав Вікторович
Faustov, Rostislav
Ключові слова: свині
технологія
порода
генотип
відгодівля
кормова добавка
поведінка
продуктивність
відгодівельні ознаки
м’ясні ознаки
pigs
technology
breed
genotype
fattening
feed additive
behavior
productivity
fattening traits
meat traits
Дата публікації: 2022
Видавництво: Миколаївський національний аграрний університет
Бібліографічний опис: Фаустов Р. В. Підвищення м’ясної продуктивності свиней за використання сучасного генофонду та інноваційних технологічних рішень : дис... д-ра філософії (Ph.D.): 06.02.04. - Технологія виробництва продуктів тваринництва / наук. керівник В. Я. Лихач. Миколаїв, 2022. 235 с.
Короткий огляд (реферат): Важливими факторами підвищення продуктивності тварин є створення належних умов утримання та годівлі тварин, що спричиняє пошук різноманітних підходів до умов адаптації та комфортного перебування тварин в умовах господарства. У зв’язку з цим, мають місце застосування, з одного боку – технологічні методи поліпшення м’ясності свиней, засновані на елементах етології, біоетики, годівлі та утримання, з іншого боку – молекулярно-генетичні методи виявлення тварин з «бажаними» генотипами за ДНК-маркерами показників м’ясної продуктивності. Дисертаційна робота присвячена підвищенню м’ясної продуктивності свиней за використання сучасного генофонду та інноваційних технологічних рішень в умовах промислової технології галузі свинарства. Експериментальні дослідження за темою дисертаційної роботи, науково-аналітичні та лабораторні дослідження проводили протягом 2017-2021 рр. в умовах товариства з обмеженою відповідальністю «Таврійські свині» Скадовського району Херсонської області, у наукових лабораторіях Миколаївського національного аграрного університету, багатопрофільних діагностичних лабораторіях: ТОВ «Експертний центр «Біолайтс», ТОВ «ВетСервісПродукт», лабораторії кафедри анатомії, гістології, клінічної анатомії та оперативної хірургії Чорноморського національного університету ім. Петра Могили, забійно-переробному цеху на базі господарства. У роботі використовували наступні методи: технологічні; зоотехнічні; етологічні; хроматографічні; фізико-хімічні; гістологічні; молекулярно-генетичні; статистичні й економіко-математичні; аналітичні. Науково обґрунтовано підвищення м’ясної продуктивності свиней за використання сучасного генофонду та інноваційних технологічних рішень в умовах промислової технології галузі свинарства. Уперше встановлено вплив різних видів збагачувальних матеріалів на продуктивність відгодівельного молодняку свиней сучасного генофонду різних вагових кондицій за промислової технології їх утримання. Виявлено вплив елементів поведінки на продуктивні якості відгодівельного молодняку свиней за наявності збагачувальних матеріалів. Визначено вміст гормону кортизолу в сироватці крові молодняку свиней при відгодівлі їх до живої маси 100 кг і 120 кг за використання «збагачувального середовища». В рамках однієї наукової роботи доведено вплив кормових добавок: «Гепасорбекс», «Перфектин», «Про-Мак», «Ультімейд Ацід», «Liptosa Expert» на відгодівельні та м’ясні ознаки молодняку свиней та якісні ознаки продуктів забою за різних вагових кондицій. Проведено вивчення впливу кормових добавок на м’ясні якості молодняку свиней, амінокислотний, жиро-кислотний склад м’яса та вміст макроелементів. Встановлено асоціацію генотипів молодняку сучасного генофонду за генами CTSF та MC4R з їх відгодівельними та м’ясними якостями. Отримано нові дані щодо м’ясних та відгодівельних якостей, фізико-хімічних властивостей та гістологічної будови м’язової тканини молодняку свиней сучасного генофонду різних вагових кондицій, залежності відгодівельних, забійних та м’ясних ознак свиней від їх генотипу за генами CTSF і MC4R та збагачення їх раціонів різними функціональними кормовими добавками. Розроблено й запропоновано програму підвищення м’ясної продуктивності молодняку свиней за використання сучасного генофонду та інноваційних технологічних рішень. Поставлені завдання вирішували шляхом проведення шести науково-господарських дослідів, у яких використано 2423 голови свиней. Поголів’я піддослідних тварин було представлено помісними поєднаннями на основі порід: велика біла (ВБ), ландрас (Л) й термінальних синтетичних ліній «Maxter» та «Maxgroo». Правила поводження з тваринами в експериментах відповідали європейському законодавству про захист тварин та їх комфорт, які утримуються на фермах. Одержані результати досліджень дозволяють в умовах промислового виробництва продукції свинарства підвищити рівень м’ясних ознак свиней сучасного генофонду за використання інноваційних технологічних рішень. Виявлено, що використання збагачувальних матеріалів у вигляді тюків соломи та пластикових пляшок (2L) на 50% заповнених зерном пшениці, у розрахунку на один станок (20-30 гол.) з їх оновленням щотижня сприяє суттєвому зниженню кількості випадків шкідливої соціальної поведінки (кусання хвостів та вух, бійки) й збільшення ігрової та дослідницької поведінки, що підтверджується нижчим вмістом кортизолу в плазмі кров, зменшенню відсотку вибракування за період відгодівлі на 13,8-15,8% та збільшенню ростових параметрів на 3,5-7,0%, що є економічно ефективним.
