Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: https://dspace.mnau.edu.ua/jspui/handle/123456789/1962
Назва: Аналіз показників безпечності молока в умовах сільськогосподарського підприємства
Анализ показателей безопасности молока в условиях сельскохозяйственного предприятия.
Analysis of safety indicators of milk in the agricultural enterprise.
Автори: Патрєва, Людмила Семенівна
Патрева, Людмила Семеновна
Patreva, Ludmila
Максимова, І. І.
Максимова, И. И.
Maximovа, I.
Ключові слова: молоко
безпечність
хіміко-токсикологічні показники
відповідність нормам
безопасность
химико-токсикологические показатели
соответствие нормам
milk
safety
chemical and toxicological indicators
conformity to standards
Дата публікації: 2016
Видавництво: Миколаївський національний аграрний університет
Бібліографічний опис: Патрєва Л. С. Аналіз показників безпечності молока в умовах сільськогосподарського підприємства / Л. С. Патрєва, І. І. Максимова // Вісник аграрної науки Причорномор'я. - 2016. - Вип. 2 (89)., Ч. 1. - С. 205-211.
Короткий огляд (реферат): Проведено дослідження безпечності сирого молока, одержаного в сільськогосподарському підприємстві Півдня України. Встановлено, що за хіміко-токсикологічними показниками, вмістом пестицидів та важких металів молоко відповідає вимогам чинних нормативно-правових актів безпечності.
Проведено исследование безопасности сырого молока, полученного в сельскохозяйственном предприятии юга Украины. Установлено, что по химико-токсикологическим показателям, содержанию пестицидов и тяжелых металлов, молоко соответствует требованиям действующих нормативно-правовых актов безопасности.
Milk and dairy products is one of the main of foods that are rich in protein, essential amino acids, trace elements, vitamins and other nutrients. Рroblem of quality milk and dairy products, despite strong demand, is one of the major and painful problems of the industry, which should be given special attention. It relates mainly to noncompliance technological disciplines in the production, under the control of products for safety, in case of compulsory work for state certification (poor labeling, production in violation of recipes, not of the produce for physico-chemical parameters ). Based on the position that today's milk in the country is defined as a social product (after the bakery), you must provide a quantified population domestic market of dairy products, and guarantee the proper quality and safety Today Ukraine is an issue as cow's milk as a raw material. This is because the predominant share of dairy products in the current market comes from farms that use only hand milking. Hence, the potential and the real possibility of bacterial contamination of milk. In addition, the added problems on the stages of transportation products, which requires proper packaging specially equipped vehicles and more. Based on the previous position, the quality of milk as starting material must meet safety standards. The aim of research was to establish whether samples of raw cow's milk obtained in an agricultural enterprise, the number of chemical-toxicological indicators of the safety of these products. As a result of studies found the actual concentrations of pesticides and heavy metals in raw milk. Thus, the fate of massive DDT and HCH actual concentration of the latter was below the MCL, or less than 0. 05. In the investigated samples of milk were found bazudynu, karbofosom, metaphos, trichlorfon. Regarding heavy metals, among the submitted samples of milk exceeded MPC by mass fate of lead, arsenic, cadmium, mercury, copper and zinc were found. In further studies should explore the safety and quality of dairy products in agricultural enterprises depending on the factors of organizational and technological nature.
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): http://hdl.handle.net/123456789/1962
Розташовується у зібраннях:Вісник аграрної науки Причорномор'я. - 2016. - Вип. 2 (89). - Ч. 1.
Статті (Факультет ТВППТСБ)

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
n89v2r2016patreva.pdf232,76 kBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.