Please use this identifier to cite or link to this item: https://dspace.mnau.edu.ua/jspui/handle/123456789/2714
Title: Якість зерна сортів пшениці озимої залежно від факторів та умов року вирощування на півдні степу України
Other Titles: Качество зерна сортов озимой пшеницы в зависимости от факторов и условий года выращивания на юге степи Украины
Grain quality of winter wheat varieties depending on the factors and conditions of the year of cultivation in the south of Ukrainian Steppe
Authors: Гамаюнова, Валентина Василівна, науковий керівник
Гамаюнова, Валентина Васильевна, научный руководитель
Gamayunova, Valentina, scientific director
Литовченко, А. О.
Litovchenko, A.
Глушко, Т. В.
Hlushko, T.
Сидякіна, О. В.
Сидякина, Е. В.
Sdyakina, O.
Keywords: пшениця озима
сорти
якість зерна
вміст клейковини
вміст білка
попередник
фон живлення
пшеница озимая
сорта
качество зерна
содержание клейковины
содержание белка
предшественник
фон питания
winter wheat
varieties
grain quality
gluten content
protein content
precursor
food background
Issue Date: 2017
Publisher: Миколаївський національний аграрний університет
Abstract: Наведено основні показники якості зерна пшениці озимої та як вони залежать і змінюються під впливом попередника, фону живлення, сортових особливостей та погодних умов, що склалися впродовж вегетації культури. Визначено, що вміст клейковини, білка, маса 1000 зерен тощо є найбільш оптимальними, незалежно від року вирощування формуються за вирощування після чорного пару. Усі зазначені показники істотно зростають і покращуються під впливом внесення мінеральних добрив, тобто за оптимізації живлення рослин. Встановлено, що якість зерна залежить і від погодних умов, які складаються впродовж вегетації рослин пшениці озимої, та від біологічних особливостей сорту.
Приведены основные показатели качества зерна пшеницы озимой и как они зависят и изменяются под влиянием предшественника, фона питания, сортовых особенностей и погодных условий, сложившихся в течение вегетации культуры. Установлено, что содержание клейковины, белка, масса 1000 зерен и т.д. наиболее оптимальными независимо от года выращивания формируются при размещении после черного пара. Все указанные показатели существенно увеличиваются и улучшаются под влиянием внесения минеральных удобрений, то есть при оптимизации питания растений. Установлено, что качество зерна зависит и от погодных условий, складывающихся в течение вегетации растений пшеницы озимой, и от биологических особенностей сорта.
Basic indexes of quality of winter wheat grain and as they depend and change under the infl uence of predecessor, background of feed, of high quality features and weather terms, folded during the vegetation of culture are established. It is certain that maintenance of gluten, albumen, mass 1000 grains etc. Regardless of year of growing formed are the most optimal for growing after black steam. All indicated indexes substantially increase and get better under the infl uence of bringing of mineral fertilizers id est on optimization of feed of plants. It is set that quality of grain depends from weather conditions being during the vegetation of plants of winter wheat, and from biological features.
Description: Литовченко А. О. Якість зерна сортів пшениці озимої залежно від факторів та умов року вирощування на півдні степу України / А. О. Литовченко, Т. В. Глушко, О. В. Сидякіна // Вісник аграрної науки Причорномор’я. – 2017. – Вип. 3 (95). – С. 101-110.
URI: http://dspace.mnau.edu.ua/jspui/handle/123456789/2714
Appears in Collections:Вісник аграрної науки Причорномор'я. - 2017. - Вип. 3 (95).

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
n95v3r2017litovchenko.pdf718,33 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.