-
Important factors in increasing the productivity of animals are the creation of appropriate conditions for keeping and feeding animals, which leads to the search for different approaches to the conditions of adaptation and comfortable stay of animals in the farm. In this regard, there are applications, on the one hand – technological methods to improve pig meat, based on elements of ethology, bioethics, feeding and keeping, on the other hand – molecular genetic methods to identify animals with «desirable» genotypes by DNA markers of meat productivity. The dissertation is devoted to increasing the meat productivity of pigs through the use of modern gene pool and innovative technological solutions in the industrial technology of the pig industry. Experimental research on the topic of dissertation, scientific-analytical and laboratory research was conducted during 2017-2021 in the «Tavriya pigs» LLC Skadovsk district of Kherson region, in research laboratories of Mykolayiv National Agrarian University, multidisciplinary diagnostic laboratories: Expert Center of Diagnostics and Laboratory Support «Biolights» LLC,, «VetServiceProduct» LLC, laboratories of the Department of Anatomy, Histology, Clinical Anatomy and Operative Surgery of the Petro Mohyla Black Sea National University, slaughterhouse on the basis of the farm. The following methods were used in the work: technological; zootechnical; ethological; chromatographic; physico-chemical; histological; molecular genetic; statistical and economic-mathematical; analytical. The increase of meat productivity of pigs with the use of modern gene pool and innovative technological solutions in the conditions of industrial technology of pig breeding is scientifically substantiated. For the first time, the influence of different types of «enrichment environment» on the productivity of fattening young animals of the modern gene pool of different weight conditions for industrial technology of pigs. The influence of behavioral elements on the productive qualities of fattening young pigs in the presence of «enrichment environment» was revealed. The content of the hormone cortisol in the serum of young pigs when fattening them to a live weight of 100 kg and 120 kg using the «enrichment environment» was determined. In one scientific work the influence of feed additives: «Gepasorbex», «Perfectin», «Pro-Mac», «Ultimate Acid», «Liptosa Expert» on fattening and meat characteristics of young pigs and quality characteristics of slaughter products at different weights was proved condition. The effect of feed additives on the meat qualities of young pigs, amino acid, fatty acid composition of meat and macronutrient content was studied. The association of genotypes of young animals of the modern gene pool by CTSF and MC4R genes with their fattening and meat qualities has been established. New data on meat and fattening qualities, physicochemical properties and histological structure of muscle tissue of young pigs of modern gene pool of different weight conditions, dependence of fattening, slaughter and meat traits of pigs on their genotype by CTSF and MC4R genes and enrichment their diets with various functional feed additives. A program to increase the meat productivity of young pigs through the use of modern gene pool and innovative technological solutions has been developed and proposed. The set tasks were solved by conducting six scientific and economic experiments, which used 2423 pigs. The herd of experimental animals was represented by local combinations based on breeds: White Large (WL), Landrace (L) and terminal synthetic lines «Maxter» and «Maxgroo». The rules for the treatment of animals in the experiments complied with European legislation on the protection and comfort of animals kept on farms. The obtained research results allow to increase the level of meat characteristics of pigs of modern gene pool in the conditions of industrial production of pig products with the use of innovative technological solutions. It was found that the use of «enrichment materials» in the form of straw blocks and plastic bottles (2L) 50% filled with wheat grain, per machine (20-30 goals) with the update of «enrichment materials» every week contributes to a significant reduction in the number of cases harmful social behavior (tail and ear biting, fights) and increased play and research behavior, as evidenced by lower plasma cortisol, reduced rejection rate during the fattening period by 13.8-15.8% and increased growth parameters by 3.5 -7.0%, which is cost-effective.
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): https://dspace.mnau.edu.ua/jspui/handle/123456789/11519
Розташовується у зібраннях:Дисертації

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
Disser_R. Faustov_29.05.22.pdf10,54 MBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.