Please use this identifier to cite or link to this item:
https://dspace.mnau.edu.ua/jspui/handle/123456789/3667
Назва: | Нemp quality parameters for bioenergy-impact of nitrogen fertilization |
Автори: | Антипова, Лідія Климівна Антипова, Лидия Климовна Antipova, Lidiya Poisa, Liena Bumane, Skaidrite Cubars, Edgars |
Ключові слова: | енергетичні параметри дози азотних добрив вміст коноплі золи энергетические параметры дозы азотных удобрений пенька зольность energetic parameters nitrogen fertilizer rates hemp ash content |
Дата публікації: | 2016 |
Бібліографічний опис: | Нemp quality parameters for bioenergy-impact of nitrogen fertilization / L. Poisa, S. Bumane, E. Cubars., L. Antipova // Еngineering for rural development. – 2016. – Vol. 15. – Р. 928-933. |
Короткий огляд (реферат): | The aim of the research – to evaluate the nitrogen fertilizer rate impact on the energetic parameters of hemp. The nitrogen fertilizer rate effect on the hemp ash content depends on the hemp variety: for the local variety “Pūriņi”, with the increase of the nitrogen fertilizer rate, the ash content decreases, while for the variety “Bialobrzskie” – it is the opposite – increasing the nitrogen fertilizer rate, the ash content increases. Change of the nitrogen fertilizer rate from N0 to N100 increased the resulting thermal capacity from one hectare. In this research it was observed that a higher thermal capacity has a positive (p < 0.001) connection with the harvest yield amount. For the sown hemp the nitrogen rate variation increased the thermal energy amount from one hectare for shives by 73 % (“Pūriņi”) and 31 % (“Bialobrzskie”), for the stalks by 66 % (“Pūriņi”) and 36 % -1 (“Bialobrzskie”). The highest determined thermal capacity for hemp was 171.71 ± 18.31 GJ•ha |
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): | http://dspace.mnau.edu.ua/jspui/handle/123456789/3667 |
Розташовується у зібраннях: | Публікації науково-педагогічних працівників МНАУ у БД Scopus Статті (Факультет агротехнологій) |
Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.