Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: https://dspace.mnau.edu.ua/jspui/handle/123456789/15441
Повний запис метаданих
Поле DCЗначенняМова
dc.contributor.authorЛуговий, Сергій Іванович-
dc.contributor.authorLugovoy, Sergey-
dc.date.accessioned2023-10-10T06:11:26Z-
dc.date.available2023-10-10T06:11:26Z-
dc.date.issued2023-
dc.identifier.citationЛуговий С. І. Паратипові фактори, що впливають на смертність поросят до відлучення // Подільський вісник: сільське господарство, техніка, економіка. 2023. Вип. 1 (38). С. 185-191.uk_UA
dc.identifier.urihttps://dspace.mnau.edu.ua/jspui/handle/123456789/15441-
dc.description.abstractОсновна мета роботи – проаналізувати вплив факторів зовнішнього середовища (рік, сезон і місяць опоросу) на смертність поросят до відлучення. Використано первинні матеріали показників відтворювальних ознак помісних свино-маток (велика біла × ландрас), які утримувалися в умовах приватного орендного підприємства «Вікторія» (Баштанський район Миколаївської області). Для 682 опоросів, що досліджувалися, кількість гнізд, у яких хоча б одне порося загинуло до відлучення, становила 394 (57,8 %). Найбільш поширеними були гнізда, у яких до відлучення загинуло одне (22,3 %) або двоє (16,4 %) поросят. Для всіх досліджуваних свиноматок середня кількість загиблих поросят до відлучення становила 1,3 ± 0,1 голів/гніздо, а середня частка загиблих до відлучення поросят – 13,3 ± 0,6 %. Частка гнізд, у яких хоча б одне порося загинуло до відлучення, коливалася від 53,5 % (для опоросів 2017 року) до 59,9 % (для опоросів 2015 року). Середня кількість поросят на гніздо, які загинули від народження до відлучення, коливалася від 1,1 гол. (для опоросів 2017 року) до 1,5 гол. (для опоросів 2016 року; p < 0,05). У результаті оцінювання впливу сезону року встановлено, що частка гнізд, у яких принаймні одне порося загинуло до відлучення, коливалася від 53,4 % (для весняних опоросів) до 66,5 % (для зимових опоросів; p < 0,05). Середня кількість поросят на гніздо, які загинули від народження до відлучення, коливалася від 1,2 гол. (для весняних і літніх опоросів) до 1,7 гол. (для зимових опоросів; p < 0,01). Щодо впливу місяця року встановлено, що частка гнізд, у яких при-наймні одне порося загинуло до відлучення, коливалася від 40,4 % (для опоросів у червні) до 77,8 % (для опоросів у лютому; p < 0,001). Середня кількість поросят на гніздо, які загинули від народження до відлучення, коливалася від 0,9 гол. (для травневих і листопадових опоросів) до 2,3 гол. (для лютневих опоросів; p < 0,001). Також було встановлено дуже значущу (p < 0,001) різницю між часткою поросят у гнізді, які загинули до відлучення, у свиноматок, які опоросилися у травні та лютому (8,9 і 22,7 % відповідно).uk_UA
dc.description.abstractThe main goal of the work was to analyze the influence of environmental risk factors (year, season and month of farrowing) on the pre-weaning piglet mortality. The primary materials on the reproduction traits of cross-breed sows (Large White × Landrace) kept in the conditions of the private rental enterprise “Viktoria” (Bashtanka Raion, Mykolaiv Oblast) were used.For 682 farrowing’s that were studied, the number of litters in which at least one piglet died before weaning was 394 (57,8 %). Litters in which one (22,3 %) or two (16,4 %) piglets died before weaning were the most common. For all studied sows, the average number of piglets that died before weaning was 1,3 ± 0,1 heads/litter, and the average proportion of piglets that died before weaning was 13,3 ± 0,6 %.The proportion of litters in which at least one piglet died before weaning varied from 53,5 % (for 2017 farrowing’s) to 59,9 % (for 2015 farrowing’s). The mean number of piglets per litter that died from birth to weaning ranged from 1,1 piglets/litter (for 2017 farrowing’s) to 1,5 piglets/litter (for 2016 farrowing’s) and this difference was significant (p < 0,05).The proportion of litters in which at least one piglet died before weaning varied from 53,4 % (for spring farrowing’s) to 66,5 % (for winter farrowing’s) and this difference was significant (p < 0,05). The mean number of piglets per litter that died from birth to weaning ranged from 1,2 piglets/litter (for spring and summer farrowing’s) to 1,7 piglets/litter (for winter farrowing’s) and this difference was significant (p < 0,01).The proportion of litters in which at least one piglet died before weaning varied from 40,4 % (for June farrowing’s) to 77,8 % (for February farrowing’s) and this difference was highly probable (p < 0,001). The average number of piglets per litter that died from birth to weaning varied from 0,9 piglets/litter (for May and November farrowing’s) to 2,3 piglets/litter (for February farrowing’s), and this difference was also highly significant (p < 0,001). Similarly, there was also a highly significant (p < 0,001) difference between the proportion of piglets in the litter that died before weaning in sows that farrowed in May and in February (8,9 and 22,7 %, respectively).-
dc.language.isootheruk_UA
dc.subjectсмертність поросят до відлученняuk_UA
dc.subjectрік, сезон та місяць опоросуuk_UA
dc.subjectсвиноматкиuk_UA
dc.subjectpre-weaning piglet mortalituk_UA
dc.subjectyear, season and month of farrowinguk_UA
dc.subjectsowsuk_UA
dc.titleПаратипові фактори, що впливають на смертність поросят до відлученняuk_UA
dc.title.alternativeEnvironmental risk factors for pre-weaning piglet mortalityuk_UA
dc.typeArticleuk_UA
Розташовується у зібраннях:Статті (Факультет ТВППТСБ)

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
28.pdf484,83 kBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.