Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал:
https://dspace.mnau.edu.ua/jspui/handle/123456789/3981
Назва: | Organizational and methodological aspects of the analysis of production availability, movement and the milk cost price |
Інші назви: | Організаційно-методичні аспекти аналізу наявності, руху виробництва та собівартості молока Организационно-методические аспекты анализа наличия, движения производства и себестоимости молока |
Автори: | Kuzub, Mykhailo Кузуб, М. В. |
Ключові слова: | account of products of stock-raising biological assets estimation of agricultural produce dynamics of milk production milk production cost облік продукції тваринництва біологічні активи оцінка сільськогосподарської продукції динаміка виробництва молока собівартість молока учет продукции животноводства биологические активы оценка сельскохозяйственной продукции динамика производства молока себестоимость молока |
Дата публікації: | 2018 |
Видавництво: | Миколаївський національний аграрний університет |
Бібліографічний опис: | Kuzub M. Organizational and methodological aspects of the analysis of production availability, movement and the milk cost price / M. Kuzub // Modern Economics. - 2018. - № 8. - С. 90-101. |
Короткий огляд (реферат): | Introduction. In the economic analysis of production economy and the cost of milk in
economies and enterprises, it is necessary to correctly identify a system of interconnected
indicators, which should objectively reflect its level. The dairy is one of the leading in food
industry and forms a rather attractive market. This is due to the fact that dairy products
occupy an important place in consumption.
The article deals with the organizational and methodological aspects of the analysis of
the availability and movement of production and the cost of milk.
Results. The consistent and dynamic development of the modern country is impossible
without society’s clear understanding of the role and importance of agriculture as the main
field of social labor and as the main source of meeting human needs. Governmental economic
and agricultural policy must guarantee the country's food supply security, increasing the
productivity of agricultural production, equalize peasants' incomes to the average level in the
country, etc.
Development under market economy conditions requires manufacturers to have the
knowledge and skills to manage in the direction of searching and applying means and methods
of improving the productivity and efficiency in order for them to adequate to the current
realities.
Conclusions. As the result of the conducted research of the organization of the analysis
of cost and production of cattle breeding products, the following conclusions were made: The
solution of the problems facing the analysis of the cost and production of cattle breeding
products, primarily depends on the extent to which objects of cost accounting are defined.
Since cattle breeding units have differences in the technology of production and in composition
of consumed raw materials and produce various types of products, then for a more objective
calculation of its cost and further determination of production efficiency, it is reasonable to
keep a record of expenses not in general on the production unit but also on production costs
of certain types of products. Accounting and analysis for production (unit) in general can be
carried out only if it produces one type of product. При економічному аналізі економічної виробництва та собівартості молока в господарствах і підприємствах необхідно правильно визначити систему взаємопов’язаних показників, які повинні найбільш об’єктивно відображати її рівень. Молочна галузь належить до провідних у харчовій промисловості та формує достатньо привабливий за обсягом ринок. Це пов'язано з тим, що продукція молочної галузі займає важливе місце у споживанні. У статті розглянуто організаційно-методичні аспекти аналізу наявності та руху виробництва та собівартості молока. При экономическом анализе экономической производства и себестоимости молока в хозяйствах и предприятиях необходимо правильно определить систему взаимосвязанных показателей, которые должны наиболее объективно отражать ее уровень. Молочная отрасль относится к ведущим в пищевой промышленности и формирует достаточно привлекательный по объему рынок. Это связано с тем, что продукция молочной отрасли занимает важное место в потреблении. В статье рассмотрены организационно-методические аспекты анализа наличия и движения производства и себестоимости молока. JEL Classification: М41; F14. |
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): | http://dspace.mnau.edu.ua/jspui/handle/123456789/3981 |
Розташовується у зібраннях: | Modern Economics. - 2018. - Вип. 8 |
Файли цього матеріалу:
Файл | Опис | Розмір | Формат | |
---|---|---|---|---|
kuzub.pdf | 451,28 kB | Adobe PDF | Переглянути/Відкрити |
Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.