Please use this identifier to cite or link to this item:
https://dspace.mnau.edu.ua/jspui/handle/123456789/15139
Title: | Біоекологічні особливості, репродукція та перспективи вирощування хурми гібридної в умовах Південного Степу України |
Other Titles: | Biological features, reproduction and prospects of hybrid persimmon cultivation under the conditions of the Southern Steppe of Ukraine |
Authors: | Домарацький, Євгеній Олександрович Domaratskiy, Yevhenii Козлова, Ольга Павлівна Kozlova, O. |
Keywords: | хурма гібридна інтродукція біологічна цінність листкова поверхня плоди насіння hybrid persimmon introduction biological value leaf surface fruits seeds |
Issue Date: | 2021 |
Citation: | Домарацький Є. О., Козлова О. П. Біоекологічні особливості, репродукція та перспективи вирощування хурми гібридної в умовах Південного Степу України // Таврійський науковий вісник. 2021. Вип. 117. С. 95-101. |
Abstract: | У статі наведено результати дослідження процесів росту і розвитку, адаптаційної
та репродуктивної здатності, успішності інтродукції, біоекологічних особливостей, перспектив культивування хурми в умовах Південного Степу України.
Успіх інтродукції хурми гібридної в умовах Півдня України визначається стійкістю до
комплексу несприятливих факторів в осінньо-зимовий період (до прояву низьких температур). Для екзотів, до яких належить і хурма, рівень зимостійкості зумовлює можливість
та перспективність її інтродукції. Візуальні спостереження за рослинами свідчать про
те, що дерева хурми гібридної в умовах Південного Степу України характеризуються
високим рівнем зимостійкості.
За результатами досліджень установлено, що всі сорти хурми проходили процес підготовки до зимового періоду. Так, у вересні проведено вологозарядковий полив дерев усіх
сортів з обов’язковим мульчуванням прикореневої зони залишками соломи зернових культур, а також стовбурові частини рослини захищено агроволокном із жовтня до березня.
За морфологічними дослідженнями хурма є придатною для вирощування в цій кліматичній
зоні. Біологічна цінність плодів хурми зумовлюється наявністю вітаміну С, що є природним
антиоксидантом. Його кількість у досліджуваних генотипах виявилося такою, що за регулярного включення в раціон людей плодів сорту Гора Говерла та Нікітська бордова можна відновити добову потребу у вітаміні С дорослої людини, а це становить 50–100 мг/добу. Майже
50% населення України відчувають гострий дефіцит цього вітаміну і його відновлення природним шляхом є вкрай важливим фактором. Із досліджуваних сортів із найбільшим умістом
вітаміну С у плодах виявився сорт Нікітська бордова (14,5 мг/100 г).
Проведені дослідження є лише початковими у вивченні малопоширених плодових культур на Півдні України. Проведені оцінки перезимівлі видів і сортів хурми, що інтродуковані в Херсонському державному аграрно-економічному університеті, свідчать про
значний рівень адаптаційного потенціалу та перспективність упровадження цих сортів
в умовах Південного Степу України. The article presents the results of research on the processes of growth and development, adaptive and reproductive ability, success of introduction, bioecological features, prospects for persimmon cultivation in the Southern Steppe of Ukraine. The success of the introduction of persimmon hybrid in the south of Ukraine is primarily determined by the resistance to a complex of adverse factors in the autumn-winter period, primarily to the manifestation of low temperatures. For exotic plants, which include persimmons, the level of winter hardiness determines the possibility and prospects of its introduction. Visual observations of plants show that persimmon hybrid trees in the Southern Steppe of Ukraine have a high level of winter hardiness. According to the results of research, all persimmon varieties were prepared for the winter, so in September, moisture recharge watering of trees of all varieties was carried out with mandatory mulching of the root zone with the remains of cereal straw; the stem parts of the plant were protected with agrofiber from October to March. According to morphological studies, persimmon is suitable for growing in this climate zone. The biological value of persimmon fruit is largely due to the presence of vitamin C, which is a natural antioxidant. The amount of it in the studied genotypes was such that regular inclusion in the diet of people of the fruits of Hoverla and Nikitskaya burgundy can cover the daily need for vitamin C in adults, which is 50–100mg/day. Almost 50% of the population of Ukraine experience acute deficiency of this vitamin and fulfilment of its deficiency in the natural way is an extremely important factor. Of the studied varieties with the highest content of vitamin C in the fruit was the variety Nikitskaya burgundy – 14.5 mg/100 g. The conducted researches are only initial in the study of uncommon fruit crops in the south of Ukraine. The assessment of overwintering of persimmon species and varieties introduced at the Kherson State Agrarian and Economic University indicates a significant level of adaptation potential and prospects for the introduction of these varieties in the Southern Steppe of Ukraine. |
URI: | https://dspace.mnau.edu.ua/jspui/handle/123456789/15139 |
Appears in Collections: | Статті (Факультет агротехнологій) |
Files in This Item:
File | Description | Size | Format | |
---|---|---|---|---|
tnveconn_2021_117_15.pdf | 461,8 kB | Adobe PDF | View/Open |
Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.