Please use this identifier to cite or link to this item: https://dspace.mnau.edu.ua/jspui/handle/123456789/6515
Title: Продовольча безпека України: теорія, методологія, практика
Other Titles: Food Security of Ukraine: Theory, Methodology, and Practice
Authors: Бабич, Микола Миколайович
Babych, Mykola
Keywords: продовольча безпека
методологія
критерії та індикатори продовольчої безпеки
соціально-економічна та екологічна стійкість
короткі ланцюги постачання
стратегія
втрати продовольства та харчові відходи
food security
methodology
criteria and indicators of food security
social
economical and environmental stability
short supply chains
strategy
food waste and loss
Issue Date: 2019
Citation: Продовольча безпека України: теорія, методологія, практика [Електронний ресурс] : автореф. дис.... доктора економічних наук 08.00.03 – економіка та управління національним господарством / М. М. Бабич. - Миколаїв : МНАУ, 2019. - 47 с.
Abstract: Дисертація на здобуття наукового ступеня доктора економічних наук за спеціальністю 08.00.03 – економіка та управління національним господарством. – Миколаївський національний аграрний університет, Миколаїв, 2019. У дисертації здійснено теоретичне узагальнення та запропоновано вирішення важливої науково-практичної проблеми обґрунтування теоретичних та методологічних основ, а також практичних рекомендацій формування продовольчої безпеки України. Досліджено концептуальні підходи до тлумачення поняття «продовольча безпека» та визначено сутність категорії; встановлено глобальні стратегічні ініціативи у сфері продовольчого забезпечення; систематизовано законодавчі ініціативи країн-членів ЄС та України відносно права на харчування; досліджено моніторинг та інформаційне забезпечення процесів формування продовольчої безпеки на різних рівнях; поглиблено методологічні підходи формування системи критеріїв відповідних рівнів продовольчої безпеки; розроблено систему індикаторів та граничних рівнів продовольчої безпеки. За допомогою загальнонаукових та специфічних методів дослідження встановлено закономірності розвитку та визначено сучасний стан продовольчої безпеки України на різних рівнях та у світовому вимірі. Обґрунтовано концептуальні основи формування стійкої продовольчої системи країни на засадах розбудови коротких ланцюгів постачання, зокрема: сформовано теоретико-методологічне обґрунтування розвитку коротких ланцюгів постачання в Україні; обґрунтувано наукові підходи до розбудови коротких ланцюгів постачання на засадах сталого розвитку та встановлено їх соціально-економічну та екологічну стійкість; розроблено організаційний механізм та стратегію розвитку коротких ланцюгів постачання. Запропоновано програму скорочення втрат продовольства та харчових відходів, в рамках якої досліджено масштаби втрат продовольства та харчових відходів в Україні за розробленим методологічним підходом оцінки соціально- екологічних та економічних наслідків, які виникають в результаті втрат продовольства та харчових відходів на національному та регіональному рівнях; визначено потенційні переваги скорочення втрат продовольства та харчових відходів в Україні; розроблено організаційно-економічний механізм запобігання втрат продовольства та харчових відходів; визначено організаційно-економічні особливості забезпечення продовольчої безпеки в Україні та розроблено заходи державної політики щодо продовольчого забезпечення населення.
Thesis for the degree of a Doctor of Economic Sciences degree, by specialty 08.00.03 "Economics and management of national economy." – Mykolaiv National Agrarian University, Mykolaiv City, 2019. The thesis is devoted to the scientific and theoretical substantiation of theoretical, methodological and applied aspects of formation of food security of Ukraine under conditions of globalization. According to the results of the study, there were identified four scientific approaches to the interpretation of "food security" concept: as a state of system, as a level of access, as a mechanism of provision and by division into hierarchy levels. There was proved the necessity food security’s division into levels, as an important component of its provision, which allowed to form the theoretical matter of food security at different hierarchical levels and to determine the corresponding tools and mechanisms for achieving the desired state. It was established that Ukraine created the necessary legal framework (with the exception of the Law on Food Security) regarding the regulation of standards of human rights for sufficient and high-quality nutrition. Along with that, the possibilities for implementing this right, especially in regards to moral and material compensation through competent administrative or judicial bodies, are practically absent for Ukrainian citizens, especially for vulnerable social groups. It was discovered that FAO implements the scientific grounding of monitoring and the principles of informational provision for the assessment of food security at the interstate (global) level. Indicators are classified by four components used to evaluate the food security: availability, accessibility, usage and stability. There were developed methodological fundamentals of formation of criteria for the respective levels of food security. It was established that the state of food security in 2016 in Ukraine by the majority of indicators determined by the Decree of Cabinet of Ministers of Ukraine "On some issues of food security" does not meet the established threshold values and norms. There were set such basic criteria necessary for definition of short supply chains' concept. There was systematized the classification of types' characteristics of short supply chains. It has been established that the outstanding features of short supply chains with their respective features are: distance; communication; types of sales; size; quality of products; number of intermediaries; and the level of compromise. There was made a theoretical and methodological substantiation of short supply chains' development in Ukraine through the prism of such features as: rural areas development; the needs of consumers, producers and the community. There were substantiated the reasonability of short supply chains' development at the local level. It has been established that such an approach provides stability of development of the rural territory. Arising from the research of organizational component of short supply chains' development there were: substantiated the organizational elements of short supply chains; systematized internal and external factors of influence upon the development of short supply chains; systematized the opportunities and risks for expansion of short supply chains' performance; identified the issues concerning the development of short supply chains in Ukraine that are necessary to research in terms of the needs of consumers, producers and the community; considered short supply chains as goals of development policy. As a result of study of European experience in short supply chains' support policy, there were systematized the directions of support for the development of short supply chains; there were developed recommendations for the organization and development of short supply chains at different hierarchical levels; there was conducted SWOT analysis of short supply chains; there were suggested five main strategies for the development of short supply chains. It has been proved that food loss and waste have significant negative social and environmental impacts. The environmental consequences of food loss and waste are excessive greenhouse gas emissions and water overconsumption, useless land use. The social consequences of food loss and waste are a restriction on food accessibility. It has been substantiated that the provision of physical and economic food affordability and reduction food loss and waste can significantly reduce poverty, provide gender benefits, and decrease pressure over ecosystem and climate. Reducing food loss and waste can be one of those rare strategies that will have the highest impact at minimal cost. As a result of the study, there were summarized the causes of food loss and waste. There were rationalized the approaches for reduction of food loss and waste for each stage in the food chain, as well as multi-purpose measures. Five recommendations have been developed to reduce food loss and waste.
URI: http://dspace.mnau.edu.ua/jspui/handle/123456789/6515
Appears in Collections:Автореферати

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
aref_babych.pdf1,35 MBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.