Please use this identifier to cite or link to this item: https://dspace.mnau.edu.ua/jspui/handle/123456789/1963
Title: Морфологічна та біохімічна оцінка кролятини залежно від віку забою
Морфологическая и биохимическая оценка крольчатины в зависимости от возраста забоя.
Morphological and biochemical evaluation rabbits depending on the age of slaughter.
Authors: Коцюбенко, Ганна Анатоліївна
Коцюбенко, Анна Анатольевна
Kotsyubenko, Anna
Погорєлова, А. О.
Погорелова, А. О.
Pogorelova, A.
Keywords: кролятина
тушка
біохімічний склад
морфологічний склад
жирокислотний склад
крольчатина
биохимический состав
морфологический состав
жирокислотный состав
rabbit
bird
biochemical composition
morphological structure
composition zhyrokyslotnyy
Issue Date: 2016
Publisher: Миколаївський національний аграрний університет
Citation: Погорєлова А. О. Морфологічна та біохімічна оцінка кролятини залежно від віку забою / А. О. Погорєлова, Г. А. Коцюбенко // Вісник аграрної науки Причорномор'я. - 2016. - Вип. 2 (89), Ч. 1. - С. 191-198.
Abstract: Проведено аналіз виходу продуктів забою кролів у різному віці. Отримано дані про амінокислотний та ліпідний склад м’яса кролів. Доведено вірогідну різницю біохімічного та морфологічного складу кролятини залежно від віку забою. Найбільш цінне за амінокислотним та жирокислотним складом м’ясо повновікових кролів та молодняку, забитого у 120-денному віці. У м’ясі дорослих кролів збільшується кількість жиру у 3,1 рази та на 13,7% зменшується кількість вологи у порівнянні із 90-денним молодняком.
Проведен анализ выхода продуктов забоя кролей в разном возрасте. Получены данные аминокислотного и липидного состава мяса кролей. Доказана достоверная разница биохимического и морфологического состава крольчатины в зависимости от возраста забоя. Наиболее ценное за аминокислотным и жирокислотним составом мясо полновозрастных кролей и молодняка забитого в 120-дневном возрасте. В мясе взрослых кролей увеличивается количество жира в 3,1 раза и на 13,7% уменьшается количество влаги в сравнении с 90- дневным молодняком.
Providing the population with food products of high quality in modern society is one of the most important tasks. The main role in solving this problem plays an intensive development of livestock including rabbits. The analysis of product yield rabbits slaughtered at different ages. The data on lipid and amino acid composition of meat rabbits. Proved significant difference biochemical and morphological structure rabbit, depending on the age of slaughter. The most valuable for the amino acid composition of meat and zhyrokyslotnym povnovikovyh rabbits and calves slaughtered in the 120- day age. In adult rabbit meat increases fat in 3. 1 times and 13. 7% decreases the amount of water compared to the 90-day youngsters. Accordingly, it should be that of age in rabbits significantly change the amount of meat and internal fat. Value is the share of physiological systems is almost unchanged over the life of the animal. The most complete chemical composition of a rabbit and the fat in rabbits, which reached its full physiological development. With nastavannyam physiological maturity, the carcass of rabbits zhyrokyslotnyy composition changes in the direction of increasing the number of fatty acids. Growing rabbits in units "Rabbitaks-8" allows you to receive high-quality, environmentally friendly rabbit. In the future we plan to investigate the effect of sex and castration on the biochemical composition of different ages in rabbit slaughter.
URI: http://hdl.handle.net/123456789/1963
Appears in Collections:Вісник аграрної науки Причорномор'я. - 2016. - Вип. 2 (89). - Ч. 1.
Статті (Факультет ТВППТСБ)

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
n89v2r2016pogorelova.pdf235,71 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.