Please use this identifier to cite or link to this item:
https://dspace.mnau.edu.ua/jspui/handle/123456789/18579
Title: | Особливості мікроклонального розмноження ожини сорту «Торнфрі» (Rubus fruticosus l) та лаванди (Lavandula angustifolia Mill.) в умовах ФГ «Агролайф» |
Authors: | Юлевич, Олена Іванівна, науковий керівник Ulevich, Olena, scientific director Горлова, А. |
Issue Date: | 2024 |
Citation: | Горлова А. Особливості мікроклонального розмноження ожини сорту «Торнфрі» (Rubus fruticosus l) та лаванди (Lavandula angustifolia Mill.) в умовах ФГ «Агролайф» : кваліфікаційна робота на здобуття першого (бакалаврського) рівня вищої освіти за спеціальністю 162 – «Біотехнології та біоінженерія» / наук. керівник О. Юлевич. Миколаїв : МНАУ, 2024. 46 с. |
Abstract: | Кваліфікаційну роботу виконано на 46 сторінках друкованого тексту, з використанням 29 бібліографічних джерел спеціальної, довідкової літератури та періодичних видань. До роботи внесено 4 таблиці і 7 рисунків. Тема роботи: «Особливості мікроклонального розмноження ожини сорту «Торнфрі» (Rubus fruticosus l) та лаванди (Lavandula angustifolia Mill.) в умовах ФГ «Агролайф». Ключові слова: ожина, лаванда, мікроклональне розмноження, експлант, поживне середовище, ауксини, цитокініни. Предметом досліджень були склад поживних середовищ та їх вплив на показники росту і розвитку ожини сорту «Торнфрі» (Rubus fruticosus L.) та лаванди (Lavandula angustifolia Mill.) в умовах in vitro. Об’єктами дослідження були ожина сорту «Торнфрі» та лаванда вузьколиста сорту «Каховка». Донорні рослини вирощували в умовах закритого ґрунту. У якості експлантів використовували апікальні меристеми висотою 0,3-1,0 мм, які виділяли з верхівкових та пазушних бруньок стебла однорічних рослин. Для визначення показників росту і розвитку рослин експланти культивували в термостатованій культуральній кімнаті при температурі 25-26°С, освітленості 2-3 кЛк, відносній вологості повітря 60-70%. Для аналізу враховувались такі дані: частота регенерації (%); висота основного пагону (мм); кількість пар листків (шт); коефіцієнт розмноження. Досліджена можливість спрощення складу живильного середовища Мурасіге і Скуга для етапу мікророзмноження лаванди за рахунок зниження концентрацій або виключення окремих компонентів. У процесі мікроклонального розмноження ожини сорту «Торнфрі» оцінювався вплив концентрації 6-бензиламінопурину (6-БАП). Метою дослідження було оцінка впливу поживних середовищ та визначення оптимального складу компонентів для покращення кореневої індукції рослин і процесу укорінення. Завдання досліджень наступні: - оцінити вплив типу середовища і концентрації ауксину на розвиток коренів лаванди; - визначити вплив концентрації цитокініна 6-БАП на показники розвитку ожини; - оцінити вплив середовищ різного складу на коренеутворення ожини сорту «Торнфрі»; - дослідити вплив концентрація цукрів на процеси коренеутворення рослин. Дослідження проводилось на базі ФГ «Агролайф» м. Миколаїв протягом 2024року. В результаті досліджень процесів розмноження лаванди сорту «Каховка» in vitro, було встановлено концентрації ауксинів і цитокінінів у живильних середовищах для власне мікророзмноження і укорінення. Оптимальним середовищем для мікророзмноження є агаризоване живильне середовище МS, доповнене кінетином (1,0 мг/л) і гібереловою кислотою (1,0 мг/л). Оптимальним середовищем для укорінення мікроживців лаванди сорту «Каховка» є середовище ½ МS з концентрацією Fe-хелату – 5 мл/л, сахарози – 20 г/л, ІМК – 1,5 мг/л. Вивчено регенераційну здатність бічних бруньок ожини сорту «Торнфрі» й встановлено доцільність використання невисоких концентрацій цитокініну 6-БАП (0,5-1,0 мкМ). Встановлено, що для укорінення мікрокущиків ожини сорту «Торнфрі» у поживне середовище необхідно додавати сахарозу у концентрації 25 г/л, що сприятиме утворенню довших і міцніших коренів. |
URI: | https://dspace.mnau.edu.ua/jspui/handle/123456789/18579 |
Appears in Collections: | Кваліфікаційні роботи (Факультет ТВППТСБ) |
Files in This Item:
File | Description | Size | Format | |
---|---|---|---|---|
КР_Горлова.pdf | 744,66 kB | Adobe PDF | View/Open |
Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.