Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: https://dspace.mnau.edu.ua/jspui/handle/123456789/22520
Повний запис метаданих
Поле DCЗначенняМова
dc.contributor.authorКоваленко, Олег Анатолійович-
dc.contributor.authorKovalenko, Oleg-
dc.contributor.authorСлавинський, Р. Л.-
dc.contributor.authorФедосов, Яків Сергійович-
dc.contributor.authorFedosov, Yakiv-
dc.contributor.authorСлавинська, В. О.-
dc.contributor.authorАль-Хамад, Ілля Малекович-
dc.date.accessioned2025-11-03T10:56:36Z-
dc.date.available2025-11-03T10:56:36Z-
dc.date.issued2023-
dc.identifier.citationЕкспериментальне моделювання процесів екстрагування ефірних олій у мікрохвильовому полі / О. Коваленко, Р. Л. Славинський, Я. С. Федосов, В. О. Славинська, І. М. Аль-Хамад. Наукові праці. 2023. Т. 87, Вип. 1. С. 109-116. DOI: https://doi.org/10.15673/swonaft.v87i1.2700.uk_UA
dc.identifier.urihttps://dspace.mnau.edu.ua/jspui/handle/123456789/22520-
dc.description.abstractТенденції зростання світового ринку ефірних олій та попит на натуральні речовини є драйверами поширення використання ефірних олій в різноманітних галузях народного господарства. Існує багато методів отримання ефірних олій, у статті описані і порівняні традиційні та інноваційні методи, які уповільнюють ризик втрати основних термолабільних компонентів рослинної сировини, зберігають якість, зменшують час екстракції, діють екологічно безпечно та збільшують відсоток виходу ефірних олій. У зв'язку з тим, що традиційні методи отримання ефірних олій мають багато недоліків основний з яких — це термостабільність ефірних олій за високих температур існує необхідність у інноваційних методах, які зменшать вплив цих факторів. В статті приведені експериментальні данні дослідів на різних зразках квітів лаванди та гісопу сорту «Маркіз». Проілюстрован експериментальний стенд для проведення екстракції ефірної олії з лаванди та гісопу за допомогою інноваційного методу — мікрохвильової дистиляції парою. Цей процес є поєднанням традиційних технологій, а саме, парової дистиляції та інноваційної технології, мікрохвильового нагріву. Нагрівання мікрохвилями допомогло ініціювати та створити передачу маси та тепла в середині рослинних матриць назовні, що призвело до значного скорочення часу екстракції, за допомогою впливу механодифузії. На підставі аналізу методів та на основі експериментальних даних робимо висновок про те, що електродинамічні системи мають значні перспективи у широкому використанні. Тому, ставиться завдання залучити їх до процесів отримання екстрактів ефірних олій. Проведено дослідження кінетики екстракції та вплив гідромодуля на процес екстрагування. Визначено, що циклічне екстрагування вилучає більше цільових компонентів, ніж одноразове. Вплив гідромодуля на інтенсивність масоперенесення характеризує науково-технічне протиріччя між факторами підвищення значення рушійної сили та концентрацією екстракту. Розглянуто вплив схеми обробки на інтенсивність масоперенесення на прикладі гісопу сорту «Маркіз». Отримані результати є базою для організації енергоефективних режимів екстрагування із квітів лаванди та гісопу.uk_UA
dc.language.isootheruk_UA
dc.subjectмікрохвильова парова дистиляціяuk_UA
dc.subjectдобування ефірної олії з лаванди та ісопуuk_UA
dc.subjectінноваційні методиuk_UA
dc.subjectmicrowave steam distillationuk_UA
dc.subjectextracting essential oil from lavender and hyssopuk_UA
dc.subjectinnovative methodsuk_UA
dc.titleЕкспериментальне моделювання процесів екстрагування ефірних олій у мікрохвильовому поліuk_UA
dc.title.alternativeExperimental simulation of essential oil extraction processes in microwave fielduk_UA
dc.typeArticleuk_UA
Розташовується у зібраннях:Статті аспірантів МНАУ

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
document-1.pdf300,67 kBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.