Please use this identifier to cite or link to this item: https://dspace.mnau.edu.ua/jspui/handle/123456789/9440
Title: Формування врожаю зерна ячменю ярого та його структури залежно від сорту і умов живлення в Південному Степу України
Other Titles: Formation of spring barley grain yield and its structure depending on the variety and nutrition conditions in the Southern Steppe of Ukraine
Authors: Гамаюнова, Валентина Василівна
Касаткіна, Тетяна Олександрівна
Gamayunova, Valentyna
Kasatkina, Tetiana
Keywords: ячмінь ярий
сорти
елементи структури врожаю
урожайність зерна
позакореневі підживлення
регулятори росту
spring barley
varieties
elements of the crop structure
grain yield
leaf nutrition
growth regulators
Issue Date: 2019
Citation: Гамаюнова В. В., Касаткіна Т. О. Формування врожаю зерна ячменю ярого та його структури залежно від сорту і умов живлення в Південному Степу України // Вісник ХНАУ. Серія «Рослинництво, селекція і насінництво, плодоовочівництво і зберігання»). Харків, 2019. № 2. С. 87-98.
Abstract: Наведено результати досліджень, проведених упродовж 2016-2018 рр. на чорноземі південному з двома сортами ячменю ярого з вивчення впливу оптимізації живлення на врожай зерна та елементи його структури. Визначено, що обробка посіву рослин ріст регулюючими препаратами в основні періоди вегетації забезпечує істотне підвищення зернової продуктивності ячменю, яка найвищою формується за проведення трьох позакореневих підживлень сучасними ріст регулюючими препаратами у фази кущіння, виходу рослин у трубку на початку колосіння. Урожайність зерна ячменю ярого сорту Сталкер у середньому за три роки, при цьому залежно від взятого для обробки рістрегулятора, зростала у межах до 3,25 – 3,60 т/га за рівня її в контролі відповідно за обробки рослин водою 2,50 т/га, а сорту Вакула до 3,41 – 3,71 порівняно з 2,47 т/га у контролі. Установлено, що підвищення врожаю зерна досліджуваними сортами ячменю ярого відбувалося за рахунок збільшення довжини колоса, а найбільш істотно – внаслідок більшої кількості зернин у колосі, маси зерна з колоса та маси 1000 зерен. Зазначені показники зростали і змінювалися під впливом оптимізації живлення.
The article presents the results of studies conducted during 20162018 yrs on southern Chernozem with two varieties of spring barley to study the impact of nutrition optimization on the grain yield and elements of its structure. It was determined that the treatment of sowing plants with growth-regulating drugs in the main periods of vegetation, provides a significant increase in the grain productivity of barley, which was mainly formed by carrying out three leaf nutrition with modern growth-regulating drugs in the phase of tillering, stooling and the beginning of earing. On average of three years depending on taken growth regulator for processing the grain yield of Stalker spring barley varieties grew up to 3,25–3,60 t/ha while by treatment of plants with water the grain yield of Stalker was 2,50 t/ha in the control, respectively, and the grain yield of Vakula varieties grew up to 3,41 – of 3,71 t/ha compared to 2,47 t/ha in control. It was found that increasing of grain yield of the studied spring barley varieties was due to the increase in the length of the ear, and most significantly – as a result of a greater number of grains per spike, grain weight of spike and weight of 1000 grains. These indicators grew and changed under the influence of nutrition optimization.
URI: https://dspace.mnau.edu.ua/jspui/handle/123456789/9440
Appears in Collections:Статті (Факультет агротехнологій)

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
87-98.pdf349,58 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.