Please use this identifier to cite or link to this item: https://dspace.mnau.edu.ua/jspui/handle/123456789/20562
Title: Evaluation of the dynamics of fattening of lactating cows of the newly created Ukrainian red dairy breed
Other Titles: Оцінка динаміки вгодованості лактуючих корів новоствореної української червоної молочної породи
Authors: Roman, Liliya
Роман, Лілія
Bezaltychna, Olena
Безалтична, Олена
Vyrvykyshka, Serhii
Iovenko, Artem
Іовенко, Артем Володимирович
Pushkar, Tetyana
Пушкар, Тетяна
Keywords: lactating cows
newly created Ukrainian red dairy breed
feeding behaviour
visualisation
model cow
лактуючі корови
новостворена українська червона молочна порода
кормова поведінка
візуалізація
модельна корова
Issue Date: 2025
Citation: Roman, L., Bezaltychna, O., Vyrvykyshka, S., Iovenko, A., & Pushkar, T. (2025). Evaluation of the dynamics of fattening of lactating cows of the newly created Ukrainian red dairy breed. Scientific Horizons, 28(1), 19-29. https://doi.org/10.48077/scihor1.2025.19
Abstract: The purpose of this study was to determine the dynamics of fattening of lactating cows of the newly created Ukrainian red dairy breed during the current lactation and at different lactation ages by eye assessment. Based on an industrial dairy complex-reproducer for breeding cattle of the Ukrainian red dairy breed, a scientific and industrial study was conducted to assess the dynamics of fattening of lactating cows (n=391) using a modified eye-measured scoring scale and an innovative methodological Model Cow approach to comparing the findings with the visualisation. The study employed structural-comparative, analytical, and statistical methods. The findings of this study revealed that lactating cows of the newly created Ukrainian red dairy breed had a steady downward trend in fertility rates compared to the optimum levels recommended by experts. Thus, the fatness of the first-born cows was on average 35.35-58.25% lower than the recommended level, of the second lactation cows – 18.91–25.67%, and of the third lactation cows – 21.82-28.33% (P < 0.001). In cows of the fourth and older lactations (4.43 lactations on average), the dynamics of fattening dynamics was closer to the recommended optimum indicators throughout the current lactation. On average, in the middle of lactation (134.96 days, n = 59), the fattening was 2.39 points, which was 89.91-79.67% of the recommended levels (P < 0.001). According to the observations during the current lactation, it was found that the fattening of lactating cows did not have time to reach optimum levels at the end of the lactation period, which indicated significant metabolic disorders in the body of females, especially of young age, which require finding ways to correct the system of feeding the dairy herd of the newly created breed. An innovative approach to assessing the fatness of dairy cows revealed the potential of the methodology to use research findings to regulate herd management and feeding behaviour of cows under intensive milk production technology.
-
Метою дослідження було визначення динаміки вгодованості лактуючих корів новоствореної української червоної молочної породи впродовж перебігу поточної лактації та за різного лактаційного віку шляхом окомірної оцінки. На базі промислового молочного комплексу-репродуктора із розведення худоби української чеврвоної молочної породи було проведено науково-виробниче дослідження з оцінки динаміки вгодованості лактуючих корів (n = 391) за використання модифікованої окомірної бальної шкали та з інноваційним методологічним підходом порівняння результатів із візуалізацією «Модельної корови». Було застосовано структурно-порівняльний, аналітичний і статистичний методи. Результати дослідження показали, що лактуючі корови новоствореної української червоної молочної породи відрізнялись сталою тенденцією до зниження показників вгодованості у порівнянні з рекомендованими фахівцями оптимальними рівнями. Так, вгодованість первісток в середньому була нижче рекомендованої на 35,35-58,25 %, корів другої лактації – на 18,91-25,67 %; третьої – на 21,82-28,33 % (P < 0,001). У корів четвертої і старше лактацій (в середньому 4,43 лактацій) було відмічено більш наближену до рекомендованих оптимальних показників динаміку вгодованості впродовж всієї поточної лактації. В середньому у термін середини лактації (134,96 днів, n = 59) вгодованість становила 2,39 балів, що складало 89,91-79,67 % від рекомендованих рівнів (P < 0,001). За даними спостережень впродовж поточної лактації встановлено, що вгодованість лактуючих корів не встигла досягти оптимальних показників наприкінці лактаційного періоду, що свідчило за значні метаболічні негаразди у організмі самиць, особливо молодого віку, які потребують пошуку шляхів корекції у системі організації годівлі дійного стада новоствореної породи. Інноваційний підхід до оцінки вгодованості молочних корів засвідчив потенціал методики для використання результатів досліджень з метою регуляції менеджменту стада та кормової поведінки корів в умовах інтенсивної технології виробництва молока.
URI: https://dspace.mnau.edu.ua/jspui/handle/123456789/20562
Appears in Collections:Публікації науково-педагогічних працівників МНАУ у БД Scopus
Статті (Факультет ТВППТСБ)

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Scientific-Horizons_2025_28-1-19-29.pdf2,34 MBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.