Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал:
https://dspace.mnau.edu.ua/jspui/handle/123456789/18577
Назва: | Оцінка властивостей різних штамів збудника salmonella за використання біотехнологічних методів діагностики в умовах лабораторії Держпродспоживслужби м. Миколаїв |
Автори: | Каратєєва, Олена Іванівна, науковий керівник Karateeva, Helena, scientific director Бодюл, А. |
Ключові слова: | штами збудника Salmonella бактеріологічний, мікробіологічний методи ферментативні властивості штамів реакція аглютинації серологічна ідентифікація |
Дата публікації: | 2024 |
Бібліографічний опис: | Бодюл А. Оцінка властивостей різних штамів збудника salmonella за використання біотехнологічних методів діагностики в умовах лабораторії Держпродспоживслужби м. Миколаїв : кваліфікаційна робота на здобуття першого (бакалаврського) рівня вищої освіти за спеціальністю 162 – «Біотехнології та біоінженерія» / наук. керівник О. Каратєєва. Миколаїв : МНАУ, 2024. 75 с. |
Короткий огляд (реферат): | Кваліфікаційна робота на тему «Оцінка властивостей різних штамів збудника Salmonella за використання біотехнологічних методів діагностики в умовах лабораторії Держпродспоживслужби м. Миколаїв» була виконана на базі Миколаївської регіональної державної лабораторії Держпродспоживслужби, в умовах бактеріологічного відділу дослідження інфекційної патології. Кваліфікаційна робота містить 75 сторінок друкованого тексту. Безпосередньо включає чотири основні розділи, а саме: огляд літератури, представлені матеріали, умови і методика виконання роботи, затверджені в умовах лабораторії результати досліджень, а також ознайомлення з «охороною праці» в умовах державної лабораторії. Також робота включає 7 таблиць, 13 рисунків та 6 додатків для безпосереднього ознайомлення з процедурами проведення дослідження та його етапами. Мета дослідження, поданого в кваліфікаційній роботі. Враховуючи стійку тенденцію до зростання поширення збуднику сальмонельозу та його здатність зберігатися й інтенсивно розмножуватися в об’єктах навколишнього середовища, що включають не тільки харчові продукти, а й, наприклад, ґрунт. З огляду на кількість біологічного матеріалу, що надходить на експертизу в лабораторії, зокрема державного рівня, було поставлено за мету проаналізувати етапи бактеріологічного дослідження біологічного матеріалу на сальмонельоз. Оцінка штамів збудника Salmonella включає в себе комплекс біотехнологічних методів діагностики, а саме: мікроскопічний, бактеріологічний, біохімічний та серологічний методи. Завдання дослідження безпосередньо включають: 1. Охарактеризувати консерванти та мікробіологічні поживні середовищі для ідентифікації збудників групи Salmonella; 2. Здійснити бактеріологічний та мікробіологічний методи виділення збудників групи Salmonella; 3. Провести методику морфологічної та фізіологічної оцінки ідентифікованих колоній Salmonella; 4. Здійснити визначення ферментативних властивостей штамів Salmonella та біохімічну діагностику і реакцію аглютинації; 5. Визначити чутливість штамів Salmonella до антибіотиків. Об’єктом дослідження є комплекс біотехнологічнихї методів, що дозволяють ідентифікувати збудник в умовах лабораторії державного рівня та надати повноцінну оцінку його властивостей. Предмет дослідження типування ідентифікованих штамів Salmonella, базуючись на результатах біохімічних та серологічних реакцій. Методика дослідження, представленого в кваліфікаційній роботі, відповідає змісту актуальних нормативних документів, а саме: ДСТУ 4769:2007 «Бактеріологічне дослідження патологічного матеріалу від тварин. Методи виявлення сальмонел» та ISO 6579-1:2017 «Мікробіологія харчового ланцюга. Горизонтальний метод для виявлення, перерахування та серотипування Salmonella. Частина 1. Виявлення Salmonella spp». |
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): | https://dspace.mnau.edu.ua/jspui/handle/123456789/18577 |
Розташовується у зібраннях: | Кваліфікаційні роботи (Факультет ТВППТСБ) |
Файли цього матеріалу:
Файл | Опис | Розмір | Формат | |
---|---|---|---|---|
КР_Бодюл.pdf | 2,18 MB | Adobe PDF | Переглянути/Відкрити |
Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.