Please use this identifier to cite or link to this item: https://dspace.mnau.edu.ua/jspui/handle/123456789/14625
Title: Господарськоцінні ознаки колекційних форм нуту
Authors: Січкар, В. І.
Лаврова, Г. Д.
Keywords: нут
колекційні зразки
врожайність
уміст білка
елементи продуктивності
посухостійкість
chickpea
collection samples
yield
protein content
productivity elements
drought tolerance
Issue Date: 2023
Publisher: Миколаївський національний аграрний університет
Citation: Січкар В. І., Лаврова Г. Д. Господарськоцінні ознаки колекційних форм нуту // Продовольча безпека України в умовах війни і післявоєнного відновлення: глобальні та національні виміри. Міжнародний форум = Food security of Ukraine in the conditions of the war and post-war recovery: global and national dimensions. International forum : доповіді учасників міжнародної науково-практичної конференції, 01-02 червня 2023 р., м. Миколаїв / Міністерство освіти і науки України ; Миколаївський національний аграрний університет. Миколаїв : МНАУ, 2023. C. 147-149.
Abstract: У Селекційно-генетичному інституті впродовж 1995-2022 рр. оцінили за господарсько цінними ознаками значний набір колекційних сортозразків нуту різного походження. Виділені генотипи, які несуть окремі важливі агрономічні показники, а також такі, у яких поєднані декілька цінних елементів продуктивності та стійкість до абіотичних і біотичних факторів. Виявлено толерантні до недостатньої кількості вологи в ґрунті та підвищених температур повітря генотипи, які являють значну цінність для степової зони України. Шляхом гібридизації створено новий вихідний матеріал для селекції, який характеризується підвищеною врожайністю, стійкістю проти збудників основних хвороб, підвищеним умістом білка в насінні. Наведена характеристика сортів нуту, які рекомендовані для вирощування в різних зонах нашої країни.
The large set of chickpea varieties of various origin was evaluated on economically valuable traits during 1995-2022 at the Plant Breeding and Genetics Institute. Genotypes that carry some important agronomic traits, as well as those that combine several valuable elements of productivity and resistance to abiotic and biotic factors, have been isolated. Tolerant to insufficient amount of moisture in the soil and elevated air temperatures genotypes, which are of significant value for the Steppe zone of Ukraine, have been identified. The new material for breeding was created by hybridization, which is characterized by increased yield, resistance to pathogens, increased protein content in the seeds. The characteristic of chickpea varieties, which are recommended for cultivation in different zones of our country, is given.
URI: https://dspace.mnau.edu.ua/jspui/handle/123456789/14625
Appears in Collections:Продовольча безпека України в умовах війни і післявоєнного відновлення: глобальні та національні виміри. Міжнародний форум - 2023

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
prod_bezp-22-05-23-147-149.pdf528,23 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.