Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал:
                
    
    https://dspace.mnau.edu.ua/jspui/handle/123456789/22520| Назва: | Експериментальне моделювання процесів екстрагування ефірних олій у мікрохвильовому полі | 
| Інші назви: | Experimental simulation of essential oil extraction processes in microwave field | 
| Автори: | Коваленко, Олег Анатолійович Kovalenko, Oleg Славинський, Р. Л. Федосов, Яків Сергійович Fedosov, Yakiv Славинська, В. О. Аль-Хамад, Ілля Малекович  | 
| Ключові слова: | мікрохвильова парова дистиляція добування ефірної олії з лаванди та ісопу інноваційні методи microwave steam distillation extracting essential oil from lavender and hyssop innovative methods  | 
| Дата публікації: | 2023 | 
| Бібліографічний опис: | Експериментальне моделювання процесів екстрагування ефірних олій у мікрохвильовому полі / О. Коваленко, Р. Л. Славинський, Я. С. Федосов, В. О. Славинська, І. М. Аль-Хамад. Наукові праці. 2023. Т. 87, Вип. 1. С. 109-116. DOI: https://doi.org/10.15673/swonaft.v87i1.2700. | 
| Короткий огляд (реферат): | Тенденції зростання світового ринку ефірних олій та попит на натуральні речовини є драйверами поширення використання ефірних олій в різноманітних галузях народного господарства. Існує багато методів отримання ефірних олій, у статті описані і порівняні традиційні та інноваційні методи, які уповільнюють ризик втрати основних термолабільних компонентів рослинної сировини, зберігають якість, зменшують час екстракції, діють екологічно безпечно та збільшують відсоток виходу ефірних олій. У зв'язку з тим, що традиційні методи отримання ефірних олій мають багато недоліків основний з яких — це термостабільність ефірних олій за високих температур існує необхідність у інноваційних методах, які зменшать вплив цих факторів. В статті приведені експериментальні данні дослідів на різних зразках квітів лаванди та гісопу сорту «Маркіз». Проілюстрован експериментальний стенд для проведення екстракції ефірної олії з лаванди та гісопу за допомогою інноваційного методу — мікрохвильової дистиляції парою. Цей процес є поєднанням традиційних технологій, а саме, парової дистиляції та інноваційної технології, мікрохвильового нагріву. Нагрівання мікрохвилями допомогло ініціювати та створити передачу маси та тепла в середині рослинних матриць назовні, що призвело до значного скорочення часу екстракції, за допомогою впливу механодифузії. На підставі аналізу методів та на основі експериментальних даних робимо висновок про те, що електродинамічні системи мають значні перспективи у широкому використанні. Тому, ставиться завдання залучити їх до процесів отримання екстрактів ефірних олій. Проведено дослідження кінетики екстракції та вплив гідромодуля на процес екстрагування. Визначено, що циклічне екстрагування вилучає більше цільових компонентів, ніж одноразове. Вплив гідромодуля на інтенсивність масоперенесення характеризує науково-технічне протиріччя між факторами підвищення значення рушійної сили та концентрацією екстракту. Розглянуто вплив схеми обробки на інтенсивність масоперенесення на прикладі гісопу сорту «Маркіз». Отримані результати є базою для організації енергоефективних режимів екстрагування із квітів лаванди та гісопу. | 
| URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): | https://dspace.mnau.edu.ua/jspui/handle/123456789/22520 | 
| Розташовується у зібраннях: | Статті аспірантів МНАУ | 
Файли цього матеріалу:
| Файл | Опис | Розмір | Формат | |
|---|---|---|---|---|
| document-1.pdf | 300,67 kB | Adobe PDF | Переглянути/Відкрити | 
Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.