Please use this identifier to cite or link to this item: https://dspace.mnau.edu.ua/jspui/handle/123456789/16512
Title: Удосконалення технології відтворення поголів’я свиней в умовах ФОП «САГУН В.В.» Миколаївського району
Authors: Стародубець, Олексій Олександрович, науковий керівник
Starodubets, Aleksey, scientific director
Суковіцина, І.
Issue Date: 2023
Citation: Суковіцина І. Удосконалення технології відтворення поголів’я свиней в умовах ФОП «САГУН В.В.» Миколаївського району : кваліфікаційна робота на здобуття другого (магістерського) рівня вищої освіти за спеціальністю 204 – «Технологія виробництва і переробки продукції тваринництва» / наук. керівник О. Стародубець. Миколаїв : МНАУ, 2023. 90 с.
Abstract: Загальний обсяг магістерської робота складається з 80 сторінок машинописного тексту і включаючи в себе 10 аналітичних таблиць та 9 рисунків, які були детально проаналізовані. У процесі написання роботи було використано 33 літературні джерела. Тема випускної роботи: «Удосконалення технології відтворення поголів’я свиней в умовах ФОП «САГУН В.В.» Миколаївського району». Об’єкт дослідження – вплив способу осіменіння та порядкового номеру опоросу на відтворювальні якості свиноматок. Предмет дослідження – багатоплідність та запліднююча здатність свиноматок. Завдання дослідження включає наступні аспекти: • Надати характеристику галузі свинарства в господарстві, включаючи огляд основних аспектів її діяльності та важливих факторів, що впливають на її функціонування. • Дослідити вплив різних способів осіменіння свиноматок на їхні відтворювальні якості, провести аналіз результатів для визначення оптимального методу осіменіння. • Дослідити вплив групи використання свиноматок на їх багатоплідність, враховуючи різні фактори, що можуть впливати на цей показник. • Дослідити вплив породи кнурів-плідників на їхні відтворні якості, аналізуючи результати для встановлення важливих відмінностей між породами. • Провести аналіз економічної ефективності запропонованих заходів, оцінити їх вплив на показники економічної продуктивності господарства та визначити можливі переваги впровадження запропонованих змін. Ці завдання дозволять глибоко дослідити та оцінити різні аспекти свинарського господарства, сприяючи розширенню знань у галузі та формулюванню практичних рекомендацій. Метою даної роботи є аналіз технології відтворення поголівʼя свиней та пошук шляхів її удосконалення в умовах ФОП «САГУН В.В.» Миколаївського району. Дослідження для виконання поставлених задач проводили в умовах господарства ФОП «САГУН В.В.» Миколаївського району, на кафедрі Кафедра технології виробництва продукції тваринництва Миколаївського національного аграрного університету. Дослідження впливу способу осіменіння на відтворювальні якості свиноматок проводилося на двох групах: контрольній (природне парування) та дослідній (штучне осіменіння). Кількість досліджуваних свиноматок становила 10 голів для природного парування і 10 голів для штучного осіменіння. В результаті проведених досліджень було встановлено, що найвищий рівень показника багатоплідності в дослідній групі (штучне осіменіння) склав 11,2 голів, що на 8,7% перевищує контрольну групу (природне парування) з достовірною різницею. Таким чином, завдяки високому рівню показника багатоплідності можливе отримання більшої кількості приплоду за умов штучного осіменіння. В результаті проведених розрахунків економічної ефективності виявлено, що при однакових витратах праці та кормів на вирощування поросят до місячного віку, друга дослідна група (з штучним осіменінням) здобула більший прибуток, який становив 8,39 тис. грн. після реалізації поросят. Це було досягнуто завдяки вищій кількості реалізованих поросят у другій дослідній групі. Рівень рентабельності у другій дослідній групі склав 35,04%, що на 24,32% перевищує контрольну групу.
URI: https://dspace.mnau.edu.ua/jspui/handle/123456789/16512
Appears in Collections:Кваліфікаційні роботи (Факультет ТВППТСБ)
Статті студентів МНАУ

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
КР_Суковіцина.pdf1,2 MBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.