Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал:
https://dspace.mnau.edu.ua/jspui/handle/123456789/19661
Назва: | Вплив режимів краплинного зрошення на продуктивність винограду за вирощування в умовах Півдня Україн |
Інші назви: | Influence of drip irrigation regimes on productivity of grapes for cultivation in the conditions of the South of Ukraine |
Автори: | Вожегов, C. Г. Ощипок, О. С. Коковіхін, С. В. Дробітько, Антоніна Вікторівна Drobitko, Antonina Гирля, Людмила Миколаївна Girlya, Ludmila Керімов, А. Н. Казанок, О. О. Vozhegov, S. Osgchipok, O. Kokovikhin, S. Kerimov, A. Kazanok, O. |
Ключові слова: | виноград краплинне зрошення продуктивність рослин площа листя водоспоживання врожайність мінливість результативних ознак grapes drip irrigation plant productivity leaf area water consumption yield variability of performance traits |
Дата публікації: | 2021 |
Бібліографічний опис: | Вплив режимів краплинного зрошення на продуктивність винограду за вирощування в умовах Півдня України / C. Г. Вожегов та ін. Аграрні інновації. 2021. № 5. С. 168–172. DOI: https://doi.org/10.32848/agrar.innov.2021.5.26 |
Короткий огляд (реферат): | Мета. Визначити ефективність застосування кра- плинного зрошення за вирощування промислового вино- граду в умовах Півдня України. Методи. Дослідження проводили в умовах Правобережної нижньодніпров- ської зони виноградарства України – на базі Агрофірми «Білозерський» (Херсонська область, Білозерський район, с. Дніпровське) впродовж 2011-2013 рр. Польові досліди закладали згідно загальновизнаних мето- дик дослідної справи. Результати. Досліджувані режими краплинного зрошення істотно позначилися на ростових процесах і біометричних показниках. Урожайність ягід з куща винограду також змінювалось у широкому діапазоні залежно від режимів краплин- ного зрошення та погодних умов у роки проведення досліджень. За сприятливої метеорологічної ситуації у 2011 і 2013 рр. цей показник продуктивності досліджу- ваної культури склав у неполивному варіанті 2,87-2,93 кг/ кущ. Найменша врожайність у перерахунку на 1 га була на рівні 6,6 т у неполивному варіанті. Використання краплинного зрошення за ресурсоощадної та біоло- гічно оптимальною схемою забезпечило підвищення врожайності на 16,8-28,3% – до 7,9-9,2 т/га. Висновки. За неполивних умов у 2012 р. листкова площі зменши- лась до 4,95 м2, а у варіанті з біологічно оптимальним поливним режимом зафіксовано його зростання до 11,48 м2. Доведено, що евапотранспірація у контроль- ному варіанті сягнула найвищого рівня 0,48 мм/добу у посушливому 2012 році, а за сприятливих погодних умов у 2011 і 2013 роки відбулося її зменшення до 0,41- 0,43 мм/добу. Максимальне сумарне водоспоживання в межах 2621-2724 м3/га сформувалось за біологічно оптимального режиму зрошення у 2012 і 2013 роках, а мінімальний рівень даного показника – 1284 м3/га про- явився за неполивних умов 2012 року. Коефіцієнт водо- споживання мав тенденцію зниження до 201 м3/т у непо- ливному контролі. Максимальну врожайність в досліді на рівні 9,5 т/га одержали за біологічно оптимального режиму зрошення у 2013 р. Встановлено, що макси- мальний вплив на врожайність винограду мали режими краплинного зрошення, оскільки їх частка впливу була найвищою й складала 59,8%. Також високе значення мали погодні умови в роки проведення досліджень – їх питома вага дорівнює 27,5%. Взаємодія досліджуваних чинників склала 7,5%. To determine the effectiveness of drip irrigation for growing industrial grapes in the South of Ukraine. Methods. The research was conducted in the conditions of the Right Bank Lower Dnieper Zone of Viticulture of Ukraine - on the basis of Agrofirm "Belozersky" (Kherson Region, Belozersky District, Dniprovske village) during 2011-2013. Field experiments were established according to generally accepted research methods. Results. The studied modes of drip irrigation significantly affected the growth processes and biometric indicators. The yield of berries from the grape bush also varied in a wide range depending on the drip irrigation regimes and weather conditions during the years of research. With a favorable meteorological situation in 2011 and 2013, this indicator of productivity of the studied crop in the non-irrigated version was 2.87-2.93 kg/bush. The lowest yield per 1 ha was at the level of 6.6 tons in the non-irrigated version. The use of drip irrigation according to the resource-saving and biologically optimal scheme provided an increase in yield by 16.8-28.3% - up to 7.9- 9.2 t/ha. Conclusions. Under non-irrigated conditions in 2012, the leaf area decreased to 4.95 m2, and in the version with a biologically optimal irrigation regime, its growth was recorded to 11.48 m2. It is proved that evapotranspiration in the control variant reached the highest level of 0.48 mm/ day in the dry year of 2012, and under favorable weather conditions in 2011 and 2013 it decreased to 0.41-0.43 mm/ day. The maximum total water consumption in the range of 2621-2724 m3/ha was formed under the biologically optimal irrigation regime in 2012 and 2013, and the minimum level of this indicator - 1284 m3/ha was manifested under non-irrigated conditions in 2012. The water consumption coefficient tended to decrease to 201 m3/t in non-irrigated control. The maximum yield in the experiment at the level of 9.5 t/ha was obtained under the biologically optimal irrigation regime in 2013. It was found that the maximum impact on the yield of grapes had drip irrigation regimes, as their share was the highest and was 59.8%. Also of great importance were the weather conditions during the years of research - their share is 27.5%. The interaction of the studied factors was 7.5%. |
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): | https://dspace.mnau.edu.ua/jspui/handle/123456789/19661 |
Розташовується у зібраннях: | Статті (Факультет агротехнологій) |
Файли цього матеріалу:
Файл | Опис | Розмір | Формат | |
---|---|---|---|---|
agrno_2021_5_27.pdf | 411,81 kB | Adobe PDF | Переглянути/Відкрити |
Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.