Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: https://dspace.mnau.edu.ua/jspui/handle/123456789/17127
Назва: Застосування індикаторів оцінки циркулярної економіки
Інші назви: Application of circular economy assessment indicators
Автори: Довгаль, Олена Валеріївна
Dovhal', Olena
Кузьома, Віталій Вікторович
Kuz'oma, Vitaliy
Ключові слова: індикатори
циркулярна економіка
оцінка
індекси
трансформація бізнесу
indicators
circular economy
assessment
indices
business transformation
Дата публікації: 2023
Бібліографічний опис: Кузьома В.В., Довгаль О.В. Застосування індикаторів оцінки циркулярної економіки. Актуальні проблеми інноваційної економіки та права. 2023. № 4. С. 75 – 79. DOI: https://doi.org/10.36887/2524-0455-2023-4-12.
Короткий огляд (реферат): Циркулярна економіка являє собою альтернативну економічну модель, орієнтовану на підвищення ефективності використання ресурсів та зниження впливу на довкілля. В останні роки циркулярна економіка набуває все більшого значення як інструмент, який пропонує рішення для деяких з найнагальніших проблем у галузі сталого розвитку. Оскільки концепція та принципи циркулярної економіки поступово приймаються всіма суб’єктами на державному та міжнародному рівнях у рамках програм сталого розвитку, вимір прогресу чи регресу циркулярності став важливим компонентом оцінки стійкості соціально-економічного розвитку держав. Однак вимір циркулярності не позбавлений проблем, зокрема через багатоплановість концепції, її зв’язки з багатьма секторами економіки та її географічним масштабом. Показники мають вирішальне значення для економічної оцінки на всіх рівнях, від рівня мікро-(підприємства) до макро-(регіонального та національного) та глобального рівнів з акцентом на сировину та матеріали, паливо та енергетику, відходи виробництва та споживання. Оскільки ефективність використання ресурсів та скорочення відходів відіграють центральну роль у циркулярній економіці, показники матеріальних потоків особливо актуальні. Більшість з них збирається й оцінюється відповідно до міжнародних стандартів і є основою для прийняття важливих рішень як у державному, так і в приватному секторах. В роботі проаналізовано рівні оцінювання циркулярних трансформацій. Наголошується, що методичний ландшафт оцінки циркулярних процесів має містити як кількісні, так і якісні індикатори, що надають достатньо інформації про циклічність на всіх рівнях господарського управління. На рівні галузі та видів економічної діяльності спектр індикаторів оцінки рівня та ефективності циркулярності має свою специфіку та окремі методичні підходи. В агропродовольчій сфері «замкненість» виробничо-економічних зав’язків найчастіше оцінюється за показниками щорічних обсягів харчових відходів, часткою їх подальшої повторної переробки, розміром інвестицій, які надійшли у галузь, рівнем утилізації відходів.
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): https://dspace.mnau.edu.ua/jspui/handle/123456789/17127
Розташовується у зібраннях:Статті (Обліково-фінансовий факультет)

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
apie_2023_r04_a12.pdf217,5 kBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.