Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: https://dspace.mnau.edu.ua/jspui/handle/123456789/21526
Назва: Сучасні сорти нуту Cicer arietinum L. для півдня України
Інші назви: Modern varieties of chickpea Cicer arietinum L. for Southern Ukraine
Автори: Колояніді, Надія Олександрівна
Koloyanidi, Nadiia
Зелінський, Ю. А.
Zelinskyi, Yu.A
Ключові слова: нут
сорт
коефіцієнт водоспоживання
урожайність
класична технологія
посухостійкість
chickpeas
variety
water consumption
yield
classical technology
drought resistance
Дата публікації: 2025
Бібліографічний опис: Колояніді Н. О., Зелінський Ю. А. Сучасні сорти нуту Cicer arietinum L. для півдня України. Аграрні інновації. 2025. Вип. 29. С. 319-324. DOI: https://doi.org/10.32848/agrar.innov.2025.29.49
Короткий огляд (реферат): Аналіз сортового складу нуту, зареєстрованого в Державному реєстрі сортів рослин України за останні п’ять років, та оцінка їх врожайності за класичною технологією вирощування в умовах Півдня України. Особливу увагу приділено характеристиці посухостійкості сортів, їх продуктивності та перспективності щодо вирощування у регіонах із нестійким зволоженням. Методи. Польові, лабораторні, статистичні. Польові дослідження виконувалися відповідно до сучасних вимог і стандартів дослідної справи в агрономії та землеробстві. Результати. Нові сорти нуту, зареєстровані в Україні за останні 5 років: Бланко, Єва, Кіра, Лара, Маестро, Октавіус, демонструють високу посухостійкість і придатні для вирощування в регіонах із нестійким зволоженням, особливо в Південному Степу України. Найвищу стійкість до посухи показали сорти Октавіус та Маестро, що забезпечують врожайність 2,7–3,0 т/га, навіть за дефіциту вологи. У середньому, на формування 1 т зерна нуту в умовах Південного Степу необхідно від 1340 до 1520 м³ води, що підтверджує його високу посухостійкість у порівнянні з іншими зернобобовими культурами. Сорти Октавіус, Кіра та Маестро мають найнижчий коефіцієнт водоспоживання (1340–1425 м³/т), що свідчить про ефективність їх вирощування за посушливих умов. Найвищий індекс посухостійкості 0,86 та найкращу ефективність використання води встановлено у сорту Октавіус, що вказує на його високий рівень адаптації до посушливих умов. Сорти Маестро та Кіра також продемонстрували високу стійкість з індексом посухостійкості 0,85. Сорт Лара мав найменшу посухостійкість – 0,79, що свідчить про його відносну чутливість до посухи. Висновки. Сучасні сорти нуту Бланко, Єва, Кіра, Лара, Маестро, Октавіус перспективні для вирощування в регіонах з дефіцитом вологи, у тому числі в Південному Степу України. Дані сорті можуть формувати врожай за обмеженого використання пестицидів та мінеральних добрив; потребують селективних щодо утворення симбіозу азофіксаторів. Тому, широке впровадження даних сортів є основою забезпечення екологічної безпеки регіону і має значення для збалансування сівозмін.
-
Analysis of varietal composition of chickpeas registered in the State Register of Plant Varieties of Ukraine over the last five years, and evaluation of their yield by classical growing technology in the south of Ukraine. Particular attention is paid to the characteristics of drought resistance of varieties, their productivity and prospects for cultivation in regions with unstable moisture. Methods. Field, laboratory, statistical. Field research was performed in accordance with modern requirements and standards of research business in agronomy and agriculture. Results. New varieties of chickpeas registered in Ukraine over the last 5 years: Blanco, Eve, Kira, Lara, Maestro, Octavius, show high drought resistance and are suitable for growing in regions with unstable moisture, especially in the southern steppe of Ukraine. The highest resistance to drought showed octavius and maestro varieties, which provide a yield of 2.7-3.0 t/ha, even for a lack of moisture. On average, the formation of 1 ton of chickpeas in the southern steppe conditions requires from 1340 to 1520 m³ of water, which confirms its high drought resistance compared to other legumes. Octavius, Kira and Maestro varieties have the lowest water consumption ratio (1340–1425 m³/t), which indicates the efficiency of their cultivation under arid conditions. The highest drought resistance index is 0.86 and the best efficiency of water use is installed in the Octavius variety, which indicates its high level of adaptation to arid conditions. Maestro and Kira varieties also demonstrated high resistance to the drought resistance of 0.85. The Lara variety had the lowest drought resistance – 0.79, which indicates its relative sensitivity to drought. Conclusions. Modern varieties of chickpeas Blanco, Eve, Kira, Lara, Maestro, Octavius are promising for growing in regions with a lack of moisture, including in the southern steppe of Ukraine. These varieties can form a crop with limited use of pesticides and mineral fertilizers; Need selective for the formation of symbiosis of nitrogen. Therefore, the widespread introduction of these varieties is the basis for ensuring the environmental safety of the region and is important for balancing crop rotations.
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): https://dspace.mnau.edu.ua/jspui/handle/123456789/21526
Розташовується у зібраннях:Статті (Факультет агротехнологій)

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
20250520.pdf291,05 kBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.