Please use this identifier to cite or link to this item:
https://dspace.mnau.edu.ua/jspui/handle/123456789/23208| Title: | Світові тенденції виробництва нуту: досвід регіонів та перспективи України |
| Other Titles: | Global trends in chickpea production: regional experience and prospects for Ukraine |
| Authors: | Сидякіна, О. В. Гамаюнова, Валентина Василівна Gamayunova, Valentina |
| Keywords: | нут зернобобові культури площі посівів урожайність обсяги виробництва chickpeas leguminous crops cultivated areas yield production volumes |
| Issue Date: | 2025 |
| Citation: | Сидякіна О. В., Гамаюнова В. В. Світові тенденції виробництва нуту: досвід регіонів та перспективи України. Таврійський науковий вісник. 2025. № 141. Ч. 2. С. 83-91. DOI https://doi.org/10.32782/2226-0099.2024.141.2.12. |
| Abstract: | Площі посівів нуту у світі за період 2000–2022 рр. зросли з 10,165 до 14,811 млн га
або на 45,7%. Понад 85% посівів зосереджено в Азії, з найбільшими площами в Індії,
Пакистані та Туреччині. Зростання площ посівів у Європі свідчить про зміцнення позицій
нуту на європейському ринку завдяки його численним перевагам та зростаючому попиту.
В Україні максимум площ (2018 р.) змінився на рекордно низький рівень у 2022 р. через
бойові дії на півдні країни та відсутність сертифікованих засобів захисту рослин.
Значні коливання посівних площ вплинули на обсяги виробництва нуту в Україні, які
у 2022 р. становили лише 41,3 тис. тонн, тоді як у 2018 р. визначено їх максимум –
535,6 тис. тонн. Світове виробництво нуту за період 2000–2022 рр. зросло з 8,037 до
18,095 млн тонн, або більше, ніж удвічі. При цьому на частку Азії припадало 73,3–90,3%,
тобто даний регіон був і залишається найбільшим виробником нуту у світі. Поступове
зростання обсягів виробництва характерне для країн Африки, більш інтенсивне – для
країн Океанії та Європи. Виробництво нуту в країнах Америки за роками вирощування
мало нестабільний характер, але з чіткою тенденцією до зростання. Серед країн-лідерів стабільне зростання обсягів виробництва нуту за досліджуваний період демонструє
Індія. У Пакистані і Туреччині, незважаючи на деякі коливання за роками вирощування цієї
культури, відбувається їх скорочення.
Урожайність нуту у світі за період 2000–2022 рр. зросла з 0,79 до 1,22 т/га, в основному за рахунок країн Африки та Океанії. Найнижчий рівень урожайності нуту із регіонів
світу отримували в Азії та Європі. У країнах Америки він був достатньо високим, але
з різкими коливаннями за роками вирощування. Серед найбільших країн-виробників лідером
за врожайністю нуту була і залишається Туреччина. Урожайність нуту в Україні демонструє загальну позитивну тенденцію до зростання, але при цьому суттєво поступається
країнам Африки, Америки та Океанії, що свідчить про значний потенціал України для
подальшого розвитку виробництва нуту та важливість постійного вдосконалення елементів агротехнології вирощування цієї культури. - erience and prospects for Ukraine The area under chickpea cultivation worldwide increased from 10.165 to 14.811 million hectares between 2000 and 2022, or by 45.7%. Over 85% of the cultivation is concentrated in Asia, with the most significant areas in India, Pakistan, and Turkey. The growth of European cultivation areas indicates the strengthening of chickpea’s position in the European market due to its numerous advantages and increasing demand. In Ukraine, the maximum area (in 2018) changed to a record low level in 2022 due to military actions in the south of the country and the lack of certified plant protection products. Significant fluctuations in cultivated areas affected chickpea production volumes in Ukraine, which amounted to only 41.3 thousand tons in 2022, while in 2018, they reached a maximum of 535.6 thousand tons. Global chickpea production increased from 8.037 to 18.095 million tons between 2000 and 2022, more than doubling. Asia accounted for 73.3% to 90.3% of this production, making it the largest producer of chickpeas in the world. Gradual growth in production volumes is characteristic of African countries, while more intensive growth is observed in Oceanic and European countries. Chickpea production in American countries has shown unstable characteristics over the years but with a clear upward trend. Among leading countries, India demonstrates stable growth in chickpea production volumes during the studied period. In Pakistan and Turkey, despite some fluctuations over the years of cultivation of this crop, there has been a decline. Chickpea yields worldwide increased from 0.79 to 1.22 tons per hectare between 2000 and 2022, primarily due to African and Oceanic countries. The lowest yield levels among world regions were recorded in Asia and Europe. In American countries, yields were quite high but exhibited sharp fluctuations over the years of cultivation. Among the largest-producing countries, Turkey has been and remains the leader in chickpea yield. Chickpea yield in Ukraine shows a generally positive trend towards growth; however, it significantly lags behind African, American, and Oceanic countries, indicating Ukraine’s considerable potential for further development of chickpea production and the importance of continuous improvement of agrotechnology for growing this crop. |
| URI: | https://dspace.mnau.edu.ua/jspui/handle/123456789/23208 |
| Appears in Collections: | Статті (Факультет агротехнологій) |
Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.