Please use this identifier to cite or link to this item: https://dspace.mnau.edu.ua/jspui/handle/123456789/11799
Title: Розвиток глобального свинарства
Other Titles: The development of global pig breeding
Authors: Повод, Микола Григорович
Povod, M. H.
Волошинов, В. В.
Voloshinov, V. V.
Лихач, Вадим Ярославович
Likhach, Vadym
Коробань, М. П.
Koroban, M. M.
Бондарська, О. М.
Bondarskaya, O. M.
Keywords: свинарство
глобальний ринок
свинина
споживання м’яса
виробництво
pig breeding
global market
pork
meat consumption
production
Issue Date: 2022
Citation: Розвиток глобального свинарства / М. Г. Повод та ін. // Таврійський науковий вісник. 2022. № 125. С. 171-175.
Abstract: У статті представлено результати оцінки сучасного, глобального ринку свинарства, як стратегічно важливої галузі у загальній структурі сільськогосподарського виробництва країн світу та визначення чинників впливу на його формування. Враховані та проаналізовані дані щодо стану галузі свинарства в світі. За узагальнення тенденцій та перспектив розвитку глобального свинарства були використані методи синтезу та аналізу, метод порівняння. Здоров’я населення та, власне, продовольча безпека, в значній мірі пов’язані із рівнем виробництва та споживанням білків тваринного походження, основним джерелом якого є м’ясо і м’ясопродукти. Рівень життя населення тісно пов’язаний із розвитком галузей тваринництва, частка якого в структурі продовольства становить понад 45%, зокрема галузь свинарства займає близько 40% у забезпечені населення м’ясною продукцією, що викликає зацікавленість та актуальність вивчення даного питання. Відмічається постійний приріст чисельності населення світу, яка до 2030-го збільшуватиметься в середньому на 1% за рік, обумовлює зростаючу актуальність розвитку виробництва продовольства, зокрема свинарства. Основна частка споживання – майже 55% свинини припадає на країни Азії, що за рік споживають майже 60 млн т свинини. Дуже перспективними найближчим часом вважаються ринки Латинської Америки. У трійку найбільших світових виробників свинини входить США з 11% глобального виробництва свинини. ЄС та США забезпечує понад 2/3 глобального експорту свинини, постійно конкуруючи між собою за ринки збуту. Основний вплив на характер розвитку галузі свинарства в світі має низка основоположних чинників, що впливають на попит і пропозицію цього виду м’яса у світі, а саме такі: циклічність; укрупнення, інтеграція, глобалізація; епізоотична ситуація; політика зовнішньої торгівлі; благополуччя тварин; акцент на смаку; законодавчі перепитій та державна підтримка; органічне свинарство. Таким чином, свинарство є важливою галуззю світової економіки, що забезпечує населення продуктами харчування, переробну промисловість – сировиною, а також сприяє створенню необхідних резервів тваринницької продукції в глобальному аспекті.
The article presents the results of the assessment of the modern, global pig market as a strategically important industry in the overall structure of agricultural production in the world and determines the factors influencing its formation. Data on the state of the pig industry in the world are taken into account and analyzed. Methods of synthesis and analysis, method of comparison was used to generalize trends and prospects for the development of global pig breeding. Public health and, in fact, food security are largely linked to the level of production and consumption of animal protein, the main source of which is meat and meat products. The standard of living of the population is closely related to the development of livestock industries, whose share in the food structure is over 45%, in particular the pig industry occupies about 40% in the provision of the population with meat products, which makes this issue interesting and relevant to study. There is a steady increase in the world's population, which by 2030 will increase by an average of 1% per year, due to the growing relevance of the development of food production, including pig farming. The main share of consumption – almost 55% of pork is in Asian countries, which consume almost 60 million tons of pork per year. Latin American markets are considered to be very promising in the near future. The US is one of the world's three largest pork producers with 11% of global pork production. The EU and the US provide more than 2/3 global pork exports, constantly competing with each other for markets. The main influence on the nature of the development of the pig industry in the world has a number of fundamental factors that affect the demand and supply of this type of meat in the world, namely: cyclicity; consolidation, integration, globalization; epizootic situation; foreign trade policy; animal welfare; emphasis on taste; legislative problems and state support; organic pig farming. Thus, pig farming is an important sector of the world economy, providing the population with food, processing industry with raw materials, and contributes to the creation of the necessary reserves of livestock products in the global aspect.
URI: https://dspace.mnau.edu.ua/jspui/handle/123456789/11799
Appears in Collections:Статті (Факультет ТВППТСБ)

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
24.pdf440,45 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.