Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: https://dspace.mnau.edu.ua/jspui/handle/123456789/23208
Повний запис метаданих
Поле DCЗначенняМова
dc.contributor.authorСидякіна, О. В.-
dc.contributor.authorГамаюнова, Валентина Василівна-
dc.contributor.authorGamayunova, Valentina-
dc.date.accessioned2025-12-19T12:35:58Z-
dc.date.available2025-12-19T12:35:58Z-
dc.date.issued2025-
dc.identifier.citationСидякіна О. В., Гамаюнова В. В. Світові тенденції виробництва нуту: досвід регіонів та перспективи України. Таврійський науковий вісник. 2025. № 141. Ч. 2. С. 83-91. DOI https://doi.org/10.32782/2226-0099.2024.141.2.12.uk_UA
dc.identifier.urihttps://dspace.mnau.edu.ua/jspui/handle/123456789/23208-
dc.description.abstractПлощі посівів нуту у світі за період 2000–2022 рр. зросли з 10,165 до 14,811 млн га або на 45,7%. Понад 85% посівів зосереджено в Азії, з найбільшими площами в Індії, Пакистані та Туреччині. Зростання площ посівів у Європі свідчить про зміцнення позицій нуту на європейському ринку завдяки його численним перевагам та зростаючому попиту. В Україні максимум площ (2018 р.) змінився на рекордно низький рівень у 2022 р. через бойові дії на півдні країни та відсутність сертифікованих засобів захисту рослин. Значні коливання посівних площ вплинули на обсяги виробництва нуту в Україні, які у 2022 р. становили лише 41,3 тис. тонн, тоді як у 2018 р. визначено їх максимум – 535,6 тис. тонн. Світове виробництво нуту за період 2000–2022 рр. зросло з 8,037 до 18,095 млн тонн, або більше, ніж удвічі. При цьому на частку Азії припадало 73,3–90,3%, тобто даний регіон був і залишається найбільшим виробником нуту у світі. Поступове зростання обсягів виробництва характерне для країн Африки, більш інтенсивне – для країн Океанії та Європи. Виробництво нуту в країнах Америки за роками вирощування мало нестабільний характер, але з чіткою тенденцією до зростання. Серед країн-лідерів стабільне зростання обсягів виробництва нуту за досліджуваний період демонструє Індія. У Пакистані і Туреччині, незважаючи на деякі коливання за роками вирощування цієї культури, відбувається їх скорочення. Урожайність нуту у світі за період 2000–2022 рр. зросла з 0,79 до 1,22 т/га, в основному за рахунок країн Африки та Океанії. Найнижчий рівень урожайності нуту із регіонів світу отримували в Азії та Європі. У країнах Америки він був достатньо високим, але з різкими коливаннями за роками вирощування. Серед найбільших країн-виробників лідером за врожайністю нуту була і залишається Туреччина. Урожайність нуту в Україні демонструє загальну позитивну тенденцію до зростання, але при цьому суттєво поступається країнам Африки, Америки та Океанії, що свідчить про значний потенціал України для подальшого розвитку виробництва нуту та важливість постійного вдосконалення елементів агротехнології вирощування цієї культури.uk_UA
dc.description.abstract--
dc.description.abstracterience and prospects for Ukraine The area under chickpea cultivation worldwide increased from 10.165 to 14.811 million hectares between 2000 and 2022, or by 45.7%. Over 85% of the cultivation is concentrated in Asia, with the most significant areas in India, Pakistan, and Turkey. The growth of European cultivation areas indicates the strengthening of chickpea’s position in the European market due to its numerous advantages and increasing demand. In Ukraine, the maximum area (in 2018) changed to a record low level in 2022 due to military actions in the south of the country and the lack of certified plant protection products. Significant fluctuations in cultivated areas affected chickpea production volumes in Ukraine, which amounted to only 41.3 thousand tons in 2022, while in 2018, they reached a maximum of 535.6 thousand tons. Global chickpea production increased from 8.037 to 18.095 million tons between 2000 and 2022, more than doubling. Asia accounted for 73.3% to 90.3% of this production, making it the largest producer of chickpeas in the world. Gradual growth in production volumes is characteristic of African countries, while more intensive growth is observed in Oceanic and European countries. Chickpea production in American countries has shown unstable characteristics over the years but with a clear upward trend. Among leading countries, India demonstrates stable growth in chickpea production volumes during the studied period. In Pakistan and Turkey, despite some fluctuations over the years of cultivation of this crop, there has been a decline. Chickpea yields worldwide increased from 0.79 to 1.22 tons per hectare between 2000 and 2022, primarily due to African and Oceanic countries. The lowest yield levels among world regions were recorded in Asia and Europe. In American countries, yields were quite high but exhibited sharp fluctuations over the years of cultivation. Among the largest-producing countries, Turkey has been and remains the leader in chickpea yield. Chickpea yield in Ukraine shows a generally positive trend towards growth; however, it significantly lags behind African, American, and Oceanic countries, indicating Ukraine’s considerable potential for further development of chickpea production and the importance of continuous improvement of agrotechnology for growing this crop.-
dc.language.isootheruk_UA
dc.subjectнутuk_UA
dc.subjectзернобобові культуриuk_UA
dc.subjectплощі посівівuk_UA
dc.subjectурожайністьuk_UA
dc.subjectобсяги виробництваuk_UA
dc.subjectchickpeasuk_UA
dc.subjectleguminous cropsuk_UA
dc.subjectcultivated areasuk_UA
dc.subjectyielduk_UA
dc.subjectproduction volumesuk_UA
dc.titleСвітові тенденції виробництва нуту: досвід регіонів та перспективи Україниuk_UA
dc.title.alternativeGlobal trends in chickpea production: regional experience and prospects for Ukraineuk_UA
dc.typeArticleuk_UA
Розташовується у зібраннях:Статті (Факультет агротехнологій)

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
14.pdf498,78 kBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.