Please use this identifier to cite or link to this item:
https://dspace.mnau.edu.ua/jspui/handle/123456789/21593
Title: | Use of the probiotic preparation “SVITECO-PWC” in the cultivation of broiler chickens |
Other Titles: | Використання пробіотичного препарату «SVITECO-PWC» при вирощуванні курчат-бройлерів |
Authors: | Луговий, Сергій Іванович Lugovoy, Sergey Калиниченко, Галина Іванівна Kalinichenko, Galina Трибрат, Руслан Олександрович Tribrat, Ruslan Тимофіїв, Михайло Михайлович Tymofiiv, Mykhailo |
Keywords: | broiler Bacillus subtilis intestinal immune system microbiome бройлер імунна система кишечнику мікробіом |
Issue Date: | 2025 |
Citation: | Luhovyi, S., Kalynychenko, H., Trybrat, R., & Tymofiiv, M. (2025). Use of the probiotic preparation “SVITECO-PWC” in the cultivation of broiler chickens. Animal Science and Food Technology, 16(1), 38-54. https://doi.org/10.31548/animal.1.2025.38 |
Abstract: | The aim of the study was to identify changes in the intestinal immune system of broiler chickens under the influence of a probiotic preparation based on Bacillus subtilis as a tool for improving the technological results of rearing. Two experimental groups were formed: a poultry house where the drugs were given according to the usual preventive programme (control) and a poultry house where the probiotic preparation based on Bacillus subtilis “SVITECO-PWC” was given. Methods of the study were: pathomorphological examination (autopsy), microbiological examination of broiler chickens, quantitative microbiological examination of the microflora of the cecum, polymerase chain reaction in intestinal tissue and litter, biochemical examination of blood serum parameters of broiler chickens, determination of interferon content in cells of the 12th cecum and cecum, determination of E-cadherin content in samples of the 12th cecum. Statistical analysis of production indicators: live weight, feed conversion, broiler liveability. The necropsy results showed that the main disease of the poultry in both groups was erosivedesquamative gastroenterocolitis, but the poultry in the experimental group showed a tendency to less erosive damage to the small and large intestine; the number of E. coli bacteria in the cecum of the experimental group was on average lower than in the control group, and the homogeneity of the indicator was also higher in the experimental group; the use of probiotic mixture in poultry contributed to a significant reduction in the number of Eimeria aservulina in the intestines of broilers and enhanced the colonisation of the intestines by Clostridium perfringens, which led to an increase in the number of the latter in the litter, improved protein metabolism and the amount of interferon in the experimental group. The conclusions of the study were that the addition of the probiotic to the preventive programme improved the intestinal immunity of broilers and production performance. Метою дослідження було виявлення змін у імунній системі кишечника курчатбройлерів під впливом пробіотичного препарату на основі Bacillus subtilis як інструменту поліпшення технологічних результатів вирощування. Сформовано дві дослідницькі групи: пташник, де давали препарати згідно зі звичайною превентивною програмою (контроль), і пташник, де давали пробіотичний препарат на основі Bacillus subtilis «SVITECO-PWC». Методи дослідження включали: патоморфологічне дослідження (розтин), мікробіологічні дослідження тушок курчат-бройлерів, кількісні мікробіологічні дослідження мікрофлори сліпих кишок, полімеразну ланцюгову реакцію у тканинах кишечника та у підстилці, біохімічне дослідження показників сироватки крові курчат-бройлерів, визначення вмісту інтерферону у клітинах 12-палої та сліпої кишки, визначення вмісту Е-кадгерина у зразках 12-палої кишки. Проведено статистичний аналіз виробничих показників: живої маси, конверсії корму, збереження поголів’я бройлерів. За результатами розтину виявлено, що основним захворюванням дослідженої птиці обох груп був ерозивно-десквамативний гастроентероколіт, але у птахів дослідної групи спостерігалася тенденція до меншого ерозивного ураження тонкого і товстого кишечнику; кількість бактерій E. coli в сліпих кишках дослідної групи в середньому була нижча, ніж в контрольній, гомогенність показника також була вища в дослідній групі. Застосування пробіотичної суміші сприяло достовірному зменшенню в кишечнику бройлерів кількості Eimeria аcervulina та посилювало колонізацію кишок Clostridium perfringens, що обумовило збільшення кількості останньої у підстилці, покращення білкового обміну і кількості інтерферону в дослідній групі. Висновками роботи було те, що додавання досліджуваного пробіотичного препарату в превентивну програму підвищувало кишковий імунітет бройлерів та виробничі показники. |
URI: | https://dspace.mnau.edu.ua/jspui/handle/123456789/21593 |
Appears in Collections: | Публікації науково-педагогічних працівників МНАУ у БД Scopus Статті (Факультет ТВППТСБ) |
Files in This Item:
File | Description | Size | Format | |
---|---|---|---|---|
53-38-54_Luhovyi.pdf | 1,24 MB | Adobe PDF | View/Open |
Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.