Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: https://dspace.mnau.edu.ua/jspui/handle/123456789/19888
Повний запис метаданих
Поле DCЗначенняМова
dc.contributor.authorШебаніна, Олена В’ячеславівна-
dc.contributor.authorShebanina, Olena-
dc.contributor.authorПолторак, Анастасія Сергіївна-
dc.contributor.authorPoltorak, Anastasiya-
dc.contributor.authorЧорній, Дмитро-
dc.contributor.authorChorniy, Dmytro-
dc.date.accessioned2025-01-17T09:07:50Z-
dc.date.available2025-01-17T09:07:50Z-
dc.date.issued2024-
dc.identifier.citationShebanina, O., Poltorak, A., & Chorniy, D. (2024). Global food security: Challenges in achieving the Sustainable Development Goals. Ukrainian Black Sea Region Agrarian Science, 28(4), 9-20. doi: 10.56407/bs.agrarian/4.2024.09uk_UA
dc.identifier.citation--
dc.identifier.citationШебаніна О., Полторак А., Чорній Д. Глобальна продовольча безпека: виклики у досягненні цілей сталого розвитку. Ukrainian Black Sea Region Agrarian Science. 2024. Vol. 28, no. 4. P. 9–20. URL: https://doi.org/10.56407/bs.agrarian/4.2024.09-
dc.identifier.urihttps://dspace.mnau.edu.ua/jspui/handle/123456789/19888-
dc.description.abstractОсновна мета цього дослідження полягала в обґрунтуванні особливостей сучасного стану глобальної продовольчої безпеки. У процесі написання статті були використані такі методи, як бібліометричний аналіз (за допомогою Google Analytics, Vosviewer v.1.6.18 та SciVal), системно-структурний аналіз і синтез, історичний, діалектичний, графічний та дескриптивно-статистичний методи. Уточнено сутність економічної категорії «глобальна продовольча безпека», яка розглядається як комплексний стан світової продовольчої системи, при якому всі люди у всіх регіонах світу мають фізичний, соціальний і економічний доступ до достатньої кількості безпечних, якісних та поживних харчових продуктів, що забезпечують активне та здорове життя в довгостроковій перспективі. Зазначено, що прогрес у досягненні 2-ї цілі сталого розвитку «ліквідація голоду» є недостатнім і нерівномірним. У 2023 році понад 700 мільйонів людей у світі страждали від голоду, а 29 % світового населення зіштовхнулися з продовольчою небезпекою. Прогнози свідчать, що досягнення 2-ї цілі сталого розвитку до 2030 року буде неможливим без посилення зусиль та впровадження інновацій. Встановлено, що динаміка продовольчої небезпеки сильно варіюється між регіонами. В Африці ситуація найгірша – рівень продовольчої небезпеки досяг 58 % у 2023 році. Основними чинниками, що погіршують ситуацію з продовольчою безпекою, є конфлікти, екстремальні кліматичні явища, економічні кризи та нерівність доходів. Ці фактори створюють синергетичний негативний вплив, особливо в країнах із низьким і середнім рівнем доходів, і потребують розробки комплексних заходів для вирішення проблем продовольчої безпеки. Практична цінність дослідження полягає у застосуванні результатів проведеного моніторингу стану продовольчої безпеки, що сприятиме прийняттю ефективних рішень для подолання голоду і досягнення цілей сталого розвиткуuk_UA
dc.description.abstractThe aim of this study was to substantiate the peculiarities of the current state of global food security. In the process of writing the article, the following methods were applied: bibliometric analysis (using Google Analytics, Vosviewer v.1.6.18 and SciVal), system-structural analysis and synthesis, historical, dialectical, graphical and descriptive-statistical methods. The article clarifies the essence of the economic category “global food security”, which is considered as a state of the world food system, in which all people in all regions of the world have physical, social and economic access to an adequate volume of safe, high-quality, nutritious and wholesome food to ensure an active and healthy life over the long term. It is noted that advancement toward fulfilling the 2nd Sustainable Development Goal “ending hunger” is insufficient and uneven. In 2023, more than 700 million individuals in the world suffered from hunger, and 29% of the world’s population faced food insecurity. Forecasts show that achieving the 2nd Sustainable Development Goal by 2030 will be impossible without increased efforts and innovation. It has been established that the dynamics of food insecurity vary greatly between regions. The situation is the worst in Africa, with the food insecurity rate reaching 58% in 2023. Conflict, extreme climate events, economic crises and income inequality are the main factors that worsen the food security situation.These factors create a synergistic negative impact, especially in countries with low and middle incomes, and require the development of comprehensive measures to address food security issues. The study’s practical value is found in the application of the results of the food security monitoring, which will contribute to the adoption of effective solutions to overcome hunger and achieve the goals of sustainable development-
dc.language.isoenuk_UA
dc.subjectризик голодуuk_UA
dc.subjectнедостатнє харчуванняuk_UA
dc.subjectекономічна доступність продовольстваuk_UA
dc.subjectнерівність у доступі до продовольстваuk_UA
dc.subjectдоступ до безпечних харчових продуктівuk_UA
dc.subjectконфлікти і продовольча кризаuk_UA
dc.subjectrisk of hungeruk_UA
dc.subjectmalnutritionuk_UA
dc.subjectfood affordabilityuk_UA
dc.subjectinequality in access to fooduk_UA
dc.subjectaccess to safe fooduk_UA
dc.subjectconflicts and food crisisuk_UA
dc.titleГлобальна продовольча безпека: виклики у досягненні цілей сталого розвиткуuk_UA
dc.title.alternativeGlobal food security: Challenges in achieving the Sustainable Development Goalsuk_UA
dc.typeArticleuk_UA
Розташовується у зібраннях:Ukrainian Black Sea Region Agrarian Science. 2024. Vol. 28, № 4

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
Ukrainian Black Sea Region Agrarian Science, Vol 28, No 4, 2024-9-20.pdf598,84 kBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.