Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: https://dspace.mnau.edu.ua/jspui/handle/123456789/14863
Назва: Розвиток молочарських кооперативів у світі
Інші назви: Development of Dairy Cooperatives in the World
Автори: Червен, Іван Іванович
Cherven, Ivan
Онопрійчук, Д. О.
Onopriichuk, Denis
Ключові слова: кооператив
молочарське об’єднання
споживачі
молочна продукція
фермерське господарство
cooperative
dairy association
consumers
dairy products
farming
Дата публікації: 2023
Видавництво: Миколаївський національний аграрний університет
Бібліографічний опис: Онопрійчук Д. О., Червен І. І. Розвиток молочарських кооперативів у світі. Modern Economics. 2023. № 39(2023). С. 125-130. DOI: https://doi.org/10.31521/modecon.V39(2023)-19.
Короткий огляд (реферат): У статті проведено оцінку розвитку молочарських кооперативів у різних країнах світу. Об’єктом дослідження стали провідні молочарські кооперативи у світі, які виробляють найбільшу кількість молочної продукції та які вважаються гігантами у своїй галузі, такі як Dairy Farmers of America (США), Fonterra (Нова Зеландія) та Group Lactalis (Франція). Авторами обґрунтовано актуальність дослідження розвитку молочарських кооперативів в умовах глобалізації економіки, що стосується кожної країни. Теоретичною основною дослідження авторів є інформація про діяльність найбільших кооперативів світу, діяльність кооперативу Fonterra на фондовій біржі, дані міжнародних організацій, зокрема дані Міжнародного кооперативного альянсу, праці вітчизняних та іноземних науковців, що досліджували проблеми створення та розвитку кооперативів. При дослідженні використовувалися такі методи, як пояснення, опис, статистичний, графічний, метод узагальнення та класифікації. Розглянуто стратегію розвитку кооперативного об’єднання Dairy Farmers of America та їх процес виробництва молока. Визначено, що важливою перевагою кооперативу Fonterra є вихід на ринок акцій. Проаналізовано розподіл реалізованої готової продукції на кооперативі Group Lactalis. Визначено, що кооперативні об’єднання фермерських господарств найбільш ефективно впливають на діяльність, якщо кооператив створений на добровільних засадах з розумінням та усвідомленням членів, яким чином можна об’єднати ресурси для досягнення основної спільної мети – отримання максимального прибутку при мінімальних затратах. Доведено, що розвиток молочарських кооперативів має значний потенціал у покращенні умов життя сільського населення.
-
Abstract. Introduction. The authors evaluated the development of dairy cooperatives in different countries of the world. During the research, the authors analyzed the leading dairy cooperatives in the world that produce the largest amount of dairy products and are considered giants in their field, such as Dairy Farmers of America (USA), Fonterra (New Zealand) and Group Lactalis (France). Purpose. The main purpose of the research is to study is to consider the global cooperative experience in the dairy business, taking into account the prospects for the development of the industry. Results. The development of dairy cooperatives in the conditions of economic globalization, which covers many countries, was considered. Analytical evaluation was carried out on the basis of information about the activities of the largest cooperatives in the world, activities of the Fonterra cooperative on the stock exchange, data of international organizations, in particular data of the International Cooperative Alliance, the work of domestic and foreign scientists who studied the problems of the creation and development of cooperatives. The authors used the following methods during the research: statistical, graphic, generalization, classification, explanation, description, etc. The development strategy of the Dairy Farmers of America cooperative association and their milk production process are considered. It was determined that an important advantage of the Fonterra cooperative is access to the stock market. The distribution of sold finished products at the Group Lactalis cooperative was analyzed. It was determined that the cooperative associations of farms most effectively affect the activity if the cooperative is created on a voluntary basis with the understanding and awareness of the members, how to combine resources to achieve the main common goal – obtaining maximum profit at minimum costs. Conclusions. The authors proved that the development of dairy cooperatives has significant potential in improving the living conditions of the rural population, ensuring the stability of the dairy market and sustainable development of agriculture. It was established that the development of dairy associations in the form of cooperatives contributes to the introduction of innovations in the field of dairy production.
Опис: JEL Classification: L14; M14; O13; P13; Q13
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): https://dspace.mnau.edu.ua/jspui/handle/123456789/14863
Розташовується у зібраннях:Modern Economics. - 2023. - Вип. 39
Статті (Факультет менеджменту)
Статті студентів МНАУ

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
onopriichuk.pdf320,17 kBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.