Please use this identifier to cite or link to this item: https://dspace.mnau.edu.ua/jspui/handle/123456789/19260
Title: Продуктивність чаберу садового (Satureja hortensis L.) залежно від агротехнічних прийомів вирощування в умовах Південного Степу України
Other Titles: Productivity of summer savory (Satureja hortensis L.) depending on agrotechnical methods of cultivation in the conditions of the Southern Steppe of Ukraine
Authors: Коваленко, Олег Анатолійович, науковий керівник
Kovalenko, Oleg, scientific director
Стебліченко, Олена Іванівна
Steblichenko, Olena
Keywords: чабер садовий
ефірна олія
строк сівби
спосіб сівби
умови зволоження,
урожайність
економічна і енергетична ефективність
summer savory
essential oil
sowing date
sowing method
moisture conditions
yield
economic and energy efficiency
Issue Date: 2021
Citation: Стебліченко О. І. Продуктивність чаберу садового (Satureja hortensis L.) залежно від агротехнічних прийомів вирощування в умовах Південного Степу України : дис. ... канд. сільськогосподарських наук: 06.01.09 – рослинництво / наук. керівник О. А. Коваленко. Миколаїв : МНАУ, 2021. 168 с.
Abstract: Дисертація на здобуття наукового ступеня кандидата сільськогосподарських наук за спеціальністю 06.01.09 – рослинництво. – Миколаївський національний аграрний університет Міністерства освіти і науки України, Миколаїв, 2021. У дисертаційні роботі висвітлено результати досліджень щодо росту, розвитку, формування продуктивності рослин чаберу садового залежно від строків, способів сівби та умов зволоження. Ріст і розвиток чаберу садового залежить від біологічних особливостей сорту, агротехнічних прийомів вирощування та погодних умов. Тривалість вегетаційного періоду Satureja hortensis L. варіювала в межах 96-116 діб. Сівба у пізні строки прискорила ріст і розвиток рослин чаберу садового, що призвело до скорочення їх вегетаційного періоду. Умови краплинного зрошення сприяли формуванню повноцінної густоти стояння рослин, забезпечили більш активне наростання вегетативної маси, збільшили розмір і вагу кожної окремої рослини. За краплинного зрошення урожайність зеленої маси чаберу садового сформувалась в межах 4,0-7,7 т/га, а за природного зволоження – на 25,7-45,9% менше і дорівнювала 2,2-5,0 т/га. Строки сівби впливали на врожайність зеленої маси чаберу садового на рівні 14,2-33,9% та обумовили коливання на 0,7-2,4 т/га. Найвищий середній показник масової частки ефірної олії Satureja hortensis L. протягом 2012-2014 рр. (0,97% від сирої маси) визначено за сівби у третю декаду квітня широкорядним способом (30 см) за природного зволоження. Цей варіант досліду дав максимальний результат у 2014 р. і дорівнював 1,2% від сирої маси. Найменша величина масової частки ефірної олії у складі рослин чаберу садового знаходилася на рівні 0,5-0,6% від сирої маси та спостерігалася у варіантах за обох умов зволоження. Порівнюючи середні дані за три роки умовного виходу ефірної олії рослин чаберу садового за краплинного зрошення, високі значення цього показника було отримано за сівби у третій декаді квітня – 48,8-51,3 кг/га. Найменші результати були зафіксовані за сівби у другій декаді травня (27,4- 30,0 кг/га), що на 40,4-44,0% менше у порівнянні з попередніми даними. За природного зволоження умовний вихід ефірної олії Satureja hortensis L. коливався в діапазоні 15,9-44,9 кг/га. Причому високі величини даного показника (40,4-44,9 кг/га) були зафіксовані за аналогічних умов. Проведені дослідження та узагальнення їх результатів дозволили рекомендувати виробництву модель технології вирощування чаберу садового в умовах Південного Степу України, яка забезпечує формування врожайності зеленої маси на рівні 7,7 т/га, сухої маси 2,34 т/га, умовного виходу ефірної 51,3 кг/га. Найвищий чистий дохід (46,12 тис. грн/га) отриман за краплинного зрошення за сівби у третю декаду квітня широкорядним способом (45 см). За природного зволоження найкращий результат даного показника зафіксований за аналогічних умов – 44,14 тис. грн./га. Рівень рентабельності у варіанті з максимальним чистим доходом складав 191,3%. Використання краплинного зрошення підвищує енерговитрати на вирощування чаберу садового. Вони досягають максимуму за сівби у третю декаду квітня, але в результаті формування високої урожайності зеленої маси, є більш привабливими, як за накопиченням енергії в урожаї (37,7-38,3 ГДж), так і за утворенням коефіцієнту енергетичної ефективності (1,84-1,87).
