Please use this identifier to cite or link to this item:
https://dspace.mnau.edu.ua/jspui/handle/123456789/14635
Title: | Особливості вирощування ріпи у відкритому ґрунті |
Authors: | Черненко, Д. С. |
Keywords: | коренеплід сівба насіння догляд шкодочинні об’єкти зберігання root crop sowing seeds care harmful objects storage |
Issue Date: | 2023 |
Publisher: | Миколаївський національний аграрний університет |
Citation: | Черненко Д. С. Особливості вирощування ріпи у відкритому ґрунті // Продовольча безпека України в умовах війни і післявоєнного відновлення: глобальні та національні виміри. Міжнародний форум = Food security of Ukraine in the conditions of the war and post-war recovery: global and national dimensions. International forum : доповіді учасників міжнародної науково-практичної конференції, 01-02 червня 2023 р., м. Миколаїв / Міністерство освіти і науки України ; Миколаївський національний аграрний університет. Миколаїв : МНАУ, 2023. C. 176-178. |
Abstract: | Аналіз першоджерел встановив, що ріпа належить до найдавніших овочевих рослин. Коренеплоди ріпи відмінно підходять для приготування салатів, супів, її можна запікати, тушкувати і фарширувати, у багатьох рецептах, вони володіють потужними лікувальними властивостями, а саме: характеризується протизапальною, болезаспокійливою, антимікробною, сечогінною і ранозагоювальною дією. Успішне вирощування ріпи можливе за дотримання елементів технології вирощування у відкритому ґрунті. Для літнього споживання насіння її можна висівати у відкритий ґрунт вже в кінці квітня і до початку червня, а для отримання конвейєрної свіжої продукції краще висівати насіння через кожні 10-15 діб. Також варто врахувати такі особливості як: ґрунтові умови, забезпеченість поживними макро- та мікроелементами, відповідний догляд за рослинами, проведення поливу, підживлення, своєчасна боротьба з хворобами і шкідниками. Зібрані коренеплоди найкраще зберігаються за температури 0 – 1 ºC, а оптимальна вологість повітря повинна становити 90 %. У приміщенні ріпу зберігають біля 4 місяців. The analysis of primary sources established that the turnip belongs to the oldest vegetable plants. Turnip roots are perfect for preparing salads, soups, they can be baked, stewed and stuffed, in many recipes, they have powerful medicinal properties, namely: they are characterized by anti-inflammatory, pain-relieving, antimicrobial, diuretic and wound-healing effects. Successful cultivation of turnips is possible if the elements of cultivation technology are observed in open ground. For summer consumption of seeds, it can be sown in open ground already at the end of April and until the beginning of June, and to obtain conveyor fresh products it is better to sow seeds every 10-15 days It is also worth taking into account such features as: soil conditions, provision of nutritious macro- and microelements, appropriate care for plants, watering, fertilizing, timely fight against diseases and pests. Harvested root crops are best stored at room temperature 0 - 1 ºC, and the optimal air humidity should be 90%. Indoors, turnips are stored for about 4 months. |
URI: | https://dspace.mnau.edu.ua/jspui/handle/123456789/14635 |
Appears in Collections: | Продовольча безпека України в умовах війни і післявоєнного відновлення: глобальні та національні виміри. Міжнародний форум - 2023 |
Files in This Item:
File | Description | Size | Format | |
---|---|---|---|---|
prod_bezp-22-05-23-176-178.pdf | 529,71 kB | Adobe PDF | View/Open |
Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.