Please use this identifier to cite or link to this item:
https://dspace.mnau.edu.ua/jspui/handle/123456789/9311
Title: | Якість плодів суниці садової при вирощуванні в умовах техногенного забруднення |
Other Titles: | Quality of garden strawberry fruit grown under conditions of technogenic pollution |
Authors: | Петрова, Олена Іванівна Качанова, Тетяна Володимирівна Манушкіна, Тетяна Володимирівна Трибрат, Руслан Олександрович Смірнова, Ірина Вікторівна Petrova, Olena Kachanova, Tatiana Manushkina, Tetyana Tribrat, Ruslan Smirnova, Irina |
Keywords: | суниця садова сорт важкі метали харчова цінність екологічно безпечна продукція garden strawberry cultivar heavy metals nutritional value environmentally safe product |
Issue Date: | 2020 |
Citation: | Petrova О, Kachanova T, Manuchkina Т, Trybrat R, Smirnova І. Quality of garden strawberry fruit grown under conditions of technogenic pollution // Food science and technology. 2020. Vol. 14, Issue4. P.122-129. |
Abstract: | Оцінено якість плодів суниці садової, вирощеної на техногенно забруднених ґрунтах. Найбільше Cu і Zn у плодах зафіксовано за внесення рекомендованої дози добрив (N90P60К30 врозкид), внесення меліорантусорбенту GREENODIN GRAY дозволяє знизити вміст Cu і Zn у ягодах суниці на 39 та 59% відповідно. При вивченні ранньостиглих сортів суниці Ольвія та Розана київська доведено і сортові розходження в мікроелементному складі плодів, що дозволяє вважати підбір сорту також потенційно ефективним прийомом одержання екологічно безпечної продукції. Для обох досліджуваних сортів суниці характерна інтенсивна транслокація Cu і Zn у плоди. Однак у сорту Розана київська плоди містили Cu відповідно у 3 рази більше, ніж у сорту Ольвія. Вищий вміст Zn у плодах також зазначений по сорту Розанна київська (у 1,5 рази). При внесенні рекомендованої дози добрив N90P60К30 у ягодах сорту Ольвія зафіксовано критерії потенціальної лежкості й транспортабельності ягід: стійкість до фітопатогенів, щільна консистенція ягід, вміст сухих речовин 10.08%, внаслідок чого ягоди сорту Ольвія мали максимальний термін зберігання в холодильних камерах при температурі 0,5°С і відносній вологості повітря 90% – 7 діб. У відмічених зразках ягід цукрово-кислотний індекс мав максимальний показник 6,9%, однак вітамін С був у мінімальній кількості. На підставі даних досліджень, у виробництво впроваджено технологію вирощування суниці сорту Ольвія із внесенням N90P60К30 разом з меліорантом-сорбентом GREENODIN GRAY, 500 кг/га врозкид під основний обробіток ґрунту та N90P60К30 з поливною водою, ягоди якої відрізнялися стійкістю до захворювань і ураження фітопатогенами при зберіганні, високою харчовою цінністю та мали схильність до меншого накопичення екотоксикантів. Урожайність ягід у перший рік використання плантації становила 65 ц/га, вміст нітратів та важких металів у ягодах не перевищував гранично допустиму концентрацію. The quality of fruit of garden strawberries grown on technogenically contaminated soils has been assessed. The highest level of copper and zinc in the fruit was recorded after broadcasting the recommended quantity of the fertiliser N90P60К30. Introduction of the sorbent ameliorant GREENODIN GRAY reduced the content of copper and zinc in the strawberries by 39 and 59% respectively. Researching the early-ripening strawberry cultivars Olviya and Rozana Kyivska has revealed varietal differences in the fruit’s trace element composition. Thus, it can be considered that selection of the proper cultivar is another effective method of obtaining environmentally safe products. Both strawberry cultivars under study were characterised by intense translocation of Cu and Zn into fruit. However, the Rozana Kyivska fruit contained 3 times more copper than the cultivar Olviya did. The zinc level, too, was higher in the Rozana Kyivska fruit (by 1.5 times). When introducing the recommended quantity of the fertiliser N90P60К30, the following criteria for the potential storability and transportability of the Olviya berries were recorded: resistance to phytopathogens, dense consistency of a berry, and the dry matter content 10.08%. As a result, the Olviya berries had the longest shelf life – 7 days, when stored in cooling chambers at 0.5°С and relative air humidity 90%. The sugar-acid index in these samples had the maximum value 6.9%, but the amount of vitamin C was at a minimum. This research has become the basis for practical application of a technology of growing strawberries of the cultivar Olviya. The technology involves broadcasting the fertiliser N90P60К30 together with the sorbent ameliorant GREENODIN GRAY (500 kg/ha) during the primary tillage, and introduction of N90P60К30 with irrigation water. The resulting Olviya berries are resistant to diseases and phytopathogenic damage during storage, have high nutritional value, and are less likely to accumulate ecotoxicants. The yield of berries in the first year of using the plantation was 6,200–6,500kg/ha. The content of nitrates and heavy metals in the berries did not exceed the maximum permissible concentration. |
URI: | http://dspace.mnau.edu.ua/jspui/handle/123456789/9311 |
Appears in Collections: | Публікації науково-педагогічних працівників МНАУ у БД Web of Science Статті (Факультет агротехнологій) |
Files in This Item:
File | Description | Size | Format | |
---|---|---|---|---|
document.pdf | 798,04 kB | Adobe PDF | View/Open |
Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.