The dissertation covers the results of research on the growth, development, formation of productivity of summer savory depending on the timing, methods of sowing and moisture conditions. The growth and development of summer savory depends on the biological characteristics of the variety, agronomic methods of cultivation and weather conditions. The duration of the growing season for Satureja hortensis L. varies from 96 to 116 days. Sowing at a later date accelerates the growth and development of summer savory plants, which leads to a reduction in their growing season. Drip irrigation conditions contributed to the formation of a full-fledged plant density, ensured a more active growth of vegetative mass, and increased the size and weight of each individual plant. Under conditions of drip irrigation, the yield of green mass of summer savory was formed in the range of 4.0-7.7 t/ha, and under conditions of natural moisture – 25.7-45.9% less and was equal to 2.2-5.0 t/ha. Sowing dates influenced the yield of green mass of summer savory at the level of 14.2-33.9% and cause fluctuations by 0.7-2.4 t/ha. The highest average mass fraction of essential oil during 2012-2014 (0.97% of the wet weight) was recorded during sowing in the third decade of April using a wide-row method (30 cm) under conditions of natural moisture. This version of the research provided the maximum result in 2014 and was equal to 1.2% of the wet weight. The smallest mass fraction of essential oil in the composition of summer savory plants was at the level of 0.5-0.6% of the wet weight and was observed in the variants under any moisture conditions. Comparing the average data for three years of the conditional yield of the essential oil of summer savory plants under conditions of drip irrigation, high values were obtained when sowing in the third decade of April – 48.8-51.3kg/ha. The smallest indicators were recorded during sowing in the second decade of May and amounted to 27.4-30.0 kg/ha, which is 40.4-44.0% less compared to the previous data. Under natural moisture conditions, the conditional yield of Satureja hortensis L. essential oil varied within 15.9-44.9 kg/ha. Moreover, high values of this indicator (40.4-44.9 kg/ha) were recorded in similar variants. The conducted studies, generalization of their results allowed us to recommend the production of a model of the technology of cultivation of summer savory in the conditions of the Southern Steppe of Ukraine, which ensures the formation of the yield of green mass at the level of 7.7 t/ha, dry mass of 2.34 t/ha, conditional yield of essential oil 51,3 kg/ha. The highest net income was obtained under drip irrigation during sowing in the third decade of April using a wide-row method (45 cm), equal to 46.12 thous. UAH/ha. In conditions of natural moisture, the best result of this indicator was recorded under similar conditions and amounts to 44.14 thous. UAH/ha. The level of profitability on the option with the maximum net income was 191.3%. The use of drip irrigation increases the energy consumption for the cultivation of summer savory. They reached a maximum when sown in the third decade of April, but as a result of the formation of a high yield of green mass, they have a more attractive value, both in terms of energy accumulation in the crop (37.7-38.3 GJ) and an increase the energy efficiency ratio (1.84-1.87).
URI: https://dspace.mnau.edu.ua/jspui/handle/123456789/19260
Appears in Collections:Дисертації

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
disertaciya-o-i-steblichenko.pdf5,85 MBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.