Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: https://dspace.mnau.edu.ua/jspui/handle/123456789/13496
Назва: Економічна ефективність виробництва соняшнику та шляхи її підвищення в аграрних підприємствах Баштанського району
Інші назви: Economic efficiency of sunflower production and ways of its increase at agricultural enterprises of the Bashtansky area
Автори: Олійник, Тетяна Георгіївна
Oleynik, Tatyana
Ключові слова: економічна ефективність
виробництво соняшнику
виробництво соняшнику
рентабельність виробництва соняшнику
economic efficiency
production of sunflower
results of operations
profitability of sunflower production
Дата публікації: 2019
Бібліографічний опис: Олійник Т. Г. Економічна ефективність виробництва соняшнику та шляхи її підвищення в аграрних підприємствах Баштанського району // Агросвіт. 2019. Вип. 6. С. 10-15.
Короткий огляд (реферат): В останні роки спостерігається зростання попиту на олійні культури як на світових ринках, так і на ринку сільськогосподарської продукції України. Особливо популярним серед олійних культур є соняшник та продукти його переробки. В статті досліджується сучасний стан виробництва соняшнику в Баштанському районі Миколаївської області. За зведеною статистичною звітністю (2010—2017 рр.) проведено аналіз основних економічних показників виробництва соняшнику. Обгрунтовано його місце і роль для сільського господарства та національної економіки. Визначено умови розвитку виробництва та формування ефективності. Проведено аналіз динаміки основних показників та їх вплив на формування ефективності виробництва соняшнику. Запропоновано основні напрями підвищення економічної ефективності виробництва соняшнику, основним з яких є зниження собівартості. Адже саме пошук резервів її зниження допомагає багатьом господарствам підвищити свою конкурентоспроможність, уникнути банкрутства і вижити в умовах ринкової економіки.
-
Production and processing of oilseeds are among the leading branches of world agro-industrial production. In today's conditions of decline of livestock industries in the agroindustrial complex of Ukraine and its regions, the decision of problems of increasing volumes of production of vegetable protein and vegetable oil is of great importance. But in recent years, extensive methods of sunflower production predominate, as evidenced by the rate of decline in yield compared to the rate of reduction of gross tax. Extensive, way of obtaining raw materials can lead to a crisis of the sunflower industry of the country and its regions. Attention to the problem of increasing the economic efficiency of production and growing of sunflower is due to the fact that its successful solution depends on the growth of enterprise profitability, increasing the competitiveness of products on the domestic and world markets, ensuring sustainable development of the agro-industrial complex. Ukraine is the largest producer in the world and supplier on the external markets of sunflower seeds and sunflower oil. This was achieved due to the stability of the domestic sunflower market, which is confirmed by the constant demand of processing enterprises and exporters during the season, with high purchasing prices, which ensure a high level of profitability of this crop. The production of sunflower requires some costs, which formulate the cost of production. The most significant in the structure of total expenditures for production of sunflower seeds are the costs of maintaining the proper condition of fixed assets, which take into account depreciation, expenses for the purchase of spare parts and repair works. Therefore, it is appropriate for the enterprise to pay attention to the yield of this crop and, if possible, make efforts to level the negative trend of yield crop reduction. After all, the main way to reduce the cost of agricultural products — is to increase the yield of agricultural crops. The main cultivation costs are made regardless of the level of yield and productivity, and the increase in costs is associated only with the receipt of additional products. Therefore, the cost per unit of output, as a rule, is reduced. To reduce costs, it is necessary that the rate of increase in crop yields significantly outstrips the increase in costs per hectare of sowing.
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): https://dspace.mnau.edu.ua/jspui/handle/123456789/13496
Розташовується у зібраннях:Статті (Факультет менеджменту)

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
20-Oleynik-2019.pdf854,8 kBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.