Please use this identifier to cite or link to this item: https://dspace.mnau.edu.ua/jspui/handle/123456789/1896
Title: Інтенсивність перекисневого окислення ліпідів при проростанні насіння пшениці озимої (TRITICUMAESTIVUML.) за дії протруйників і регуляторів росту
Интенсивность перекисного окисления липидов при проростании семян пшеницы озимой (Triticum Aestivum L.) при воздействии протравителей и регуляторов роста.
Intensity of peroxide oxidation of lipids during winter wheat seed germination (Triticum Aestivum L.) under effect of seed treaters and growth regulators
Authors: Калитка, В. В.
Кліпакова, Ю. О.
Клипакова, Ю. А.
Kalytka, V.
Klipakova, Y.
Keywords: перекисне окислення ліпідів
зернівки
корені
проростки пшениці
протруйники
регулятори росту
перекисное окисление липидов
зерновки
корни
проростки пшеницы
протравители
регуляторы роста
peroxide oxidation of lipids
caryopsis
roots
wheat seedlings
seed treaters
growth regulator
Issue Date: 2016
Publisher: Миколаївський національний аграрний університет
Citation: Калитка В. В. Інтенсивність перекисневого окислення ліпідів при проростанні насіння пшениці озимої (TRITICUMAESTIVUML.) за дії протруйників і регуляторів росту / В. В. Калитка, Ю. О. Кліпакова // Вісник аграрної науки Причорномор'я. - 2016. - Вип. 1 (88). - С. 81-91.
Abstract: Досліджено інтенсивність перекисного окислення ліпідів (ПОЛ) у зернівці, проростку та коренях рослин пшениці озимої. Встановлено,що обробка інфікованого насіння окремо протруйниками і регулятором росту АКМ призводила до зменшення інтенсивності ПОЛ в насінині на 17-28% порівняно з контролем. У зародковому корені найбільша інтенсивність ПОЛ відзначена в період гетеротрофного живлення; в проростках цей показник залежить від стадії розвитку рослин пшениці озимої та дії хімічного стресора.
Исследована интенсивность перекисного окисления липидов (ПОЛ) в зерновке, проростке и корнях растений пшеницы озимой. Установлено, что обработка инфицированных семян отдельно протравителями и регулятором роста АКМ вызывает уменьшение интенсивности ПОЛ в семенах на 17-28% по сравнению с контролем. В зародышевом корне наибольшая интенсивность ПОЛ отмечена в период гетеротрофного питания; в проростках этот показатель зависит от стадии развития растений пшеницы озимой и действия химического стрессора.
It was studied that treatment of infected seeds separately by seed treaters and AKM growth regulator led to the decrease in peroxide oxidation of lipids in the seed by 17-28% compared to control. Combination of seed treater and AKM in tank mix had a controversial effect on malondialdehyde content. In case of sole application of fungicide treaters it increased nearly by 7% while decreasing by 5% in case of application of fungicide-insecticide treater. This data testifi es for advisability of timely seed treatment by fungicide treaters in order to avoid the development of oxidation damage during storage of infected seeds. It was determined that root growth is accompanied by increase in peroxide oxidation of lipids intensity, especially under the effect of Raksil Ultra, AKM, and their combination. In root tissues of etiolated plants, malondialdehyde content under the effect of said preparations exceeded control by 16 – 39 %, testifying to signifi cant amount of oxidative stress. Mixtures that have Lamardor in their content, induce the system of antioxidative protection and malondialdehyde content was 8 – 33 % less relative to control. During the transition to autotrophic nutrition(ВВСН 09) malondialdehyde content decreased across all variants, but the most it was observed under effect of Raksil Ultra (2.4 times). In case of use of other seed treaters and their mixtures with AKM malondialdehyde content in plant roots decreased and during the stage of fi rst leaf unfolding (ВВСН 11) had barely any difference with control, testifying to adaptation of root system to growth conditions. Peroxide oxidation of lipids intensity in sprouts depends on the stage of development of winter wheat plants and effect of chemical stressor. In etiolatedcoleoptile(ВВСН 07) the highest intensity of peroxide oxidation of lipids was observed under the effect of AKM, Raksil Ultra, and, especially, their combination, where malondialdehyde content exceeded control by 9 – 39 %. Other studied seed treaters and their combinations with growth regulator decreaseperoxide oxidation of lipids intensity by 14 – 44 %, and the mostinhibition of peroxide processes was caused by Lamardor, that correlates well with germination delay done by said treater. During transition toautotrophic nutrition type (ВВСН 09)peroxide oxidation of lipids intensity decreased in sprouts treated with Raksil Ultra and its combination with AKM while sharply increasing in other variants. Together with it, seed treaters that contained Lamardor, increased malondialdehyde content by 1.6 – 1.9 times. With fi rst leaf through coleoptile emergence (ВВСН 10) and in fi rst leaf unfolded stage (ВВСН 11)peroxide oxidation of lipids intensity increased regardless of treater type and growth regulator, testifying to oxidative stress development, antioxidative protection system exhaustion and possible negative impact and further growth and development of the sprout. It should be noted that all studied seed treaters except for Lamardor-Gaucho mixture, induce antioxidative protection system in sprout’s tissues, proven by 6 – 35 % lower malondialdehyde content compared to variant without seed treatment. So, peroxide oxidation of lipids intensity, and thus growth and development of winter wheat root system is determined by the nature of the seed treater and growth regulator, while for the sprout thetreater and its interaction with the growth regulator are essential.
URI: http://hdl.handle.net/123456789/1896
Appears in Collections:Вісник аграрної науки Причорномор'я. - 2016. - Вип. 1 (88).

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
n88v1r2016kalytka.pdf605,9 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.