Please use this identifier to cite or link to this item: https://dspace.mnau.edu.ua/jspui/handle/123456789/14638
Title: Білок та небілкові азотовмісні речовини
Authors: Чорнолата, Л. П.
Лихач, С. М.
Keywords: азот
білок
нітрати
нітрити
токсичні речовини
nitrogen
protein
nitrates
nitrites
toxic substances
Issue Date: 2023
Publisher: Миколаївський національний аграрний університет
Citation: Чорнолата Л. П., Лихач С. М. Білок та небілкові азотовмісні речовини // Продовольча безпека України в умовах війни і післявоєнного відновлення: глобальні та національні виміри. Міжнародний форум = Food security of Ukraine in the conditions of the war and post-war recovery: global and national dimensions. International forum : доповіді учасників міжнародної науково-практичної конференції, 01-02 червня 2023 р., м. Миколаїв / Міністерство освіти і науки України ; Миколаївський національний аграрний університет. Миколаїв : МНАУ, 2023. C. 185-188.
Abstract: . Встановлено, що рослинний організм озимих злакових культур (пшениці, тритикале) успішно і поступово переробляє азот, отриманий завдяки внесеним восени добривам, у білок протягом всього циклу свого розвитку. Тому у фазу кущіння у зеленій масі цих культур вміст загального азоту може досягати 40г у кілограмі сухої речовини, а на кінець фази початку наливу зерна його вміст знижується у 2-4 рази. Підживлення проведене у перші фази розвитку цих рослин практично не впливає на підвищення вмісту загального азоту. Тоді, як у фазу колосіння рослина потребує азоту і внесені добрива вона використовує, але при цьому підвищується вміст всіх форм азоту, в тому числі нітратні та нітритні, що може негативно вплинути на якість і безпеку рослинницької продукції. Важливу роль під час обміну азоту відіграють калій, молібден, кобальт та інші елементи, тому їх присутність у ґрунті є обов’язкова.
It has been established that the plant organism of winter cereal crops (wheat, triticale) successfully and gradually processes nitrogen, obtained thanks to the fertilizers applied in the fall, into protein during the entire cycle of its development. Therefore, in the phase of tillering in the green mass of these crops, the content of total nitrogen can reach 40 g per kilogram of dry matter, and at the end of the phase of the beginning of grain pouring, its content decreases by 2-4 times. Fertilization carried out in the first phases of the development of these plants practically does not affect the increase in the content of total nitrogen. At the same time, during the earing phase, the plant needs nitrogen and uses the applied fertilizers, but at the same time, the content of all forms of nitrogen, including nitrate and nitrite, increases, which can negatively affect the quality and safety of crop production. Potassium, molybdenum, cobalt and other elements play an important role during nitrogen exchange, so their presence in the soil is mandatory.
URI: https://dspace.mnau.edu.ua/jspui/handle/123456789/14638
Appears in Collections:Продовольча безпека України в умовах війни і післявоєнного відновлення: глобальні та національні виміри. Міжнародний форум - 2023

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
prod_bezp-22-05-23-185-188.pdf533,36 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.