Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: https://dspace.mnau.edu.ua/jspui/handle/123456789/9328
Назва: Change of yield and baking qualities of winter wheat grain depending on the year of growingand predecessor in the central forestry of Ukraine
Інші назви: Зміна врожайності та хлібопекарських якостей зерна озимої пшениці залежно від року вирощування та попередника в центральному лісництві України
Автори: Панченко, Тарас Валентинович
Лозінський, Микола Владиславович
Гамаюнова, Валентина Василівна
Центило, Леонід Васильович
Хахула, Валерій Семенович
Федорук, Юрій Васильович
Покотило, Ігор Анатолійович
Городецький, Олександр Степанович
Panchenko, Taras
Losinskiy, Mykola
Gamayunova, Valentyna
Tsentilo, Leonid
Khakhula, Valerii
Fedoruk, Yurii
Pokotylo, Ihor
Gorodetskiy, Oleksandr
Ключові слова: озима пшениця
попередник
сорт
урожай
природа зерна
склоподібність
маса 1000 зерен
клейковина
білок
аміно кислоти
winter wheat
predecessor
variety
yield
nature of grain
vitreousness
1000 grains weight
Gluten
Protein
amino acids
Дата публікації: 2019
Бібліографічний опис: Panchenko T., Lozinskiy М., Gamayunova V., Tsentilo L., Khakhula V., Fedoruk Y., Pokatylo I., Gorodetskiy O. Change of yield and baking qualities of winter wheat grain depending on the year of growingand predecessor in the central forestry of Ukraine // Plant Archives journal (ISSN: 0972-5210). 2019 (India). 2019, № 1 Plant archives vol. 19 P. 1107-1112.
Короткий огляд (реферат): Одним із найменш витратних та високоефективних способів підвищення врожайності та якості озимої пшениці є дотримання врожаю сівозміни та відбору найкращих попередніх культур. На жаль, в сучасних умовах інтенсивного сільськогосподарського виробництва, це важко зробити. Метою нашого дослідження було вивчення формування врожайності та якості зерна м’якої озимої пшениці (Triticum aestivum Л.) Сорт Золотоколоза залежно від умов року з різними попередниками. Ми також вивчали ефект ці фактори на якість зерна при вирощуванні озимої пшениці в умовах Науково-виробничого центру (SPC) Білоцерківського національного аграрного університету (BTNAU). Використання попередників із пізнім терміном збору врожаю, які сильно пересушують ґрунт під час сівби, призводить до значне зниження врожайності на 14,3-26,5 дт / га. Це на 20,0-36,9% менше, ніж після гороху на зерно. Найкращі врожаї були отримані з такими попередниками, як горох та ріпак, які рано очищали поле: вирощування озимої пшениці після них сприяло урожайність у середньому 71,4-71,9 дт / га за чотири роки. Частина впливу попередника на величину врожаю становить 82,36%, а рік вирощування становить 14,83%. Правильний вибір попередників збільшує врожайність та покращує якість зерна. Такі важливі для хлібопекарської галузі Показники зростання глютену та білка.
One of the least costly and highly effective ways to increase crop yield and quality of winter wheat is compliance with crop rotation and the selection of best preceding crops. Unfortunately, in modern conditions of intensive agricultural production, it is difficult to do this. The purpose of our research was to study the formation of the yield and grain quality of soft winter wheat (Triticum aestivum L.) Zolotokolosa variety depending on the conditions of the year with different predecessors. We also studied the effect of these factors on the grain quality when cultivating winter wheat under the conditions of the Scientific and Production Center (SPC) of Bila Tserkva National Agrarian University (BTNAU). The use of predecessors with late harvesting dates, which strongly dry the soil during the sowing period, leads to a significant reduction in yield on 14.3-26.5 dt/ha. This is on 20.0-36.9% less than after peas for grain. The best yields were obtained with such predecessors as peas and rape, that early clear the field: growing winter wheat after them contributed to yield in average 71.4-71.9 dt/ha per four years. The part of the predecessor’s effect on the value of yield is 82.36%, and the year of cultivation is 14.83%. The right choice of predecessors increases yields and improves quality of the grain. Such important for the baking industry indicators as gluten and protein rise.
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): http://dspace.mnau.edu.ua/jspui/handle/123456789/9328
Розташовується у зібраннях:Публікації науково-педагогічних працівників МНАУ у БД Scopus
Статті (Факультет агротехнологій)

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
1107-1112 (4885).pdf646,02 kBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.