Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: https://dspace.mnau.edu.ua/jspui/handle/123456789/14731
Повний запис метаданих
Поле DCЗначенняМова
dc.contributor.authorНахтман, Є. В.-
dc.date.accessioned2023-07-12T09:40:52Z-
dc.date.available2023-07-12T09:40:52Z-
dc.date.issued2023-
dc.identifier.citationНахтман Є. В. Народногосподарське значення та морфо-біологічні особливості моркви // Продовольча безпека України в умовах війни і післявоєнного відновлення: глобальні та національні виміри. Міжнародний форум = Food security of Ukraine in the conditions of the war and post-war recovery: global and national dimensions. International forum : доповіді учасників міжнародної науково-практичної конференції, 01-02 червня 2023 р., м. Миколаїв / Міністерство освіти і науки України ; Миколаївський національний аграрний університет. Миколаїв : МНАУ, 2023. C. 300-303.uk_UA
dc.identifier.urihttps://dspace.mnau.edu.ua/jspui/handle/123456789/14731-
dc.description.abstractПроаналізувавши літературні першоджерела встановлено, що морква столова є важливою продовольчою рослиною, яка походить із Середземномор’я, її споживають у свіжому, відвареному, замороженому та сушеному вигляді. Коренеплоди моркви столової містять до 18% сухих речовин, 6-9% цукрів, до 1,2% білків, 1,2% мінеральних солей, органічні кислоти, ефірні олії та усі необхідні організму вітаміни: В1, В2, РР, С. Морква особливо багата на каротин (провітамін А). Споживання моркви дуже корисне для зору, імунітету, шкіри та репродуктивної системи. Всього 50 г моркви повністю задовольняють денну потребу організму у вітаміні А та β-каротині. Морква дворічна рослина, належить до родини селерових. Коренеплід – потовщення головного кореня і стебла, його маса становить 70-100 г. Коренеплоди моркви краще ростуть за довгого світлового дня, формування i наростання коренеплодів краще відбувається за температури 18-20 ºС. Морква є вимогливою до вологості повітря, температури та світла. За недостатньої вологості повітря утворюються коренеплоди з щільною структурою. Рослина добре росте і розвивається майже на всіх типах ґрунтів, за винятком перезволожених та сухих піщаних.uk_UA
dc.description.abstractAnalyzing the primary literary sources, it was established that the carrot is an important food plant that originates from the Mediterranean, it is consumed fresh, boiled, frozen and dried. The roots of table carrots contain up to 18% dry matter, 6-9% sugars, up to 1.2% proteins, 1.2% mineral salts, organic acids, essential oils and all the vitamins the body needs: B1, B2, PP, С. Carrot especially rich in carotene (provitamin A). Eating carrots is very beneficial for vision, immunity, skin and reproductive system. Just 50 g of carrots fully satisfy the body's daily need for vitamin A and β-carotene. Carrot is a biennial plant belonging to the celery family. A root crop is a thickening of the main root and stem, its weight is 70-100 g. Carrot roots grow better under long daylight, the formation and growth of root crops takes place better at a temperature of 18-20 ºС. Carrots are demanding on air humidity, temperature and light. With insufficient air humidity, roots with a dense structure are formed. The plant grows well and develops on almost all types of soil, with the exception of overmoistened and dry sandy soils.-
dc.language.isootheruk_UA
dc.publisherМиколаївський національний аграрний університетuk_UA
dc.subjectсуха речовинаuk_UA
dc.subjectкаротинuk_UA
dc.subjectкоренеплідuk_UA
dc.subjectрослинаuk_UA
dc.subjectтемператураuk_UA
dc.subjectвологаuk_UA
dc.subjectсвітлоuk_UA
dc.subjectdry matteruk_UA
dc.subjectcaroteneuk_UA
dc.subjectroot cropuk_UA
dc.subjectplantuk_UA
dc.subjecttemperatureuk_UA
dc.subjectmoistureuk_UA
dc.subjectlightuk_UA
dc.titleНародногосподарське значення та морфо-біологічні особливості морквиuk_UA
dc.typeOtheruk_UA
Розташовується у зібраннях:Продовольча безпека України в умовах війни і післявоєнного відновлення: глобальні та національні виміри. Міжнародний форум - 2023

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
prod_bezp-22-05-23-300-303.pdf536,72 kBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.