Please use this identifier to cite or link to this item: https://dspace.mnau.edu.ua/jspui/handle/123456789/1972
Title: Біологічно активна добавка Spirulina Platensis та її використання у перепелівництві
Биологически активная добавка SPIRULINA PLATENSIS и ее использование в перепеловодстве.
Bioactive addition of SPIRULINA PLATENSIS and its use is in growing of quail.
Authors: Хоменко, А. Д.
Homenko, А.
Keywords: мікроводорості
кормова добавка
біомаса Spirulina platensis
культивування
перепели
маса тіла
комбікорм
микроводоросли
кормовая добавка
биомасса Spirulina platensis
культивирование
перепела
масса тела
комбикорм
microalgae
fodder additive
biomass Spirulina platensis
culture
quail
body weight
feed
Issue Date: 2016
Publisher: Миколаївський національний аграрний університет
Citation: Хоменко А. Д. Біологічно активна добавка Spirulina Platensis та її використання у перепелівництві / А. Д. Хоменко // Вісник аграрної науки Причорномор'я. - 2016. - Вип. 2 (90). - Ч. 2. - С. 143-148.
Abstract: Експериментально доведено позитивний вплив використання кисломолочної сироватки у складі поживного середовища під час культивування синьо-зеленої мікроводорості Spirulina platensis на нарощування біомаси культури. Найбільше сухої біомаси отримано за введення 3,0% сироватки від об’єму поживного середовища. Показ- ник перевищував контроль на 89,28% (р ≤ 0,001). Результати дослі- джень свідчать про те, що згодовування перепелам у період з 1 до 22 доби комбікорму з умістом 2,0% та з 23 до 50 доби вирощування – з умістом 3,0% біомаси Spirulina platensis призводить до підвищення маси тіла птиці на 3,23%.
Экспериментально доказано позитивное влияние использования кис- ломолочной сыворотки в составе питательной среды во время культиви- рования сине-зеленой микроводоросли Spirulina platensis на наращивание биомассы культуры. Больше всего сухой биомассы получено при введении 3,0% сыворотки от объема питательной среды. Показатель превышал контроль на 89,28% (р ≤ 0,001). Результаты исследований свидетельствуют о том, что скармливание перепелкам в период с 1 до 22 суток комбикорма с содержимым 2,0% и с 23 до 50 суток выращивания – с содержимым 3,0% биомассы Spirulina platensis приводит к повышению массы тела птицы на 3,23%.
Experimentally proved that the use of milk whey consisting of nutrient medium during the cultivation of blue-green microalgae Spirulina platensis has a stimulating effect on the increase of biomass. Most dry biomass obtained by introducing 3. 0% by volume of milk whey nutrient medium. Biomass obtained from the nutrient medium by adding this dose milk whey exceeded productivity of control 89. 28% (p ≤ 0,001). With increasing concentrations of milk whey to 4. 0% by volume of the amount of dry matter biomass Spirulina platensis was higher at 59. 1% (p ≤ 0,001), compared with the control, but relative terms in the third experimental medium number decreased by 15. 9%. The optimal technological parameters of biotechnology for the use of Spirulina platensis dairy whey consisting of nutrient medium are: pH of the nutrient medium within 9,0-10,0; temperature - 29,0 ± 1,0 °C; round the clock illumination - 2900 lux ± 40,0. Studies indicate that feeding quail between 1 to 22 days feed on content of 2. 0% and from 23 to 50 days of growing - with a content 3. 0% of biomass Spirulina platensis results to weight increase of poultry in 3,23%. The increase of average weight and absolute increments of poultry by use of biomass 3. 0% supplement of Spirulina platensis, respectively,5. 47 and 4. 20% compared with the control. In the study of the impact of biomass Spirulina platensis on indicators of performance observed meat likely increase body mass ante quail III experimental group, the feeding of the feed additive content of 3. 0% by weight of Spirulina platensis fodder by 1. 6% (p ≤ 0,01) relative to control.
URI: http://hdl.handle.net/123456789/1972
Appears in Collections:Вісник аграрної науки Причорномор'я. - 2016. - Вип. 2 (90). - Ч. 2.

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
n90v2r2016homenko.pdf241,63 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.