Please use this identifier to cite or link to this item: https://dspace.mnau.edu.ua/jspui/handle/123456789/1989
Title: Вплив кормової добавки «Біо Плюс 2Б» на якісні показники свинини
Влияние кормовой добавки «Био Плюс 2Б» на качественные показатели свинины.
Effect of feed supplement «Bio Plus 2B» for high quality pork.
Authors: Шебанін, Петро Олексійович
Шебанин, Петр Алексеевич
Shebanin, Petro
Keywords: свині
пробіотик
фізико-хімічні властивості м’яса свиней
дегустаційна оцінка свинини
pigs
probiotic
physicochemical properties of pork
a tasting of pork
свиньи
пробиотик
физико-химические свойства мяса свиней
дегустационная оценка свинины
Issue Date: 2016
Publisher: Миколаївський національний аграрний університет
Citation: Шебанін П. О. Вплив кормової добавки «Біо Плюс 2Б» на якісні показники свинини / П. О. Шебанін // Вісник аграрної науки Причорномор'я. - 2016. - Вип. 2 (90). - Ч. 2. - С. 171-178.
Abstract: Наведено результати дослідження впливу пробіотичної добавки «Біо Плюс 2Б» на якісні властивості м'яса свинини, отриманої від трипородного молодняку. Встановлено, що якість м’яса свиней піддослідних груп відповідає вимогам норм і, залежно від наявності в раціоні годівлі пробіотику, має специфічні властивості. Використання пробіотичної добавки дало можливість отримати покращенні фізико- хімічні та хімічні властивості м’язової тканини, які підвищують смакові та поживні якості м’яса.
В статье представлено влияние пробиотической добавки «Био Плюс 2Б» на качественные свойства мяса свинины, полученной от трехпородного молодняка. Установлено, что качество мяса свиней подопытных групп соответствует требованиям норм и имеет специфические свойства. Использование пробиотической добавки дало возможность получить улучшенные физико-химичес- кие и химические свойства мышечной ткани, которые повышают вкусовые и питательные качества мяса.
Nowadays is a total ban on use of antibiotics and hormonal growth promoters. In this context, acquire the importance of research aimed at studying the influence of enzymes, pre- and probiotics, etc., on the productivity of pigs, which is a priority range of tasks, including in conditions of European integration. In this regard, the purpose of our research is the study of the effect of feed supplement «Bio Plus 2B» on the physico-chemical and chemical characteristics of meat of pigs, as well as conducting the tasting and the organoleptic evaluation of meat-fat products. Analysis of the results of studies of the active acidity of muscle tissue of experimental animals have shown that violations of the process of maturation of carcasses was not detected. When pre-slaughter weight 100-120 kg statistically significant differences in the content of both moisture and dry matter of the longest muscle of the back, between animals of test groups were not found. Meat obtained from pigs, which in addition to the basic diet consumed probiotic product on fat was inferior to the meat of animals which received the basic diet of 0,41 and 0,36% (P>0,95) in the feed to live weight of 100 and 120 kg respectively. Cooked meat of pigs of experimental groups has an excellent appearance, strong smell, very delicious, with a delicate texture. Overall assessment of the quality of the broth is also quite high. It should also be noted that no foreign odors or flavors after use of probiotic in the experimental group was not registered. The meat quality of pigs of experimental groups complies with the requirements of the rules and, depending on the availability in the diet of probiotic, has specific properties. Thus, the use of living spore cultures in the form of a preparation «Bio Plus 2B» influenced the improvement of physical-chemical and chemical properties of muscle tissue that improve taste and nutritional quality of meat.
URI: http://hdl.handle.net/123456789/1989
Appears in Collections:Вісник аграрної науки Причорномор'я. - 2016. - Вип. 2 (90). - Ч. 2.
Статті (Факультет ТВППТСБ)

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
n90v2r2016shebanin.pdf257,94 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.