Please use this identifier to cite or link to this item:
https://dspace.mnau.edu.ua/jspui/handle/123456789/7967
Title: | Використання ферментних препаратів для підвищення захисних функцій та зниження стресового впливу у телят |
Other Titles: | The use of ferment preparations to increase the defensive functions and to decrease the stress influence on calves |
Authors: | Щепетільніков, Ю. О. Shchepetilnikov, Yu. |
Keywords: | телята жива маса стрес резистентність ферментні препарати calves live mass stress resistance ferment preparations |
Issue Date: | 2020 |
Citation: | Щепетільніков Ю. О. Використання ферментних препаратів для підвищення захисних функцій та зниження стресового впливу у телят // Вісник аграрної науки Причорномор'я. 2020. Вип. 2 (106). С. 80-86. DOI: 10.31521/2313-092X/2020-2(106)-9. |
Abstract: | У результаті проведених досліджень встановлено, що згодовування телятам кормових ферментних
препаратів «Проксі» та «Респект» з 30-ти до 90-добового віку у складі комбікормів, та які утримуються в
умовах гранично-допустимого технологічного режиму (ГДТР) сприяє підвищенню їх живої маси на 9,9 і
10,2%, інтенсивності їх росту – на 6 і 6,4 %, валовому приросту – на 6,9 % (р≤0,05). Збагачення комбікорму
ферментними добавками сприяє збільшенню морфологічного та білкового складу крові, а також
стимуляції клітинних і гуморальних факторів неспецифічної природньої резистентності організму і
зниженню стресових впливів у телят. As a result of the studies, it was found that feeding calves with fodder enzyme preparations "Proxy" and "Respect" from 30 to 90 days of age in the composition of feed and contained under the conditions of the maximum permissible technological regime (GDTR) contributes to an increase in their live weight by 9, 9% and 10.2%, the intensity of their growth by 6% and 6.4%, gross growth - by 6.9% (p≤0.05). Enrichment of compound feed with enzymatic additives promoted an increase in the morphological and protein composition of the blood, as well as stimulation of cellular and humoral factors of nonspecific natural resistance of the body and a decrease in stress effects in calves. |
URI: | http://dspace.mnau.edu.ua/jspui/handle/123456789/7967 |
Appears in Collections: | Вісник аграрної науки Причорномор'я. - 2020. - Вип. 2 (106) |
Files in This Item:
File | Description | Size | Format | |
---|---|---|---|---|
n106v2r2020shchepetilnikov.pdf | 504,67 kB | Adobe PDF | View/Open |
Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.