Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал:
https://dspace.mnau.edu.ua/jspui/handle/123456789/16295
Назва: | Безпечність харчових продуктів як напрям післявоєнного відновлення України |
Інші назви: | Food Safety as a Direction of Post-War Recovery of Ukraine |
Автори: | Ткач, У. В. Tkach, Uliana Чорна, Н. П. Chorna, Nelia Бейко, Л. А. Beiko, Lyudmyla Борисяк, О. В. Borysiak, Olena |
Ключові слова: | безпека харчових продуктів стандарти післявоєнне відновлення економіка валовий національний продукт податкові пільги продовольча безпека фальсифікація якість харчові добавки food safety standards post-war reconstruction economy gross national product tax benefits food safety counterfeiting quality food additives |
Дата публікації: | 2023 |
Видавництво: | Західноукраїнський національний університет |
Бібліографічний опис: | Ткач У.В. Чорна Н.П. Бейко Л.А., Борисяк О.В. Безпечність харчових продуктів як напрям післявоєнного відновлення України. Modern Economics. 2023. № 41(2023). С. 121-126. DOI: https://doi.org/10.31521/modecon.V41(2023)-17. - Tkach U., Chorna N., Beiko L., Borysiak O. (2023). Food Safety as a Direction of Post-War Recovery of Ukraine.. Modern Economics, 41(2023), 121-126. DOI: https://doi.org/10.31521/modecon.V41(2023)-17. |
Короткий огляд (реферат): | Ситуація, в яку потрапила Україна через проведення воєнних операцій на її території, постійно породжує насущні питання. У межах даного дослідження розглянуто питання, яке стало спільним фактором для соціальних, економічних та екологічних проблем в умовах війни – це питання забезпечення продовольчої безпеки та безпеки харчових продуктів у сучасних умовах.
Сьогодні особливо актуальним є питання безпеки харчових продуктів, важливою частиною якого є продукція виробництва, що вимагає вимог безпеки та якості. У даній статті проведено оцінку стану безпеки харчових продуктів, систематизовано головні проблеми, пов’язані з безпекою, а також фактори фальсифікації. У даній роботі йдеться про основні шляхи гармонізації державної політики у забезпеченні якості та безпеки продукції відповідно до міжнародних стандартів. Доведено важливість системи попередження, яка спрямована на забезпечення якості та безпеки харчової продукції, особливо в сучасних умовах перебування країни в війні проти агресора. Оскільки в системах продовольчої реалізації доступна дешева харчова сировина, а законодавча база України не є ідеальною, можна припустити, що існує високий рівень загрози негативного впливу на наше здоров’я в результаті споживання фальсифікованих продуктів харчування.
У результаті дослідження викреслено напрями післявоєнного відновлення України в агропромисловому секторі, а саме: розмінування та рекреація родючих земель на деокупованих територіях; надання пільгових кредитів аграріям; приваблення іноземних інвесторів; впровадження передових технологій у сільському господарстві та переробці продукції; модернізація логістичних маршрутів. - Introduction. The situation in which Ukraine found itself due to military operations on its territory constantly raises pressing issues. In this research we consider the issue that has become a common factor for social, economic and environmental problems in the context of war – the issue of food security and food safety in modern conditions. Purpose. The issue of food safety is particularly relevant, and an important part of it is the production of products that require safety and quality requirements. The article assesses the state of food safety, systematizes the main safety problems and factors of falsification. The article discusses the main ways to harmonize state policy in ensuring the quality and safety of products in accordance with international standards. Results. The author proves the importance of a warning system aimed at ensuring the quality and safety of food products, especially in the current conditions of the country’s war against the aggressor. Due to the availability of cheap food raw materials in the food distribution systems and the fact that the legislative framework of Ukraine is not ideal, it can be assumed that there is a high threat of negative impact on our health as a result of consumption of falsified food. Conclusions. From the research outline the directions of post-war recovery of Ukraine in the agricultural sector, namely: demining and restoration of fertile land in the de-occupied territories; provision of preferential loans to farmers; attraction of foreign investors; introduction of advanced technologies in agriculture and product processing; modernization of logistics routes. |
Опис: | JEL Classification: Q18 |
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): | https://dspace.mnau.edu.ua/jspui/handle/123456789/16295 |
Розташовується у зібраннях: | Modern Economics. - 2023. - Вип. 41 |
Файли цього матеріалу:
Файл | Опис | Розмір | Формат | |
---|---|---|---|---|
tkach.pdf | 244,19 kB | Adobe PDF | Переглянути/Відкрити |
Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.