Please use this identifier to cite or link to this item: https://dspace.mnau.edu.ua/jspui/handle/123456789/9621
Title: Оцінка шкіряної сировини бугайців молочних порід
Other Titles: Evaluation of leather raw materials of dairy breeds
Authors: Петрова, Олена Іванівна, науковий керівник
Petrova, Olena, scientific director
Сіряченко, О. О.
Siryachenko, O.
Keywords: шкура
бугайці
порода
туша
hide
bittern
breed
carcass
Issue Date: 2020
Publisher: Миколаївський національний аграрний університет
Abstract: В статті наведено результати досліджень властивостей шкіряної сировини бугайців червоної степової та української чорно-рябої молочної порід. Годівля та спосіб утримання піддослідних бугайців в молочний період впливала на якість шкіряної сировини. Шкури тварин, що споживали передстартерний і стартерний комбікорми, за промірами, товщиною, вмістом білка, жиру, сухої речовини перевищували аналогічні показники оцінки шкіряної сировини бугайців контрольних груп. Шкури за вивченими показниками віднесено до категорії важких.
The article presents the results of studies of the properties of leather raw materials of Bugayi red steppe and Ukrainian black and red dairy breeds. Feeding and the method of keeping the experimental bugs in the milk period affected the quality of the raw material. The skins of animals consuming pre-starter and starter compound feeds by size, thickness, protein content, fat, and dry matter exceeded the similar values of the skin raw material assessment of control group bugs. Skins according to the studied indicators are classified as heavy.
Description: Сіряченко О. О. Оцінка шкіряної сировини бугайців молочних порід // Студентський науковий вісник [МНАУ]. Сільськогосподарські науки. 2020. Вип. 2 (15). С. 192-196.
URI: https://dspace.mnau.edu.ua/jspui/handle/123456789/9621
Appears in Collections:Студентський науковий вісник [МНАУ]. Сільськогосподарські науки. 2020. Вип. 2 (15)

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
192-196.pdf416,68 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.