Please use this identifier to cite or link to this item: https://dspace.mnau.edu.ua/jspui/handle/123456789/21075
Title: Фітопатологічний стан ґрунту та розвиток хвороб сої залежно від технології вирощування в умовах Північного Степу України
Other Titles: Phytopathological condition of soil and development of soybean diseases depending on cultivation technology in the conditions of the Northern Steppe of Ukraine
Authors: Панфілова, Антоніна Вікторівна
Panfilova, Antonina
Тарабріна, Альона-Марія
Tarabrina, Alona-Mariia
Keywords: соя
сорт
класична технологія вирощування
no-till технологія
ґрунтова мікобіота
хвороби сої
soybean
variety
classical cultivation technology
no-till technology
soil mycobiota
soybean diseases
Issue Date: 2024
Citation: Панфілова А. В., Тарабріна А.-М. О. Фітопатологічний стан ґрунту та розвиток хвороб сої залежно від технології вирощування в умовах Північного Степу України. Аграрні інновації. 2024. Вип. 28. С. 85-91. DOI: https://doi.org/10.32848/agrar.innov.2024.28.13.
-
Panfilova, A. V. & Tarabrina А.-М.О. (2024). Phytopathological condition of soil and development of soybean diseases depending on cultivation technology in the conditions of the Northern Steppe of Ukraine. Agrarian innovations, (28), 85-91. https://doi.org/10.32848/agrar.innov.2024.28.13.
Abstract: Мета. Дослідити вплив технології вирощування сої на фітопатологічний стан ґрунту та розвиток хвороб культури в умовах Північного Степу України. Методи. Польові та лабораторні дослідження виконувалися відповідно до сучасних вимог і стандартів дослідної справи в агрономії та землеробстві. Результати. Вирощування сої за no-till технологією, залишення рослинних решток на поверхні ґрунту сприяло у всі роки досліджень зміні екологічних умов формування і розвитку мікроорганізмів у ґрунті. За результатами проведеного фітопатологічного аналізу зразків ґрунту, в середньому за роки досліджень, загальна кількість грибів становила від 79,5 до 94,4 тис. КУО/г ґрунту. Зростання чисельності всіх груп мікроорганізмів у ґрунті сприяло суттєвому природному біологічному контролю чисельності та прояву збудників хвороб сої. Найбільше рослини сої, незалежно від варіанту досліду, були уражені грибами Alternaria alternata, Peronospora manshurica та Fusarium oxysporum. У середньому за роки досліджень і по варіантам технології вирощування, дещо більше збудниками альтернаріозу та пероноспорозу уражувалися рослини сорту Фортеця – інтенсивність розвитку хвороб у фазі цвітіння – початок утворення бобів була вищою порівняно з сортом Беттіна відповідно на 15,6 та 5,4 відсоткових пунктів. При цьому, сорт Фортеця був дещо стійкішим до ураження збудником фузаріозного в’янення рослин – інтенсивність розвитку хвороби була меншою порівняно з сортом Беттіна на 5,3 відсоткових пунктів. Така ж тенденція спостерігалася і в період дозрівання насіння. Щодо варіанту технології вирощування сої, то слід зазначити, що кращі умови росту і розвитку рослин, які склалися в усі роки досліджень за технології no-till сприяли прояву більшої стійкості рослин до ураження збудниками хвороб. Висновки. У середньому за роки досліджень, загальна кількість грибів у зразках ґрунту дослідних ділянок становила від 79,5 до 94,4 тис. КУО/г ґрунту, з перевагою варіанту no-till технології. У середньому за роки досліджень, частка патогенних грибів у зразках ґрунту за даної технології вирощування склала 7,8 тис. КУО/г ґрунту, що менше за показники варіанту класичної технології вирощування сої на 66,4%. Дослідженнями визначено, що зростання чисельності всіх груп мікроорганізмів у ґрунті сприяло суттєвому природному біологічному контролю чисельності та прояву збудників хвороб сої. В середньому за роки досліджень і по фактору сорт, інтенсивність ураження рослин грибами Alternaria alternata, Peronospora manshurica та Fusarium oxysporum була нижчою залежно від фази росту і розвитку рослин відповідно на 1,7-20,6; 8,0-12,1 та 29,9-36,6 відсоткових пунктів порівняно із класичною технологією.
-
Purpose. To investigate the influence of soybean cultivationtechnology on the phytopathological condition of soiland the development of crop diseases in the conditions of the Northern Steppe of Ukraine. Methods. Field and laboratorystudies were carried out in accordance with modernrequirements and standards of research in agronomyand agriculture. Results. Growing soybeans using no-tilltechnology, leaving plant residues on the soil surface, contributedto the change in environmental conditions for theformation and development of microorganisms in the soilthroughout the years of research.According to the results of the phytopathological analysisof soil samples, on average over the years of research,the total number of fungi was from 79.5 to 94.4 thousandCFU/g of soil. The increase in the number of all groupsof microorganisms in the soil contributed to significantnatural biological control of the number and manifestationof soybean disease pathogens. Most soybean plants,regardless of the experiment variant, were affected bythe fungi Alternaria alternata, Peronospora manshuricaand Fusarium oxysporum. On average over the years ofresearch and by cultivation technology variants, plants ofthe Fortetsya variety were slightly more affected by thepathogens of Alternaria and Peronosporosis – the intensityof disease development in the flowering phase – thebeginning of bean formation was higher compared to theBetina variety by 15.6 and 5.4 percentage points, respectively.At the same time, the Fortetsya variety was somewhatmore resistant to the pathogen of fusarium wilt ofplants – the intensity of disease development was lowercompared to the Betina variety by 5.3 percentage points.The same trend was observed during the period of seedripening. Regarding the soybean growing technologyoption, it should be noted that the better conditions forplant growth and development that have developed overall years of research using no-till technology have contributedto the manifestation of greater plant resistance to diseasepathogens.Conclusions. On average over the years of research,the total number of fungi in soil samples of experimentalplots was from 79.5 to 94.4 thousand CFU/g of soil, with theadvantage of the no-till technology option. On average overthe years of research, the proportion of pathogenic fungi insoil samples under this cultivation technology was 7.8 thousandCFU/g of soil, which is 66.4% less than the indicatorsof the classical soybean cultivation technology option. Thestudies determined that the increase in the number of allgroups of microorganisms in the soil contributed to a significantnatural biological control of the number and manifestationof soybean disease pathogens. On average over theyears of research and by variety factor, the intensity of plantdamage by Alternaria alternata, Peronospora manshuricaand Fusarium oxysporum fungi was lower, depending onthe phase of plant growth and development, by 1.7-20.6;8.0-12.1 and 29.9-36.6 percentage points, respectively,compared to classical technology.
URI: https://dspace.mnau.edu.ua/jspui/handle/123456789/21075
Appears in Collections:Статті (Факультет агротехнологій)
Статті аспірантів МНАУ

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
711-1379-1-10-20250325.pdf304,19 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.