Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал:
https://dspace.mnau.edu.ua/jspui/handle/123456789/6212
Повний запис метаданих
Поле DC | Значення | Мова |
---|---|---|
dc.contributor.author | Підпала, Тетяна Василівна | - |
dc.contributor.author | Шевчук, Наталя Петрівна | - |
dc.contributor.author | Pidpala, Tetyana | - |
dc.contributor.author | Shevchuk, Natalya | - |
dc.date.accessioned | 2019-09-16T07:14:25Z | - |
dc.date.available | 2019-09-16T07:14:25Z | - |
dc.date.issued | 2019 | - |
dc.identifier.citation | Підпала Т. В. Оцінка інбридингу в різні етапи виведення української червоної молочної породи великої рогатої худоби / Т. В. Підпала, Н. П. Шевчук // Вісник Полтавської державної аграрної академії. - 2019. - № 2. - С. 98-104. - doi: 10.31210/visnyk2019.02.12. | uk_UA |
dc.identifier.uri | http://dspace.mnau.edu.ua/jspui/handle/123456789/6212 | - |
dc.description.abstract | Дослідження ефективності використання інбридингу має актуальне значення на різних етапах виведення української червоної молочної породи великої рогатої худоби. У процесі дослідження використані загальноприйняті зоотехнічні методи (індивідуальний облік молочної продуктивності), лабораторні (визначення якісного складу молока), ретроспективний аналіз (показники за весь період використання тварин), варіаційно-статистичний метод (визначення параметрів ознак). У результаті вивчення спорідненого розведення проаналізовано молочну продуктивність інбредних у різному ступені та аутбредних корів за три етапи виведення української червоної молочної породи. Встановлено, що найбільш інтенсивно споріднене розведення застосовувалося протягом перших двох етапів, питома вага інбредних корів становила 21,4 % і 40,4 %. Це пояснюється спрямованістю селекції – створення стійкої спадковості у тварин за жирномолочністю завдяки використанню генофонду англерської породи. Визначено переважаючий вплив на рівень молочної продуктивності корів близького та віддаленого ступенів інбридингу за першу і другу лактації. Консолідуюча дія спорідненого підбору проявляється за ознакою вміст жиру в молоці. У корів спостерігається високе його значення (3,89-4,10 %) протягом перших двох етапів виведення породи. Деяке зниження жирномолочності у тварин ІІІ етапу пояснюється залученням до породотворного процесу генофонду голштинської породи. За проявом молочної продуктивності інбредні корови не поступаються аутбредним, а навіть дещо переважають їх, що свідчить про відсутність інбредної депресії. Набули подальшого розвитку теоретичні та практичні положення щодо ефективності використання інбридингу різних ступенів при створенні та консолідації української червоної молочної породи великої рогатої худоби. Отримані результати слід враховувати під час селекції української червоної молочної породи на етапі її консолідації та удосконалення. | uk_UA |
dc.description.abstract | Investigation of evaluate the effectiveness of inbreeding has an actual significance of the Ukrainian Red Dairy Breed of cattle at different stages during its creating. In the course of the research there were used common zootechnical methods (individual milk production records), laboratory (quality milk content), retrospective analysis (indicators for the entire period of animal use), variation and statistical method (determination of sign parameters). As a result of studying in related breeding, it was analyzed the milk productivity of inbreeds of different levels and outbreed cows during three stages of the creation of the Ukrainian Red Dairy Breed. It was found that the most intensively related breeding was used during the first two stages, the proportion of inbreed cows was 21.4 % and 40.4 %. This is due to the direction of breeding which is the creation of a stable heredity in animals in fatty dairy thanks to the use of the gene pool of Angler’s breed. The prevailing influence on the level of milk productivity in cows of close and distant inbreeding during the first and second lactations has been determined. The consolidation effect of a related selection is manifested by the signs of the fat content in milk. In cows, its high value (3.89-4.10 %) is observed during the first two stages of breeding. Some decrease in fat content in animals during the third stage is explained by the involvement of the Holstein breed gene pool in the breeding process. By the manifestation of dairy productivity, inbreed cows are not inferior to outbreed, and even sometimes dominate them, indicating the absence of inbreed depression. Theoretical and practical statements on the effectiveness of the use of inbreeding cows of various levels in the creation and consolidation of the Ukrainian Red Dairy Breed of cattle have been further developed. The obtained results should be taken into account during the selecting of the Ukrainian Red Breed at the stage of its consolidation and improvement. | - |
dc.language.iso | other | uk_UA |
dc.subject | українська червона молочна порода | uk_UA |
dc.subject | ступінь інбридингу | uk_UA |
dc.subject | селекційна ознака | uk_UA |
dc.subject | молочна продуктивність | uk_UA |
dc.subject | Ukrainian Red Dairy Breed | uk_UA |
dc.subject | level of inbreeding | uk_UA |
dc.subject | breeding symptom | uk_UA |
dc.subject | milk productivity | uk_UA |
dc.title | Оцінка інбридингу в різні етапи виведення української червоної молочної породи великої рогатої худоби | uk_UA |
dc.title.alternative | Estimation of Inbreeding of the Ukrainian Red Dairy Breed of Cattle at Different Stages during Its Creating | uk_UA |
dc.type | Article | uk_UA |
Розташовується у зібраннях: | Статті (Факультет ТВППТСБ) |
Файли цього матеріалу:
Файл | Опис | Розмір | Формат | |
---|---|---|---|---|
Підпала Т.В., Шевчук Н.П_30.05.pdf | 290,08 kB | Adobe PDF | Переглянути/Відкрити |
Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.