Please use this identifier to cite or link to this item: https://dspace.mnau.edu.ua/jspui/handle/123456789/5490
Title: Оптимізація норм і термінів підживлення пшениці озимої азотними добривами у Південному Степу України
Other Titles: Optimization of norms and terms for nutririon of winter wheat with nitrogen fertilizers in the Southern Steppe of Ukraine
Authors: Кривенко, А. І.
Kryvenko, А. І.
Keywords: норми і терміни підживлення
технології вирощування
азотні добрива
пшениця озима
урожайність
якість зерна
norms and terms of nutrition
technology of growing
nitrogen fertilizers
winter wheat
productivity
quality of grain
Issue Date: 2018
Publisher: Миколаївський національний аграрний університет
Citation: Кривенко А. І. Оптимізація норм і термінів підживлення пшениці озимої азотними добривами у Південному Степу України / А. І. Кривенко // Вісник аграрної науки Причорномор'я. - 2018. - Вип. 4. - С. 55-61. - DOI: 10.31521/2313-092X/2018-4(100)-8.
Abstract: З’ясовано, що урожайність та якість зерна пшениці озимої у Південному Степу України значною мірою залежали від забезпечення рослин елементами мінерального живлення упродовж всієї вегетації. Встановлено, що внесення азотних добрив прикореневим способом на початку виходу рослин пшениці озимої в трубку максимально підвищувало її урожайність як у порівнянні з контролем, так і у відношенні до фонового внесення фосфорно-калійних добрив. Підживлення рослин пшениці озимої азотними добривами забезпечувало збільшення концентрації білка і скловидності зернової продукції.
It was found that the yield and quality of winter wheat grain in the Southern Steppe of Ukraine largely depended on providing plants with mineral nutrition elements throughout the growing season. It was established that the introduction of nitrogen fertilizers in the root way at the beginning of the winter wheat plant in the tube maximally increased its yield both in comparison with the control and in relation to the background phosphorus-potassium fertilizers. The nutrition of wheat plants with winter nitrogen fertilizers provided an increase in protein concentration and vitreousness of grain products.
URI: http://dspace.mnau.edu.ua/jspui/handle/123456789/5490
Appears in Collections:Вісник аграрної науки Причорномор'я. - 2018. - Вип. 4 (100)

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
vanp_2018_4_10.pdf406,53 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.